Николай Златанов, председател на Общински съвет – Казанлък: Многобройни са успешно реализираните проекти на Общината през този мандат

   

За асфалтиране само през този мандат Общината е вложила 14 милиона лева собствени средства и 4 милиона и 400 хиляди от Правителството, каза за Радио „ Фокус” председателят на Общинския съвет Николай Златанов. Той поясни, че са асфалтирали повече от 136 улици в града и близо 222 улици в населените места. Златанов подчерта, че последната програма, по която са работили Община и Общински съвет е „ Обновяване на градската среда” за близо 5 милиона и 500 хиляди лева, с които е променен изцяло облика на жк „ Изток”, подменен е изцяло водопроводът и канализацията, асфалтирано е, направени са спортни игрища и градинки. По националната програма за саниране са санирани 19 жилищни сгради. В момента и до края на тази година в община Казанлък няма да има нито една детска градина, училище и ясла, които да не са санирани. „ В този мандат трябва да подчертаем, че Казанлък се нареди сред 39-те големи общини – отличници. Тези общини се сдобиха с възможността директно да получават средства по европейските програми, без да се конкурират с другите общини.

През този мандат получихме 19 милиона лева общо по програмата за обновяване на градската среда”, подчерта председателят на Общинския съвет. Като успешно реализиран проект той определи и разкриването на Техническия колеж, в Казанлък, като поясни, че много мандати се е работило върху тази тема и накрая тя е реализирана успешно: „ При всички разговори с бизнеса, с бъдещи инвеститори, всеки един когато започне да слага на кантар плюсовете и минусите, основният плюс е наличието на колежа, който ще им осигури техническите кадри, от които те имат нужда. Появи се и голям италиански инвеститор, като първите въпроси бяха свързани с кадрите.”

Като успех в този мандат Златанов изтъкна и новата сграда на Музея на розата, открита съвсем на границата на двата мандата: „ Това е нещо, което ми носи удовлетворение от това, че съм бил председател на Общинския съвет, защото утре мога да заведа внуците си и да им кажа, ето това го направихме ние. Защото действително, ако не беше Администрацията, госпожа Стоянова, това нямаше да се случи, тази сграда се създаде със средства от Правителството. Иначе, нямаше да може да бъде построен този Музей на розата.” Николай Златанов обърна внимание и на опазването на културно – историческото наследство в Долината на тракийските царе, където в настоящия мандат са реставрирани, консервирани и социализирани могилите „ Хелвеция” и „ Грифони”.

Предстои реализацията на проекта „ Светът на траките”, по който ще бъдат получени между 6 и 8 милиона лева. „ Там ще продължим една много важна идея, да свържем тракийските гробници с Казанлък чрез велоалея. Дългогодишна наша идея е, да могат гостите на Казанлък, с колелета, рикши или други средства да обиколят всички гробници в Долината, защото те все пак са отдалечени една от друга и не е удобно да бъдат посещавани пеша. Ако успеем едно свързване с велоалеи, за туристите ще бъде много по – лесно и по –интересно.” Златанов поясни още, че по проекта за интегриран градски транспорт са осигурени близо 3 милиона 700 хиляди лева. Това включва закупуването на 7 електробуса, изграждане на няколко спирки, информационна система, която ще указва до колко минути предстои да пристигне автобусът от всяка една от линиите. Ще бъдат асфалтирани и пътища. Част от проекта е асфалтиране на бул. „ Розова долина” от централния светофар до околовръстния път, в посока военния завод.

Проектът е в процес на реализация, но от двамата явили се кандидати на обществената поръчка за доставка на електроавтобусите, единият обжалва и в момента нещата са в съда. Предстои саниране на Поликлиниката. В предния мандат около 6 милиона лева са вложени в МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски”. „ Болницата блести, да се надяваме, че ще имаме лекари и политика, която да ги задържи, да им даде достатъчно средства, за да могат гражданите на петте общини, които тя обслужва, да получават необходимото им медицинско обслужване. Така че, след тези 6 милиона в болницата, предстои усвояването на 1 милион и половина за Поликлиниката”, подчерта Златанов.Той заяви, че взетите решения през настоящия мандат на Общинския съвет са многобройни и е трудно да бъдат разграничени първия от втория мандат, тъй като много от нещата по европейските проекти са започнати в края на първия, а са довеждани до край във втория мандат:

„ Но всеки един от жителите на община Казанлък може да се докосне до парковете „ Розариум” и „ Тюлбе”, които бяха обновени, до велоалеята, която беше изградена между Казанлък и Енина. Бизнесът може да каже какво важно значение имат съоръженията свързани с европейските директиви за опазване на околната среда. Никой бизнес не може да съществува, без да има създадена среда, визирам пречиствателната станция, претоварната станция, които да позволят развитието на един голям бизнес. В този смисъл, може би десетките градинки, които Общината изгради са също значимо постижение.” 
Славяна ГАЙДАРОВА

Снимка Община Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com