Свържете се с нас

Казанлък

Национална кампания „Четяща България” “Походът на книгите” Казанлък 2015

Published

on

Празници на детската книга и изкуства за деца

23 март 23 април  Празник на буквите „Вече съм грамотен”, за ученици от първите класове на основните училища в общината.

23 март – 23 април – Спектакъл „Празник на буквите”, съвместно с актьора Георги Ташев.

 

Маратон на четенето

 

1-30 април Цикъл витрини в отдел „Заемна за възрастни”:

  • „Любими автори, любими книги”
  • „Преоткрийте забравен шедьовър”.

1-30 април  Дарителски акции:

  • „Подарете нова книга на своята библиотека”
  • „Библиотеката дарява” – ОБ „Искра” дарява книги на читалищни библиотеки, пенсионерски клубове, социални домове, младежки организации и др.

1-30 април Фейсбук инициативи – публикации на страницата на ОБ „Искра”:

  • „Любопитно за книги, писатели, библиотеки”.
  • „Прочетете днес на децата си” – текстове на любими детски произведения.
  • „Ние от Библиотека „Искра” днес ви предлагаме: „Преоткрийте забравен шедьовър”.
  • „Това ми харесва” – покана към приятелите на ОБ „Искра” да се включат с любими откъси от произведения.

 

1-30 април, Отдел „Читалня” –  изложба, посветена на Петър Карапетров /1900 – 1980/, писател, създател и уредник на библиотеките „Исторически романи” и „Древна България”.

1-30 април Инициатива „Осинови книга от отдел ”Краезнание”.

14-18 април Дни на отворените врати в Централна библиотека и филиалите: библиотечни екскурзии, „Стани библиотекар за един час”, запознаване с библиотеката и библиотекарите, дни без глоби за закъснели читатели, беседи ББЗ. 

15 април, Исторически музей „Искра”, 17.00 часа – Представяне на книгата на Тодор Жеков „Храмове на музикалната и православна култура в Казанлък”.

16-23 април Четене на открито с клуб „Орлица”.

17 април, Галерия ул. „Искра” № 4, 17.30 часа – Среща с писателя Петър Марчев.

23 април, Общинска библиотека „Искра”, 16.00 часа – Работна среща с библиотекари от община Казанлък.

24 април, ЛХМ „Чудомир”, 17.30 часа – Представяне на новата книга на Стефан Саранеделчев „Да съхраним зелените клонки” – хроника на рода Саранеделчеви от Казанлък.

28 април, Галерия ул. „Искра” № 4, 17.30 часа – Представяне книгата на Петър Чухов „Камуфлаж”.

30 април, Галерия ул. „Искра” № 4, 17.30 часа – Среща от Цикъла „Очи в очи с поезията” с поетесата Елена Денева.

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com