Музеите отварят врати за неучебния 28 октомври

   

Денят след изборите ще бъде неучебен, но присъствен за учениците и учителите от училищата, в които има избирателни секции

Музеите в страната ще бъдат отворени за организирани ученически посещения на 28-и октомври, понеделник, който заради местните избори е обявен за неучебен, но присъствен. 

Част от тях ще бъдат със свободен вход, а в други таксите ще бъдат минимални, съобщиха от Министерството на образованието.

В деня след първия тур на вота учениците ще могат да разгледат безплатно музеите и Ботаническата градина към Българската академия на науките, както и институтите ѝ.

От Сдружението на общините ще препоръчат да се определят символични такси за посещение на общинските културни институции. За това са се разбрали министрите на образованието и на културата, Сдружението и БАН.

В понеделник директорите на училищата ще могат да организират за учениците спортни прояви, дейности по интереси, посещения на музеи, галерии, театри или други културни институции, както и на фирми и предприятия с цел кариерно ориентиране на децата.

Директорите имат право да изберат да се провежда и нормален учебен процес.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че няма нормативно основание, което да казва, че денят след изборите трябва да бъде задължително неучебен, пише БНР.

“Решението, което предлагаме на директорите да вземат, да намерят най-добрата организация за училище, е добра възможност учениците да излязат от класните стаи и да посетят музеи и изложби, както и да посетят различни предприятия, с оглед на кариерно ориентиране”, уточни тя. Най-честите проблеми са с подаването на данни, свързани с плащането на градска такса.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com