Най-малкият компютър в света се събира на ръба на монета

   

В зората на информационните технологии компютрите заемаха цели стаи, а сега вече има компютър, който се събира на ръба на монета, пише CBS News. Най-малкият самостоятелен компютър в света се казва Michigan Micro Mote (M^3) и представява куб със страна един милиметър.

Преподаватели и студенти от Мичиганския университет в САЩ са работили над миниатюрната машина повече от десет години. Целта на учените е да създадат по-малки компютри на фона на нарастването на размерите на “интернет на нещата” (Internet of Things – IoT). “Интернет на нещата е свят, в който предметите от всекидневието са интелигентни – тостери, перални или дръжки на врати. Всички тези неща в бъдеще ще имат интелигентни електронни вериги, които могат да комуникират помежду си чрез мрежата”, обяснява Даг Спесър от Музея на компютърната история в Маунтин Вю, Калифорния.

Въпреки малкия си размер, M^3 е в състояние да заснема изображения, да засича температурни стойности и да записва нивата на атмосферното налягане. Изследователите се надяват да намерят за микрокомпютъра множество предназначения – от медицински до индустриални. Той лесно би могъл да се инжектира в тялото, където да направи електроенцефалограма или да засече налягането и температурата. Петролната индустрия би могла да го вкара в кладенците, за да засича неизползвани “джобове” с петрол, който биха могли да се извлекат, преди да започне експлоатацията на нови находища.

Тъй като няма място за клавиатура, мишка или екран, изследователите от Мичиганския университет е трябвало да изобретят различен начин за комуникация с микромашината. M^3 се програмира и зарежда чрез светлина. Чрез насочване на светлинни вълни с висока честота, операторът може да изпраща информация към компютъра. След като обработи информацията, машината изпраща данните към централен компютър чрез конвенционални радиочестоти. M^3 е готов за производство, а създателите му вече насочват усилията си към създаването на още по-малък компютър, когото наричат “умната прашинка”. Те си представят, че един ден микроскопични компютри биха могли да се поставят в човешките клетки./КРОСС

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com