Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства се създаде в Казанлък

   

По предложение на Община Казанлък и с гласовете на 30 общински съветници днес на заседанието на Общински съвет – Казанлък бе взето решение да се създаде Общински културен институт – посетителски център „Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“. Предметът на дейност на музея е да прави експозиции и обучения, да създаде ретро фотостудио, фотолаборатория, колекции и архив, да организира фотоконкурси и пленери.

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства получава безвъзмездно за управление и ползване на сграден фонд – част от сграда на ИМ „Искра“, намираща се в сутеренен етаж, представляваща обект „Кафе-апeритив“ с две зали и сервизни помещения. Общинските съветници приеха днес и Правилник за устройството и дейността на културния институт.

В мотивите си за създаване на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства Община Казанлък посочва традициите, свързани с фотографското изкуство в Казанлък още от 19 век. С Казанлък са свързани значими имена на българската фотография като Атанас Карастоянов, Петър Арнаудов, Генчо Стоянов, Георги Георгиев, Борис и Андрей Шнее, фамилията Хлебарови – баща и син, Артин Азинян. Днес фотографското изкуство в града на розите се развива от фотограф-художниците Александър Иванов, Бедрос Азинян, Желиан Николов, Стефан Димов, Йонко Русев и др. В Казанлък се провеждат ежегодно фотопленерът „Долината на розите“, националният конкурс „Човекът до мен“, „Арт фест мултимедия“, които отдавна имат национално значение.

Създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства ще допринесе за утвърждаването на Казанлък като център на това изкуство.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com