Национален парк-музей “Шипка – Бузлуджа” с няколко инициативи през юли

   

Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа,“ в партньорство с културни институции в Казанлък, организира през месец юли няколко събития, посветени на бележити исторически събития и личности в българската история. На 18 юли, по повод честването на 182-та годишнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски НПМ „Шипка -Бузлуджа“, община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Литературно-художествен музей  „Чудомир“ в Казанлък организират представянето на най-новата книга, сборник исторически изследвания „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“, на историка доц. Огняна Маждракова – Чавдарова, съобщи в интервю за Радио Стара Загора Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

На 20-ти юли на историческия връх Бузлуджа ще бъде отбелязана сто петдесет и първата година от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и почетена паметта на загиналите войводи и техните четници.

По повод честването на 85-тата годишнина от освещаването и тържественото откриване на Паметника на Свободата на връх Шипка, на 23 юли в Художествената галерия в Казанлък, ще бъде открита изложба посветена на строителите на паметника. Партньори на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ в реализирането на изложбата са Националният военно-исторически музей и Държавната агенция „Архиви“ в Търговище, информира още Чавдар Ангелов. БНР

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com