Министър Ангелов огласи новите мерки, които влизат в сила от петък, 27 ноември и ще са в сила до…

   

Започна извънредният брифинг на министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Щаба в Министерския съвет.

“Взехме решение на правителственото заседание за удължаване на противоепидемичните мерки и обстановка с 2 месеца до 31 януари”, поде здравният министър и добави:   В тази връзка въвеждаме следните мерки, считано от петък до 21 декември 2020 година:   “Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – както учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ве, детски градини и ясли”, каза той. “Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция”, каза той. Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души”, каза той. “Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях”, каза той. “Магазините в кварталите продължават да работят, но се преустановяват екскурзиите”, каза той. По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера.     

Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа се е увеличил драстично спрямо понеделник, когато те бяха 3 146. В неделя също бяха по-малко – 1 123. Необходимо е да се отбележи за сравнение, че направените PCR теста във вторник са били 10 474, докато в понеделник бяха 7 244. Лошите новини не свършват дотук. За съжаление през изминалите 24 часа има 157 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Това представлява втори пореден ден с голям брой починали. Така общият брой на жертвите става 3 226.

Припомняме, че вчера бе регистриран нов черен рекорд по брой починали в страната ни за денонощие – 189. За последните 24 часа излекуваните са 1 876. Преди дни заболелите у нас вече преминаха тревожната граница от 100 000 и вече достигнаха 129 348, активните случаи са 86 020.

Излекуваните общо са 40 102 души. Хоспитализирани са 6 365 души, 392 са в интензивно отделение. БЛИЦ припомня, че в понеделник здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи от петък да се затворят всички търговски центрове, ресторанти (освен опцията им за доставка), магазини (освен хранителните), детски градини, училище, спортни зали, да се забранят всички масови мероприятия. Предложенията му днес ще бъдат коментирани на заседание на Министерски съвет. Ако бъдат приети, ограниченията ще са в сила до 21 декември, когато министърът обеща да бъдат прецезирани за празниците, ако има вече резултат.

Blitz.bg

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com