Свържете се с нас

Казанлък

Научни сензации – казанлъчанинът Д-р Павлин Савов най-младият доктор по астрофизика в САЩ

Published

on

Павлин Савов от Казанлък е един от възпитаниците на златния Тео (нашумелия учител Теодосий Теодосиев ) и неговата национална школа по физика. Учил е две години физика в Софийския университет, след това завършва астрофизика в Масачузетския технологичен институт в Бостън. После започва докторат в КАЛТЕК (Калифорнийския технологичен институт) в Лос Андджелис. Темата му е свързана с откриването на гравитационни вълни от черните дупки и други астро-източници. Негов научен ръководител е проф. Кип Торн. Благодарение на него се среща и работи и със самия Стивън Хокинг. През 2008 г. Павлин става най-младият доктор по астрофизика в САЩ. После, обаче, започва магистратура по финансово инженерство в Университета Бъркли. Така се озовава в инвестиционната банка „Голдман Сакс“, където работи като куант (математически анализатор); понастоящем е вицепрезидент на клона на банката в Ню Йорк. Обаче астрофизиката остава в сърцето му. След сензационната новина за откриването на гравитационните вълни от екипа на проф. Кип Торн, д-р Савов коментира революционното откритие на изследователите от гравитационната обсерватория LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory).

– В какво се състои революционният характер на откриването на гравитационните вълни, д-р Савов?

– Не мисля, че е преувеличено да се каже, че засичането на гравитационни вълни от LIGO ще е едно от двете революционни открития на XXI век. Второто ще дойде, мисля си, много скоро от CERN (най-мощният ускорител на частици в Швейцария), където се опитват да покажат, че съществуват повече от 4 измерения (време + 3 пространство). До миналата седмица двата проекта бяха в неофициална надпревара кой ще достигне до своята цел първи. Между учените на двата екипа има немалко сключени облози, които се изплащат в момента… Само защото повечето хора са запознати с термините „черна дупка“, „хоризонт на събитията“, „допълнителни измерения“ от фантастичните филми, това не значи, че те не са понятия, описващи истински обекти във Вселената. Рентгеновите лъчи също са били абстрактна постановка на теоретичната физика, в която много хора, дори учени, са се съмнявали. Дори в днешно време ни е трудно да си представим какво точно представляват те, но не се замисляме много, когато ни се наложи да си направим рентгенова снимка. Ще минат години, преди да осъзнаем какво точно се е случило и да оценим значимостта на това събитие – откриването на гравитационните вълни.

– Какви практически последствия или приложения би могло да има това откритие?

– Ежедневието ни се върти около съвсем различни приоритети и забравяме да си задаваме въпросите, които са ни вълнували като деца, докато сме гледали звездите: “Откъде сме дошли и накъде сме се запътили?”. Благодарение на откритието на LIGO, днес сме много по-близо до отговорите на тези въпроси, отколкото бяхме миналата седмица. Това за мен е най-значимото последствие от засичането на гравитационните вълни. Един от основоположниците и лидер на LIGO проф. Торн, твърди, че целта на проекта е не да се засекат гравитационни вълни, а да се отвори нов прозорец към Вселената. Мисля, че така и стана и може би това е вторият важен резултат от откритието. Историята е показвала многократно, че всеки път когато човечеството погледне към Космоса по нов начин, ние откриваме нещо неочаквано, което променя коренно нашето мислене за Вселената. Ние сме подготвени за това, което ще видим и чуем, но очакваме с нетърпение изненадващи източници, които човечеството дори не може да си представи още. Като чисто научен резултат, LIGO е нов инструмент за изучаване на непознати за нас досега части на вселената. Рентгеновите лъчи проникват през човешката плът. Радиовълните „заобикалят“ сгради. Гравитационните вълни преминават непроменени през всяка позната ни материя. Те не различават времето от пространството. Те преминават през време-пространството и оставят следи, както камък, хвърлен в езеро, развълнува повърхността му. Това ни дава възможността за изучаването на части от Вселената, които са недостижими по друг начин, както и на процеси, които се случват сега и в миналото ѝ, чак до Големия взрив. Естествено, може да се говори за гравитационните вълни като източник на енергия, средство за пътуване във времето или за търсене на извънземен живот… но това са теми, които ще са по-реални за следващите поколения. За по-нетърпеливите препоръчвам “Interstellar” – един филм, създаден неслучайно по идея на проф. Кип Торн, в който науката и фантастиката се преплитат, но в който фантастиката е много по-малко, отколкото хората биха предположили първоначално.

– Вие познавате лично много от изследователите в екипа, направил това откритие…

– Моята докторат е посветен на LIGO и въпреки че от 2008-а съм извън тази област, няма как да не съм свързан с тези, които са част от този проект и да не се вълнувам от случилото се. Основоположниците на LIGO са проф. Кип Торн, проф. Рон Дривер от Caltech и проф. Рей Уайз от MIT, които през 1992 г. поставят официално началото на търсенето на гравитационни вълни чрез оптични интерферометри. Моите очаквания са, че точно те тримата ще са носителите на Нобеловата награда за физика тази година. Проф.Торн беше моят научен ръководител по време на докторантурата ми в Caltech. Аз бях в неговата група по теоретична и изчислителна астрофизика. Усилията ни бяха насочени главно към засичането на гравитационни вълни с LIGO и LISA (версия на LIGO, която е планирана да обикаля в орбита около земята). Основните проекти бяха организирани в три насоки: подобряване чувствителността на LIGO интерферометрите; изчисляване на теоретични и симулативни форми на гравитационни вълни; разработване на алгоритми за търсене на гравитационни вълни в каталог от теоретични форми. Дисертацията ми “Теми по физика на гравитационните вълни” и статиите, които сме публикували атакуват и трите групи проблеми, споменати по-горе. Например на база на нашите резултати са разработени силиконовите огледала в сегашната версия на LIGO. Някои от тогавашните ми колеги са още част от екипа и преживяват случилото се с обяснимо вълнение. Други са продължили в различни групи и университети, а трети, като мен, са избрали да продължат своите кариери в различни области. Всички, обаче, се радваме за невероятния успех на LIGO и се чувстваме горди, че сме допринесли макар и с малко към това историческо откритие./trud

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com