Министър Петкова: Забраната за шистовия газ остава

   

Кабинетът няма намерение да отпадне мораториумът за добив и проучване на шистов газ. Това стана ясно от коментара на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия „Да! На българската икономика”.

„Има решение на правителството”, изтъкна тя. По нейните думи, ако се появят екологично доказани технологии за добив на шистов газ, едва тогава кабинетът можел да възобнови дебата за добива на шистов газ у нас.

Според експерти, добивът на шистов газ ще се увеличи драстично през следващите години и той ще стане основен енергиен източник.

В свое проучване „Институтът Бейкър за публични политики” в Университета в Райс стига до заключението, че увеличаващият се добив на шистов газ в САЩ и Канада може да намали високите цени на газа, който Русия и държавите от Персийския залив изнасят за европейските страни.

През 2009 г. администрацията на Барак Обама смята, че нарастващият добив на шистов газ ще доведе до намаляване на парниковите емисии и увеличаване на енергийната независимост на страната.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com