На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия

   

На язовир „Копринка” се проведе шестнадесетият Национален събор на приятелите на Русия, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. По данни на организаторите в събора са участвали между 15 и 16 хиляди души. Той бе открит от председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов. В словото си Малинов изрази своята благодарност на основателите на събора, поставили неговото начало преди 16 години. „Те първи от 100 години насам нарекоха себе си русофили и по този начин начертаха пътя, нашата кауза и отговорност, която се състои в това разбиране, че България и Европа са по-силни с Русия“, посочи Малинов. В тази връзка той изтъкна, че преди 16 години като русофили са се определяли едва 8 – 9 процента, а в момента те са над 80 процента.

Малинов поясни, че „Русофили” е организация, която се самоопределя като патриотична и славянобългарщината присъства в дейността ѝ все повече чрез кирилицата, чрез православието, чрез Евразия, чрез всички форми, които прави движението като изучаването на руски език в детските градини, стотиците концерти, фестивали и конкурси и редица други инициативи.
Николай Малинов подчерта още, че в началото на събора е имало провокации, които той и съратниците му са пренебрегнали. „Ние искаме да сме заедно, ние искаме да работим, за България и Русия това е полезно при спазването на определени правила в тези взаимоотношения”, добави той.

Участниците в събора бяха приветствани и от Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, която е домакин и съорганизатор.
При откриването на събора бе прочетен и Поздравителен адрес от президента Румен Радев.
Сред официалните гости на събитието бяха народни представители, представители на руската Дума, на Посолството на Русия в България, кметове, творци.

Преди откриването на събитието на язовир „Копринка” групите, участващи в събора от Северна България, се поклониха пред Паметника на свободата. Поднесени бяха и цветя пред паметника на генерал Скобелев в Казанлък.

На открита сцена на язовир „Копринка” се проведе концерт на лауреатите на шестия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”, наградени бяха и авторите на отличените творби в десетия Международен конкурс за детска рисунка „Обичам моята Родина”.
Изнесена бе художествена програма с участието на български и руски артисти и състави, в която участие взе и групата от Казанлък „Грамофон”.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com