Свържете се с нас

Казанлък

Научни сензации – казанлъчанинът Д-р Павлин Савов най-младият доктор по астрофизика в САЩ

Published

on

Павлин Савов от Казанлък е един от възпитаниците на златния Тео (нашумелия учител Теодосий Теодосиев ) и неговата национална школа по физика. Учил е две години физика в Софийския университет, след това завършва астрофизика в Масачузетския технологичен институт в Бостън. После започва докторат в КАЛТЕК (Калифорнийския технологичен институт) в Лос Андджелис. Темата му е свързана с откриването на гравитационни вълни от черните дупки и други астро-източници. Негов научен ръководител е проф. Кип Торн. Благодарение на него се среща и работи и със самия Стивън Хокинг. През 2008 г. Павлин става най-младият доктор по астрофизика в САЩ. После, обаче, започва магистратура по финансово инженерство в Университета Бъркли. Така се озовава в инвестиционната банка “Голдман Сакс”, където работи като куант (математически анализатор); понастоящем е вицепрезидент на клона на банката в Ню Йорк. Обаче астрофизиката остава в сърцето му. След сензационната новина за откриването на гравитационните вълни от екипа на проф. Кип Торн, д-р Савов коментира революционното откритие на изследователите от гравитационната обсерватория LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

– В какво се състои революционният характер на откриването на гравитационните вълни, д-р Савов?

– Не мисля, че е преувеличено да се каже, че засичането на гравитационни вълни от LIGO ще е едно от двете революционни открития на XXI век. Второто ще дойде, мисля си, много скоро от CERN (най-мощният ускорител на частици в Швейцария), където се опитват да покажат, че съществуват повече от 4 измерения (време + 3 пространство). До миналата седмица двата проекта бяха в неофициална надпревара кой ще достигне до своята цел първи. Между учените на двата екипа има немалко сключени облози, които се изплащат в момента… Само защото повечето хора са запознати с термините „черна дупка“, „хоризонт на събитията“, „допълнителни измерения“ от фантастичните филми, това не значи, че те не са понятия, описващи истински обекти във Вселената. Рентгеновите лъчи също са били абстрактна постановка на теоретичната физика, в която много хора, дори учени, са се съмнявали. Дори в днешно време ни е трудно да си представим какво точно представляват те, но не се замисляме много, когато ни се наложи да си направим рентгенова снимка. Ще минат години, преди да осъзнаем какво точно се е случило и да оценим значимостта на това събитие – откриването на гравитационните вълни.

– Какви практически последствия или приложения би могло да има това откритие?

– Ежедневието ни се върти около съвсем различни приоритети и забравяме да си задаваме въпросите, които са ни вълнували като деца, докато сме гледали звездите: “Откъде сме дошли и накъде сме се запътили?”. Благодарение на откритието на LIGO, днес сме много по-близо до отговорите на тези въпроси, отколкото бяхме миналата седмица. Това за мен е най-значимото последствие от засичането на гравитационните вълни. Един от основоположниците и лидер на LIGO проф. Торн, твърди, че целта на проекта е не да се засекат гравитационни вълни, а да се отвори нов прозорец към Вселената. Мисля, че така и стана и може би това е вторият важен резултат от откритието. Историята е показвала многократно, че всеки път когато човечеството погледне към Космоса по нов начин, ние откриваме нещо неочаквано, което променя коренно нашето мислене за Вселената. Ние сме подготвени за това, което ще видим и чуем, но очакваме с нетърпение изненадващи източници, които човечеството дори не може да си представи още. Като чисто научен резултат, LIGO е нов инструмент за изучаване на непознати за нас досега части на вселената. Рентгеновите лъчи проникват през човешката плът. Радиовълните „заобикалят“ сгради. Гравитационните вълни преминават непроменени през всяка позната ни материя. Те не различават времето от пространството. Те преминават през време-пространството и оставят следи, както камък, хвърлен в езеро, развълнува повърхността му. Това ни дава възможността за изучаването на части от Вселената, които са недостижими по друг начин, както и на процеси, които се случват сега и в миналото ѝ, чак до Големия взрив. Естествено, може да се говори за гравитационните вълни като източник на енергия, средство за пътуване във времето или за търсене на извънземен живот… но това са теми, които ще са по-реални за следващите поколения. За по-нетърпеливите препоръчвам “Interstellar” – един филм, създаден неслучайно по идея на проф. Кип Торн, в който науката и фантастиката се преплитат, но в който фантастиката е много по-малко, отколкото хората биха предположили първоначално.

– Вие познавате лично много от изследователите в екипа, направил това откритие…

– Моята докторат е посветен на LIGO и въпреки че от 2008-а съм извън тази област, няма как да не съм свързан с тези, които са част от този проект и да не се вълнувам от случилото се. Основоположниците на LIGO са проф. Кип Торн, проф. Рон Дривер от Caltech и проф. Рей Уайз от MIT, които през 1992 г. поставят официално началото на търсенето на гравитационни вълни чрез оптични интерферометри. Моите очаквания са, че точно те тримата ще са носителите на Нобеловата награда за физика тази година. Проф.Торн беше моят научен ръководител по време на докторантурата ми в Caltech. Аз бях в неговата група по теоретична и изчислителна астрофизика. Усилията ни бяха насочени главно към засичането на гравитационни вълни с LIGO и LISA (версия на LIGO, която е планирана да обикаля в орбита около земята). Основните проекти бяха организирани в три насоки: подобряване чувствителността на LIGO интерферометрите; изчисляване на теоретични и симулативни форми на гравитационни вълни; разработване на алгоритми за търсене на гравитационни вълни в каталог от теоретични форми. Дисертацията ми “Теми по физика на гравитационните вълни” и статиите, които сме публикували атакуват и трите групи проблеми, споменати по-горе. Например на база на нашите резултати са разработени силиконовите огледала в сегашната версия на LIGO. Някои от тогавашните ми колеги са още част от екипа и преживяват случилото се с обяснимо вълнение. Други са продължили в различни групи и университети, а трети, като мен, са избрали да продължат своите кариери в различни области. Всички, обаче, се радваме за невероятния успех на LIGO и се чувстваме горди, че сме допринесли макар и с малко към това историческо откритие./trud

Казанлък

Хороскопът на Алена за неделя е прелюбопитен за редица зодии

Published

on

ОВЕН

Съсредоточаването в служебните ви задължения, въпреки че денят е почивен ще даде добри резултати, ако се налага да работите до късно. Не се изненадвайте от липсата на знания при ваш колега.  Всички професионални проблеми разрешете, като действате спокойно и внимателно на работното си място. Не критикувайте колегите си. Вечерта се отдайте на активна почивка. Въпреки деловата ви заетост, мили жени, създайте хармония в интимните си отношения, а ако сте семейни с брачния си партньор. Не се лишавайте от романтичните мигове и сексуални удоволствия. Те ще стабилизират отношенията ви. 

ТЕЛЕЦ

Днес денят е почивен, но вие сте склонни да се доверявате на всичко, което ви казват, а използването на невярна информация ще навреди на авторитета ви. Не сте уверени в силите си. Чувствате се разколебани и нерешителни. Депресията може да ви попречи да видите възможните удари, подготвяни от ваши конкуренти. Напрегнатия ден не ви помага да се откъснете от това, което ви предстои. Вечерта очаквайте приятни новини, свързани с романтична среща и изясняване на чувствата ви с любимите ви хора. Бъдете тактични. След като взаимно докажете, че се обичате, сексът ще ви зареди със сили и добро настроение.

БЛИЗНАЦИ

Запознанство през първата половина на почивния ден може да промени из основи вашия живот. Наложете си спокойствие, ако се опитват да ви създават проблеми у дома или на работното място или да ви използват. Денят позволява обсъждане и потвърждаване на договорите, които предстои да бъдат подписани. Трудностите на работното място ще ви предпазят от грешки, а също и от рисковани начинания. Неуспехите си сте в състояние да предизвикате  и сами, мили дами. Бъдете отговорни към работата си, но и към семейството си. Не очаквайте любимите ви хора да правят непрекъснати компромиси.

РАК

Сутринта, въпреки че денят е почивен, ви се иска да отидете рано на работа, за да не пропуснете важна среща. Не позволявайте на вашите близки да ви товарят със задачи, защото за да им отговорите и кажете дали ще се заемете с тях рискувате да провалите възможността за повишение. Постарайте се да намерите правилното решение за проблемите с вашите нови колеги. Работите активно, но е възможно и да получите любовно признание. Споделените чувства ви зареждат с оптимизъм. Сексът ще ви се отрази добре, ако не е със случаен партньор, само защото не искате да се чувствате самотни. Ако си го позволите, ще се почувствате наранени. 

ЛЪВ

Главната ви задача е да не пропускате срещата с ваши задгранични партньори, които са пристигнали в почивния ден, за да обсъдите приключване на детайлите и подписване на договор за съдружие. Успехът е с вас. Нямате причина за притеснение. Ако имате възможност, проведете следобед служебните си срещи. Запазете спокойствие и не прекъсвайте събеседниците си. Вечерта очаквайте проблеми в семейството или с любимия, ако сте закъснели за пореден път. Не проявявайте капризи и чуйте какви са желанията им. Романтичните мигове с интимния партньор и сексуалните удоволствия ще ви заредят със сили. 

ДЕВА

Предстои ви натоварен и изпълнен с напрежение почивен ден, заради който може да промените плановете си, ако не съумеете да степенувате задачите си по важност. Ако се занимавате с търговия, успехът е с вас, но не и ако сте наивни. Действията ви са импулсивни и непредсказуеми. Овладейте вашата прибързаност. Ако сте решили да търсите днес подходящия партньор за романтична връзка, късметът не е с вас. Романтичните запознанства ще ви разочароват. Въпреки нежеланието ви непрекъснато да доказвате чувствата към партньора си, днес го сторете, за да изживеете незабравими интимни мигове в леглото. 

ВЕЗНИ

Предприемете промени в този почивен ден и ще се справите с всичките си задачи бързо и успешно. Запознанствата са ви приятни и полезни, дори и ако на моменти ви се струват натоварващи. Не проявявайте капризи, ако искате нещо от вашите колеги. Ако имате свой бизнес, не ви препоръчвам да обмисляте смяна на работата си или деловите си партньори, но не пропускайте да се вслушате в отправените ви деловите предложения. Време е да приключите стара любовна връзка, която ви създава проблеми в семейния живот и може да разруши брака ви. Предпазвайте се от случайни сексуални контакти, защото ще бъдете изненадани скоро от нежелана бременност. 

СКОРПИОН

Денят е почивен, но и е добър за себеанализ и осъзнаване на грешките, които ви пречат да постигнете професионалния връх, към който сте се устремили. Предстоят ви сериозни служебни задачи. На работното си място ще имате успех, ако сте разумни. Не липсват и възможности за постигане на финансови успехи. Време е да помислите за почивката си, мили делови жени, и да заведете любимите си хора или брачните си половинки на ресторант. След като се приберете у дома, можете да се отдадете на чувствата си и на здравословен и зареждащ ви със сили секс. 

СТРЕЛЕЦ

Не пътувайте в почивния си ден. Видимо необходими покупки за дома ще ви ядосат и ще излеете гнева си на вашите близки, защото не са се допитали до вас. На работното място се заемете със задълженията си. За тези от вас, които се занимават с проспериращ бизнес не е от полза, ако налагат мнението си насила в днешния ден. Настъпил е момента да решите дали да съхраните брака си, мили жени, ако вече не издържате и сте засегнати от поведението на партньора си, които отказва да ви подкрепи в професионалните ви стремежи.

КОЗИРОГ

Бъдете отговорни към задълженията си в семейството, дори и да се налага рано сутринта в почивния ден да сте на работното си място. Не проявявайте агресия към вашите близки, но и не допускайте ви пречат. Не уговаряйте делови срещи, ако не сте подготвили предложенията си и не сте обсъдили всички детайли и нови идеи с колегите си. Намерете пътя към сърцето на партньора си, мили жени, ако сте го отдалечили от себе си, заради непрекъсната си професионална заетост, а семейните да са внимателни, защото ги грози раздяла.

ВОДОЛЕЙ

Не предприемайте задгранично пътуване с кола в почивния ден. Заемете се със задълженията си и не се опитвайте да измамите ваш колега, който се е представил пред вас различно от вашите очаквания. Не му мъстете.  Уговорените делови срещи изискват от вас да сте уверени в исканията си. Не ги отлагайте заради по-маловажни задачи. В отношенията с любимия ви бъдете въздържани в изразяване на емоциите, мили жени, особено ако ви посети на вашето работно място. Не изневерявайте! Семейните жени ще изживеят незабравими сексуални удоволствия. Несемейните да бъдат предпазливи в сексуалните си контакти. 

РИБИ

Въпреки че притежавате отлични знания,  не се изкушавайте от начинания в този почивен ден.  Вашите нови идеи ще ви помогнат да откриете нови възможности за себереализация. Не пътувайте. Не рискувайте и не се занимавайте със съмнителни финансови инвестиции, за да избегнете финансовите загуби и да не предизвикате провала си. Ако не сте семейни и сте намерили подходящата половинка, днес е идеален ден за определяне дата за годеж и брак. Ще си гарантирате щастие. Ако сте се освободили от съмненията си и сте сигурни в чувствата си, сексът ще ви достави незабравими мигове.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан Месни заговезни

Published

on

Днес е църковният празник Неделя месопустна, наричан още Месни заговезни.

Месни заговезни е винаги в неделя – осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великия /Великденския/ пост. Думата “заговезни” идва от заговявам, започвам да постя.

В съботата преди Месни заговезни е Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

Днес е Месопустна Задушница

През тази година Великият пост, наричан още Света четиридесетница, започва от 15 март, понеделник, след Сирни заговезни, които са на 14 март.

Продължете с четенето

Казанлък

Хладно, почти тихо, облачността се разкъсва

Published

on

В неделния ден ще има разкъсана облачност и слънчеви часове, ще бъде хладно за март.

Облачността ще се разкъсва и разсейва – първо на запад, след това и над останата част от страната, като най-дълго ще се задържи над източните райони.

С напредването на деня над западните и централните райони ще се установи предимно слънчево време.

Ще бъде почти тихо.

Минималните температури са между -4 и 1 градус, малко по-високи по Черноморието.

Максималните са в рамките на 6-11 градуса.

Продължете с четенето

Казанлък

1426 нови случая на коронавирус у нас, 16 в областта

Published

on

През изминалото денонощие в страната са регистрирани 1426 нови случая на коронавирус, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 10 473 диагностични теста – 6780 PCR и 3693 антигенни. Положителните проби са близо 13.6%.

Поставени са 2654 дози ваксина, а от началото на имунизационната кампания – 287 118.

Към 7 март активните случаи са 36 716.

За последните 24 часа от COVID-19 починаха 22-ма души, като излекувани са вписани 584.

От началото на епидемията жертвите у нас са 10 593, оздравели са 212 502 души.

Продължава да расте броят на приетите в болница – към днешна дата хоспитализираните са 5629, като 452-ма пациенти са поставени на интензивна терапия.

Общият брой на потвърдените носители на вируса SARS-CoV-2 у нас е 259 811, от тях 10 446 са медици.

Най-много са новорегистрираните случаи в София, Бургас и Варна.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 45 нови случая, Бургас – 127, Варна – 112, Велико Търново – 18, Видин – 3, Враца – 48, Габрово – 23, Добрич – 23, Кърджали – 15, Кюстендил – 24, Ловеч – 27, Монтана – 11, Пазарджик – 51, Перник – 56, Плевен – 86, Пловдив – 98, Разград – 8, Русе – 17, Силистра – 10, Сливен – 39, Смолян – 18, София-град – 406, София-област – 63, Стара Загора – 16, Търговище – 0, Хасково – 47, Шумен 25, Ямбол – 10.

Под карантина остават 37 665 души.

Продължете с четенето

Казанлък

Катастрофа между камион и лека кола, има пострадали

Published

on

Катастрофа между лек и товарен автомобил затруднява движението през Прохода на Републиката. Произшествието е станало по обяд в района на с. Вонеща вода, предава NOVA.

Четирима  души, пътували в лекия автомобил са откарани за преглед в Спешна помощ – Велико Търново. По неофициална информация лекия автомобил е дал назад на главния път, за да види табела за отклонение и камиона не е успял да спре.

В колата, на предните седалки, са били мъж и жена, отзад – техните внуци. Няма сериозно пострадали. Екипи на полицията регулират движението в участъка, което се осъществява в едната лента.

Продължете с четенето

Казанлък

Пътната полиция започва нова акция

Published

on

Пътната полиция започва нова акция след анализа на броя катастрофи през февруари. Той показал, че основна причина за инцидентите е превишената скорост и неправилното пресичане на пешеходците.

От пътната полиция обявиха, че миналия месец имало 310 тежки катастрофи. Една трета от тях били с участието на пешеходци.
Новата акция започва днес и ще продължи през почивните дни. В цялата страна униформените ще следят за превишена скорост, за неправилно пресичане и за отнемане на предимство на пешеходците.

На територията на област Стара Загора проверките ще бъдат извършвани както на автомагистралите “Тракия” и “Марица”, така и в населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора главен инспектор Бончо Славов, началник на сектор „Пътна полиция” в Стара Загора. Само за старозагорска област тежките пътни инциденти през изминалия месец, с участието на пешеходци са 10, допълни гл. инспектор Бончо Славов. 

Припомняме, че при миналата акция срещу шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици, от пътната полиция хванали 11 000 нарушители. 166 от тях били с алкохол в кръвта, а 64 с упойващи вещества.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com