Свържете се с нас

Казанлък

„Моят глас е важен” в Казанлък

Published

on

Детският фонд на ООН в България стартира публична кампания „Моят глас е важен“. Това е информационна и социална инициатива, която цели промяна на обществените нагласи по отношение на правото на детско участие – т.е. даването на възможност на децата и младежите да изразяват свободно своето мнение по всички въпроси, които ги касаят пряко или косвено (в семейството, училището, градската среда, обществото и държавата като цяло).

В рамките на периода 1 март – 30 април посредством патньорството на различни неправителствени организации (на местно и национално ниво) Уницеф България ще проведе седем фокус-групи (16 март-7 април) и една среща в София с представители на АСП, ДАЗДи Министерски съвет (между 22 и 24 април).

Една от тези срещи се състоя в град Казанлък.  В партньорство със Сдружение „Бъдеще за децата” на 2 април се организира фокус-група в града. В рамките на около три часа, консултант на Уницеф България и специалист от сдружението, обсъждаха с участниците различни проблеми от живота на децата в България и всеки имаше възможността да сподели своята гледна точка. Децата бяха разделени в две групи по възраст – от 7-13 год. и 14 – 18год. Резултатите от фокус групите ще бъдат представени в края на месец април тази година.

Публичният етап на кампанията е продължение на лансираното по-рано този месец широкомащабно допитване до децата в България. До този момент хиляди млади хора изразиха своите мнения за сфери от живота си, които ги касаят пряко – като семейна среда, социална закрила, образование, здравеопазване, свободно време и т.н. До 10 април и останалите деца имат шанса да споделят позициите си на www.unicef.bg/glas. Целта е техните мнения да бъдат взети под внимание, когато властите в държавата актуализират по-късно тази година Националната стратегия за детето – 2008-2018/20 г.

Детското участие представлява информирано и доброволно включване на децата, включително деца от маргинализираните групи, деца на различна възраст и с различни способности, във всички въпроси, които ги засягат пряко или косвено.

Детското участие е право на всички деца, както индивидуално, така и когато участват в група или представляват други деца. На индивидуално равнище, децата имат право да бъдат изслушвани и мненията им вземани под внимание, когато възрастните (родители, роднини, учители, лекари, съдии и други специалисти) вземат решения, които ги засягат. Като група, децата имат правото да им се даде възможност да оказват влияние върху и да дават информация във връзка с решенията, които се вземат в обществото, напр. в училища, местни администрации, доставчици на услуги, организации на гражданското общество или правителството.

Правото на детето да бъде изслушвано е регламентирано в Конвенцията на ООН за правата на детето. Тя дава на детето уникален социален и правен статут, признавайки, че макар децата до 18-годишна възраст да нямат пълна автономност, въпреки това те са носители на права.

Според направено проучване и оценка от Уницеф основните предизвикателства пред детското участие в България са: Липса на информираност и неразбиране какво е детско участие; Липса на традиции и опит; Социални норми и преобладаващи негативни нагласи: по правило мнението на децата не се търси и не се зачита; съществува широко разпространено разбиране, че на децата не може да се вярва и съответно има недоверие в способностите им да участват; Правото на участие е залегнало в някои закони и стратегии, все още липсват ефективни механизмиза неговото широко прилагане; Неравенство по отношение на възможностите за участие: най-уязвимите деца, които имат най-голяма нужда да бъдат чути са най-често са изключени от участие.

УНИЦЕФ насърчава прилагането на правата и повишаване на благосъстоянието на всяко дете посредством всяка своя дейност. Заедно с нашите партньори ние работим в 190 страни и територии, за да превърнем този ангажимент в практически действия в полза на всички деца, навсякъде по света, полагайки особени усилия да достигнем до най-уязвимите и социално изключени деца.

Продължете с четенето

Казанлък

Продължават благотворителните инициативи в помощ на Амая

Published

on

Продължава вълната от съпричастност и благотворителни събития в  подкрепа на едногодишната Амая, която спешно се нуждае от трансплантация на сърце. Родителите на детето са от Казанлъшко, затова и в региона се организират поредица от събития в помощ на детето.

Средствата се набират чрез няколко метода – дарения в платформата на Павел Андреев, дарителска сметка, кутии за дарения, концерт, футболен турнир, фризьорски услуги, спектакли и още много други.

За трансплантация в индийска клиника са необходими 750 хил. лв. Бабата на малката Амая сподели, че надежда за детето има. Голяма част от сумата е вече събрана, каза още Лидия Абрашева.

Вече стана ясно, че тези дни се очаква малкото момиченце да отпътува за Индия. Това ще се случи чрез въздушна линийка заедно с екип специалисти.

А в съботния ден сдружение „Бъдеще за децата“ съвместно с казанлъшки фотографи организират благотворителни фотосесии за деца и семейства сред природата, като средства ще отидат за малката Амая.

Инициативата ще се проведе от 11:00 до 15:00 часа в парк „Розариум“.

В неделя на стадион „Севтополис“ ще се проведе и благотворителен футболен турнир за детето. А във вторник от 19 часа казанлъшкия театър ще играе благотворително спектакъла „Часът на твоето мълчание“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Иззеха от магазин в Казанлък 44 кг. месо без наличие на документи за произход и качество

Published

on

На 22.02.2024г., от служители на РУ-Казанлък, съвместно със служители на ОБДХ е извършена проверка на нерегламентиран търговски обект в гр.Казанлък, стопанисван от 41-годишна жена. Установено е наличие на месо и месни продукти без наличие на придружителни документи за произход и качество.

Съставен е констативен протокол, възбранени и иззети са общо 44 кг. месо.

Продължете с четенето

Казанлък

Поредна кражба на части от асансьор в Казанлък

Published

on

На 22.02.2024г., в 08:49ч., в ОДЧ на РУ-Казанлък е получено съобщение на телефон 112 за кражба от асаньорна кабина на жилищен блок в гр. Казанлък. На място е установено, че деянието е извършено за времето от 12:00ч. до 18:30ч. на 21.02.2024г. По данни на потърпевшите е отнета електромагнитна отбивачка.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Прокуратурата ще обжалва връщането на делото за блъснатото и убито дете в Бузовград

Published

on

Окръжната прокуратура в Стара Загора ще изготви протест срещу определението на Окръжен съд за прекратяване на съдебното производство по внесен обвинителен акт срещу 59-годишния мъж, блъснал и убил 14-годишно дете в Бузовград, съобщиха от обвинението.

Той е предаден на съд за това, че на 11 ноември 2022 г., при управление на автомобил,е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на детето.
Деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 1,6 промила и е избягал от местопроизшествието.

Причината съдът да прекрати съдебното производство е във връзка с приетата концентрация на алкохол в кръвта.

Протестът ще бъде внесен за разглеждане в Апелативен съд-Пловдив в срок, след получаване в Окръжна прокуратура-Стара Загора на изисканото определение.

Припомняме, че тази сутрин преди началото на заседанието приятели и близки на загиналото момче се събраха на протест пред Съдебната палата в Стара Загора.

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с интересен хороскоп за петъчния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за последния работен ден от тази седмица. По думите й Стрелците да не се доверяват на колеги, а Козирозите жънат материални успехи.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Не забравяйте да отидете на уговорената среща за финансиране на малък бизнес на ваши близки. Помогнете им, без да им давате заем, защото ще ги превърнете във ваши врагове. Трябва да избягвате прибързаните действия и инвестиции. Няма да липсват трудности, но ще ги преодолеете без проблеми.

Изпълнени сте с желание да наложите мнението си на всяка цена, без да се съобразите с желанието на близките си. Отдалечавате ги от себе си и се лишавате от вниманието на партньора си и от полезния и зареждащ ви със сили секс.

ТЕЛЕЦ

Стремежът ви към финансова стабилност и свободата да избирате как да продължите професионалния си път са реални. Не се престаравайте, за да не станете досадни на колегите си. Не споделяйте намеренията си преди да сте договорили всичко, защото ще привлечете вниманието на неприятелите си.

Споделете с близките вашето свободно време вечерта, за да ви разберат и да не се сърдят, че сте отпуснати и без желание за разговори. Откажете се от секса, ако нямате желание. По-добре е да сте искрени с партньора си.

БЛИЗНАЦИ

Новите запознанства са ви полезни. На работното място бъдете предпазливи и не се поддавайте на увещания да инвестирате в чужд проект с неясни параметри. Проведете уговорените делови срещи на обед или на вечеря, ако са свързани с бъдещо намерение да вземете кредит за развиване на собствен бизнес.

Няма причина да не отидете на вечеря с любимия, ако сте си я обещали предварително, защото яда му може да ви дойде в повече в този ден. След като се приберете не бързайте да си лягате, а се отдайте на интимни мигове и сексуални удоволствия, за да избегнете ревност и гневни изблици, ако някой ви е гледал влюбено в ресторанта.

РАК

Очаквайте ден на изненадите. Приключете с вашите финансови задължения. Промените са във ваша полза. Не пилейте времето си в разговори с непознати хора, които ви досаждат. Пътуванията, които сте уговорили в този ден, ще бъдат успешни. Постарайте се вечерта да прекарате повече време с любимите хора, мили жени.

Те страдат заради невъзможността да сте по-често заедно. Сексуалните удоволствия не са на първа позиция вечерта, но са за предпочитане пред опасността партньора ви да седне на чашка с колеги или приятели.

ЛЪВ

Денят позволява да се подготвите за предстоящо пътуване. На работното място завършете започнати задачи. Избягвайте критиката. Решителността ви помага да се справите със задълженията си. Помощта на вашите колеги ще ви помогне да избегнете провала си.

Вечерта възстановете хармония в отношенията си с вашите близки, а също и с възрастните си роднини, ако сте се изпокарали заради ваш женски каприз. Сексуалните удоволствия ще ви се отразят добре, дори и сте изморени.

ДЕВА

Отворете нова страница по отношение на финансовите си дела. Очакват ви промени и изненади – приятни и неприятни. Приемете неприятните като предизвикателство и ще успявате. Бъдете предпазливи, когато давате обещания, особено ако са свързани с парични заеми и делови запознанства.

Нерешени проблеми в семейството ви се натрапват от сутринта и ще ви наложат да действате крайно и решително. За пореден път изпадате в противоречие с мнението на близки си. Вечерта докажете, че сте готови на примирие и чувствата към брачния ви партньор не са се променили. Справете се със семейните си задължения, за да не се лишите окончателно от сексуални наслади.

ВЕЗНИ

Кариерата ви се развива в правилната посока. Сутринта ви предстоят неотложни, но и неприятни срещи. Въпреки това проведете разговорите, които ще ви проправят пътя към успеха. Бъдете коректни и взискателни. Не пилейте времето си със странични задачи, които пречат на пряката ви работа и ви лишават от възможността за себеизява.

За да се справите с проблемите в семейството е добре да си наложите спокойствие, скъпи дами. Вечерта продължете разговорите у дома. Сексът изобщо не е приоритет на интимния ви партньор и тази вечер. Не изневерявайте, дори и да сте обзети от желание за мъст.

СКОРПИОН

Откритият разговор с вашите близки ще ви помогне да избегнете напрежението между вас. Пътуване ви носи успех. Очаквайте приходи, които са и високо признание за вашите възможности. Проведете разговорите си с началниците и с вашите колеги. Изслушайте предложенията им и се съгласете с тях, защото са във ваша полза.

Не се изненадвайте, ако отношението на близките ви се е променило. Трудно им е да осъзнаят, че сте заели по-високо обществено положение и ще сте по-заети, въпреки че сте жени и трябва да се грижите и за семейството. Вечерта подгответе романтична вечеря и се усамотете с любимия. Отдайте се на чувствата си и на сексуални наслади.

СТРЕЛЕЦ

Ако не проявите доверчивост към ваши колеги, които не познавате, но те упорито се домогват до вас, успехът ще ви изненада още до обед. Бъдете отговорни към служебните си задължения. На работното място бъдете прецизни при изпълнение на поставените ви задачи. Бизнесмените да не планират предстоящи инвестиции.

В личният живот постигате спокойствие, скъпи жени, без значение на каква възраст сте. Ако сте несемейни и сте срещнали подходящ партньор, обявете годежа си. Отдайте се на сексуални удоволствия, които ще ви доставят незабравими мигове, ако сте сигурни в чувствата си.

КОЗИРОГ

Жънете успехи, най-вече в материално отношение. Те са достатъчни, за да планирате следващия месец, доволни от постигнатото и да отделите част от тях, за да платите данъците си за изминалата година, за да не ви налагат санкции. Ще научите истини за ваши колеги, които ще ви принудят да преразгледате отношенията си с тях.

Бъдете тактични, ако близките ви са допуснали грешка в поведението си и са ви засегнали, а вашето женско его е наранено. Не си струва да се стига до скандал. Няма защо да си разваляте настроението. По-добре се отдайте на приятни разговори, вечеря и сексуални удоволствия.

ВОДОЛЕЙ

На вашето работното място успехът ви спохожда още сутринта. Неочакван е, но ви зарежда с желание да сте активни. Начинанията привличат вниманието на вашите колеги, които ще ви подкрепят. Подхождайте разумно към задълженията си. Сами търсете правилните решения.

Няма да срещнете разбиране в семейството си заради днешното отсъствие от дома, въпреки че знаят каква е причината – отишли сте да пазарувате. Претенциите на близките ви ще доведат до скандал. Сексът няма да ви достави удоволствие, затова по-добре се откажете от интимните мигове.

РИБИ

На работното място не се нагърбвайте със задължения, които трудно ще завършите в срок. Може да изостанете с вашите, а именно те ви носят приходи, което не са за пренебрегване. Ако стигнете до конфликт с колегите си трудно ще го изгладите. Приемете помощ, ако искате да се справите със задачите си.

Очертават се проблеми в личните ви отношения заради ваша страна любовна авантюри, която е излязла на бял свят. Явно се е разприказвала някоя от приятелките ви, която ви завижда. Разправиите с брачния или интимен партньор ще ви донесат само разочарования и сексуално неудовлетворение.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Цяла България чака да се случи това, а то става бавно и тегаво!

Published

on

През нощта срещу петък облачността бе разкъсана. След полунощ в отделни райони, главно в низините и котловините в Южна България, се образува мъгла. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Източна България ще духа слаб южен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. Минималните температури ще са между 0° и 5°, в София – около 2°.

Днес облачността ще остане разкъсана, в много места до слънчево. Повече облачност ще има над крайните южни райони, но само на изолирани места там след обяд ще превали дъжд. Ще духа до умерен, в източната половина на страната, временно силен вятър от юг-югозапад. Температурите още ще се повишат и максималните ще са предимно между 14° и 19°, в София – около 16°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

По Черноморието облачността ще бъде разкъсана, до предимно слънчево. Повече облачност ще има над крайните южни райони и там ще превали дъжд.

Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 11° и 16°. Температурата на морската вода е 7°-8°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините облачността ще бъде разкъсана, над южните райони – предимно значителна и след обяд на изолирани места там ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 8°, на 2000 m – около 1°.

През почивните дни валежи са малко вероятни, но от запад облачността ще се увеличава и вплътнява до значителна в неделя. Само на изолирани места в западните райони по-късно през деня в неделя е възможно да превали слаб дъжд, по най-високата част на Рила и Пирин – слаб сняг.

С предимно слаб южен вятър ще се затопля и минималните температури ще са над нулата, а максималните – около и над 15°, на места в Дунавската равнина – до 20°. В неделя вятърът ще се обръща от югоизток, в Източна България – до умерен, съобщиха още от НИМХ.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com