Министър Сачева: Държавата няма да плаща първите три дни от болничните

   

Държавата няма намерение да изплаща първите три от болничните на работниците. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева пред журналисти . 

Искането за такава промяна в закона беше направено от бизнеса. Според работодателите хората злоупотребяват с болничните листове и ги използват дори когато не са болни. Това пък води до сериозни загуби за индустрията, която вместо да генерира – плаща. Освен това работодателите твърдят, че решението те да изплащат първите три на болничните е било въведено преди години като временна мярка, която е трябвало отдавна да бъде променена. 

Очаквано – синдикатите се възпротивиха и поискаха бизнесът да изплаща не само три, а цели пет дни от болничния. Организациите се скараха и напуснаха тристранния съвет за национално сътрудничество. 

Според обявеното днес от Сачева обаче, държавата няма как да поеме изплащането, защото “работи в условия на ограничен бюджет”. По думите й такъв тип разход не е предвиден в закона за държавния бюджет и дори да бъде предприета такава стъпка – не е ясно откъде ще дойдат парите – около 200 млн. лв. на година. Освен това държавното изплащане на болничните не решавало проблема. 

“Ако хората взимат болнични, без да имат нужда, или работодателите злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на средства от работодателите към държавата ще реши проблема“, обясни Сачева, цитирана от “24 часа”. 

Държавата обаче все пак щяла да предприеме мерки – например да глобява хората в болнични, които не спазват предписания от лекаря режим или пътуват в чужбина. Вече има отговор и на въпроса как ще бъдат контролирани хората. По първата точка – служители на НОИ и РЗОК ще правят внезапни проверки за спазване на определеното в болничния лист лечение. Гранична полиция пък ще получи достъп до базата данни с болничните и така ще подава сигнали към НОИ, ако болните пътуват извън страната. Така вероятно ще се държавата ще се бори с хората, които “уж са болни, а през това време са на плажа в Гърция”, както заявиха преди време работодателите. 

Освен това – от 30 на 20 дни ще се намалява продължителността на временнната неработоспособност с болничен от лекарската комисия. Дните без прекъсване на болничен пък се намаляват от 180 на 120. След тези 120 дни – работникът ще бъде длъжен да отиде на ТЕЛК комисия.

Личните лекари – ще могат да изписват до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Ако не оздравеете в това време – отивате пак на лекар.

Всички тези мерки засега са само предложения, които трябва да бъдат обсъдени с бизнес и синдикати.

Клуб z

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com