Млади архитекти номинираха паметника на Бузлуджа за събитие на 2019 година

   

Рушащият се стоманобетонен мастодонт на връх Бузлуджа, известен повече като Чинията е сред номинираните за архитектурно събитие на отишлата си 2019-а година,. Гласуването за предложението на експертите от Whata Awards продължава до 31 януари, а резултатите ще станат известни на 17 февруари.

В обосновката си за изберат точно създадения по проект на архитект Георги Стоилов преди 40 години  паметник екипът от организатори за нестандартните призове  е написал:

„В момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се иска да е някоя от тях, но не е. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще.

Факт е, че през последните десет години световните медии преоткриха  архитектурата на бившия Източен блок. Така неусетно и малко изненадващо за самите нас – източноевропейците, сградите на късния социализъм се превърнаха в поп-културен феномен. Затова и логично дойде новината в края на юли 2019, че американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата “Keeping It Modern”. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с нашата Бузлуджа.“

Бузлуджанският монумент е в компанията на още 5 събития, сред тях са публичната лекция през октомври в УАСАГ на японеца  Кенго Кумаи публичното обсъждане на общия устройствен план на столичната община.

Авансово от старозагорската областна администрация съобщиха, че се очаква в началото на февруари в УАСАГ да се проведе среща на всички участвали в обследването на Чинията екипи от няколко европейски университета, които да представят заключенията си за състоянието на бузлуджанския монумент и да дадат насоки за по-нататъшни действия по консервацията и използването му. Очаква се до тогова от Министерството на културата да са издали документ за статута на паметника .

Конкурсът на Whata Awards е в 8 категории: събитие; тенденция, конкурс, сграда, градски бъг, нормалност, книга и личност.

В категорията нормалност са включени три проекта за реставрация :на Стоян-Стайновата къща в Казанлък, Томбул джамия в Шумен и реконструкцията на бившето военно окръжие на софийския булевард  “Сливница”.

Казанлъшкият проект е свързан със стенописите на гениалния художник Иван Милев, рисувани през далечната 1925 година и по чудо оцелели през десетилетията. Заради тях домът на фамилията  Стайнови е обявен за недвижим паметник на културата през 1979-а, реставрацията е завършена през 2019 година, когато са възстановени и последните повредени елементи и са запазени оригиналните австро-унгарски плочи.

Конкурсът има вече десетилетна история, за пръв път е проведен през 2010 година, той е  дело на 4, родени през 1978 година и завършили УАСАГ през 2003 година архитекти: Анета Василева,Жана Стоилова,Николай Ангелов и Христо Говедаров.

Монитор, Христо Христов

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com