Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък

   

Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. 22 от учебните заведения са общински, като две от тях са средищни, а четири са държавни. Над 680 са първокласниците, които ще прекрачат прага на училищата в общината.

Кметът Галина Стоянова бе в Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, където обяви, че през учебната 2019/2020 година предстои сградата на гимназията да бъде реновирана. Към най-големите ученици на училището Стоянова се обърна с препоръката да бъдат пример за тези, които за първи път прекрачват прага на това училище. „Това е красотата на първия учебен ден, в който срещате приятелите и съучениците си. Вие трябва да дадете пример на тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Вие идвате на училище в едно от най-хубавите места на Казанлък, в подножието на прак „Тюлбето”, пазете местата, където излизате в междучасие, там където си почивате и където споделяте приятелствата си, защото на тези места за първи път ще започнат да споделят срещите си вашите по-малки съученици. Защото обичта и милостта към града, си личат от личния пример, който ще дадете на по-малките“, посочи тя. На учителите Стоянова пожела да имат търпение и сила да предадат знанията и личния си опит във възпитанието на децата, защото те ще ги наследят и трябва да имат добър пример.

През летните месеци със средства в размер на близо половин милион лева от Инвестиционната програма за 2019 година на Община Казанлък са извършени ремонтни дейности в учебни и детски заведения. С 215 983 лева са извършени ремонтни дейности по покрива и фасадата на детска градина „Славейче”. Подменена е част от дограмата и е направена изолация. В детска ясла „Пролет” и детска градина „Юрий Гагарин” са извършени дейности по облагородяване на детските площадки в рамките на 96 052 лева. Извършен е и ремонт на отоплителната инсталация в Детския комплекс, като са подменени тръбната мрежа и горивната база в сградата, прокарана е и газификация. Общата стойност на дейностите е 49 856 лева.

Основно е ремонтирана оградата на Природо – математическа гимназия „Никола Обрешков“ на обща стойност 16 229 лева. Със средства в размер на 120 хиляди лева е направен ремонт на санитарните възли на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, както и на физкултурния салон, който се ползва от учениците на гимназията и от учениците на Основно училище „Мати Болгария”.
През 2018 година по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“ е извършен цялостен ремонт на пет училища и три детски градини в населени места, обновено е и най-голямото учебно заведение в Казанлък Средно училище „Екзарх Антим Първи“.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com