Свържете се с нас

Казанлък

На гости на ароматната казанлъшка роза

Published

on

В Казанлък по това време на годината ухае на рози. Розови са вълненията на местните и на гостите на града. Розобер е. Още преди повече от век той бил превърнат в празник. Тогава посветили празненствата на красотата и на цветята, но и на милосърдието. От години розоберът е традиционен ритуал, красотата е коронована като Царица Роза, а песните, танците и шарените паради са източник на неповторимо настроение.

Заради безусловната красота и аромата на прекрасното цвете, превърнало се дори в символ на родна България, тази седмица в рубриката си за пътешествия „Българският пътеводител“ ви кани да посетите Казанлък и Фестивала на розата.Тази година програмата започва в петък на пл. „Севтополис“, където Фестивалът ще бъде официално открит с коронясването на Царица Роза, шоу с фойерверки и концерт.

В събота от 10:00 ч. посетителите в с. Горно Черковище ще станат свидетели на ритуала Розобер. По същото време започват още редица интересни събития, сред които е Фестивалът на виното Розе 2016.

Снимка: Асен Великов

По-късно е Международният фолклорен фестивал, а на следващата сутрин пропусналите съботния розобер ще имат възможност да се поправят и да видят ритуала. Този път събитието ще е в розовите градини край Казанлък.В неделя ще има и карнавално шествие, изложение на Фестивала на виното Розе и още куп други съпътстващи събития, които си заслужава да се видят.В този ден ще бъде открит и новият Музей на розата. Той ще има нов дом и ще представя единствената по рода си експозиция за традиционния поминък в Долината на розите – розопроизводството. Музеят ще предложи дегустация на аромати, демонстрации на процеса по розоварене, редица предмети, които се използват в процесите по бране и обработване на розовите цветове и други експонати.И макар да не очакваме на фона на богатата културна програма да ви остане свободно време за други забавления, ето няколко предложения, ако това все пак се случи:Казанлъшка гробницаНамира се в парк „Тюлбето“. В нея са запазени костите на мъж и жена. Тракийската Казанлъшка гробница е известна най-вече с уникалните си стенописи, разположени в някои от помещенията й. Благодарение на тях, а и на нейната архитектура, гробницата е под защитата на ЮНЕСКО.Литературно-художествен музей „Чудомир“Домът на един от най-известните български писатели Димитър Хр. Чорбаджийски, по-известен с псевдонима си Чудомир, се намира в Казанлък. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на автора и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска.Художествена галерияТворби на местни художници, на бележити български автори и експозиция с колони от XVII-XX в. можете да видите в Художествената галерия на Казанлък.Язовир „Копринка“Това е предложението за гостите на Казанлък, които искат да видят и част от красивата природа наоколо, а защо не и да упражнят риболов, туризъм или водни спортове. С многобройните си заливчета и места за отдих язовирът ще ви помогне да се оттърсите от стрес, умора, напрежение.Макар да не е изчерпателен този избор дава идеален шанс да опознаете традициите, историята, културата и природата на казанлъшкия край. Не просто си струва да го направите, а просто ще обикнете тези места.
Автор: Петя Георгиева
Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“
www.bg-guide.org

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com