Набират се средства за издигане на паметна плоча на Стефан Почеков

   

Инициативен комитет в Казанлък набира средства за издигане на паметна плоча на Стефан Почеков, единственият казанлъчанин участвал в Априлското въстание. Инициативата е на председателя на Комитета инж. Недялко Пъков, офицер от резерва. От Инициативния комитет съобщават, че откриването на паметната плоча е предвидено да се случи на 1 ноември – Денят на народните будители. Преди официалното откриване на плочата, от 9.30 часа в храм „Св. Троица“ в Казанлък ще бъде отслужена панихида в памет на Стефан Почеков, Георги Търнев, Тодор Каблешков, Найден Попстоянов и Никола Караджов. От 11. 30 часа ще бъде официалното откриване на паметната плоча, като в празничната програма ще вземат участие Тракийско дружество – Казанлък и възпитаници на НЧ ”Любен Каравелов” село Бузовград.
В края на месец септември Общинският съвет в Казанлък даде своето разрешение да бъде поставена паметна плоча на името на Стефан Почеков, на фасадата на блок на бул. “Розова долина” 3.
Мястото за поставяне на плочата се намира в близост до изчезналата родна къща на Стефан Почеков. Размерите и ще бъдат 400 на 600 мм, с дебелина 30 мм. Материалът, от който ще бъде изработена тя е полиран черен гранит.
Учител в Казанлък. Буден и родолюбив, Стефан Почеков се занимава с обществена дейност, съосновател на Ученолюбива дружина “Искра” и председател на настоятелството на дружината през 1874 г. Другарува с Петю Ганин – зограф, сподвижник на Левски, подбужда младежите към революционна дейност. Когато апостолите на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Каблешков са в село Шипка, се среща с тях и благодарение на Каблешков става учител в Клисура. През учебната 1875/1876 г. заедно с колегите си Христо Труфчев и Христо Попов и с други будни клисурци поставят началото на комитета “Братя Самуилови“.
В списъка с участниците във въстанието в Клисура е посочено, че Стефан Почеков се е сражавал на позицията “Зли дол” под ръководството на Петър Павурджиев и е убит на 26 години в Троянския балкан.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com