На 15 януари oбщинските болници прекъсват работа за час в знак на протест

   

Управителният съвет на Сдружението на общинските болници  е препотвърдило намерението си за провеждането на протест на 15 януари (понеделник). За целта общинските здравни заведения в страната ще прекъснат работния си процес за период от 1 час между 12:00 ч. и 13:00 ч. Това съобщи за медията ни непосредствено след края на заседанието на управляващия орган на Сдружението неговият председател д-р Неделчо Тотев, който е и управител на общинската болница в Чирпан. По думите му недоволството на лекарите от случващото се в системата по никакъв начин няма да се отрази на работния процес на лекарите.

От Сдружението на общинските болници в България призовават за три незабавни стъпки в здравеопазването, за да бъде гарантирано съществуването на лечебните заведения в малките населени места:

1. Отпускане на целева субсидия в размер на 30 млн. лева;
2. Изплащане на надлимитните дейности и корекция на цените на масовите клинични пътеки;
3. Прекратяване на практиката за промени “на парче”.

По първото настояване д-р Неделчо Тотев обясни, че Сдружението среща пълната подкрепа на четирите работодателски организации и двата синдиката. Сумата от 30 милиона за общинските болници трябва да бъде отпусната от националния бюджет и по никакъв начин няма да натовари здравната система, напомни още веднъж директорът на МБАЛ – Чирпан. Що се отнася до размера на клиничните пътеки за дейности, който НЗОК изплаща за извършена дейност, тяхната стойност трябва моментално да бъде увеличена, тъй като към момента е на нива от 2006 г., уточни д-р Тотев.

Оправданото недоволство на общинските лечебни заведения е било подкрепено и от Българския лекарски съюз, чийто председател д-р Грозев е обяснил, че евентуално затваряне на тези звена в здравеопазването ще постави под сериозен риск цялата система, тъй като областните центрове не разполагали с възможността да поемат евентуален поток от пациенти.

“Това е последната стъпка, която предприемаме. Надяваме се, че предложенията ни ще бъдат чути от Министерството на здравеопазването. В противен случай общинското здравеопазване в България просто загива”, категоричен бе д-р Неделчо Тотев.

Живко ИВАНОВ СН

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com