Свържете се с нас

Казанлък

Министърът на образованието и кмета на община Казанлък обсъдиха случилото се в ПМГ „Никола Обрешков“

Published

on

Община Казанлък представя хронологията на събитията за производствената авария

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев пристигна в Казанлък, където се срещна с кмета на общината Галина Стоянова, заместник-кмета по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева, началника на Регионалния инспекторат по образование – Стара Загора Татяна Димитрова и директора на ПМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов. Заедно посетиха Природо-математическа гимназия “Никола Обрешков“ и обсъдиха случилото се в понеделник (22.06.2015 г.) със сградата на учебното заведение и предприетите мерки за решаване на въпроса.

В тази връзка и по повод днешното посещение на министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев Община Казанлък представя хронологията на събитията за производствената авария с в сградата на ПМГ “Н.Обрешков“, вследствие изпълнени в съседство изкопни работи на строеж „Национален център за природо-математически науки“ ПМГ “Н.Обрешков“, както следва:

  1. Възложителят Община Казанлък на обект „Национален център за природо-математически науки“ е възложил дейностите по изпълнението му съгласно Закона на лица с изискваща се правоспособност за дейностите проектиране, строителство и строителен надзор. Правоспособността на Проектанта (пълна проектантска правоспособност) , Строителя (вписан в Централния професионален регистър на строителя) и Строителния надзор (лицензиран и вписан в регистъра на ДНСК) е проверена и доказана с документи по време на проведените обществени поръчки, с които е избрана проектантска фирма, строителната фирма и фирмата, упражняваща строителен надзор, както и е проверена  и доказана при одобряване на инвестиционния проект и при откриване на строителната площадка.
  1. В изготвения от Проектанта с пълна проектантска правоспособност проект в част „План за безопасност и здраве“ изрично е записано че „При изпълнение на изкопните работи в случай, че се установят разлики в нивата на фундиране на съседните съществуващи сгради, по-големи от посочените в чертежите, да се уведоми проектанта на част „конструктивна“ за предписване на необходимите корекции“ и са дадени указания, които Строителят и техническият му ръководител следва да предприемат преди започване и при извършване на изкопни работи в т.ч. по предписания на Проектанта-конструктор  за укрепяване на откоси и основи под съседни калканни стени. При наличие на тези предписания в проектната част инвестиционниятт проект е одобрен и е издадено разрешение за строеж.
  1. Строителната площадка е открита със съставения съгласно Закона Протокол обр.2 и е предадена за изпълнение на разрешеното строителство на избрания Строител. Строителят съгласно чл.163, ал.2, т.1 Закон за устройство на територията (ЗУТ) носи отговорност за всички строителни дейности, извършвани на площадката под ръководството на назначения от него технически ръководител, чието изпълнение съгласно същия закон се контролира от  строителния надзор .
  1. Съгласно Наредба 1/2007 г. за обследване на аварии в строителството, възложителят е уведомен с констативен протокол №1 за възникнала авария на 22 юни 2015 г. на строителната площадка. Възложителят – Община Казанлък незабавно и в съответствие с посочената наредба предприе действия за охрана с оглед недопускане на нещастни случаи и запазване в непроменен вид на авариралите строителни конструкции и елементи на сградата, необходимо за обследване на аварията. Община Казанлък оказа и продължава да оказва пълно съдействие на Строителя за обезопасяване на строителната площадка след аварията, вследствие на което не е допуснато да пострада никой. Органите на ДНСК са незабавно уведомени за възникналата авария в съответствие с посочената наредба .
  1. Към момента Община Казанлък изпълнява стриктно разпорежданията на РДНСК, която като орган на ДНСК е упълномощена да извършва действията по Наредба 1 за обследване на аварии в строителството. РДНСК е издала заповед за спиране на строежа и заповед за назначаване на Техническа експертна комисия (ТЕК). Комисията към момента е започнала своята работа и Община Казанлък оказва и ще оказва пълно съдействие на експертите от ТЕК, РДНСК , както и на всеки държавен орган, ангажиран с проверка и обследване на станалата авария.
  1. След решението на Техническата експертна комисия с краен срок на работа 02.07.2015 г., включително, съгласно заповедта на РДНСК, Община Казанлък ще възложи изработване на проект за ликвидиране на последиците от аварията, укрепването на сградата и дострояване в съответствие и съгласно предписанията на експертите. Своевременно Община Казанлък се обърна към Камарата на инженерите в проектирането и специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия гр. София за оказване на специална  помощ.
  1. С писма Община Казанлък е уведомила застрахователните  компании на лицата, участници в строителството – Проектанта, Строителя и Строителния надзор за предприемане на действия по отговорностите им съгласно застрахователните полици. Община  Казанлък ще търси правата си за пропуснати ползи и причинени вреди  при установяване от органите на ДНСК на причините за възникналата авария.

 

И днес продължават  са в сила мерките за безопасност, които Община Казанлък предприе веднага след случилото се в понеделник.Спряно е газоподаването към сградата на училището, ел.захранването, водоснабдяването. Затворена е улица „Орешака“, осигурено е нощно осветление с прожектори. Обектът се охранява денонощно.

Пресцентър на Община Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

„Царица Роза 2023“: Добротата променя света, тя краси човека

Published

on

Кристина Попова споделя, че възнамерява да остане в България

„Винаги съм ценила естествената красота. Външно красивата българка е такава и в душата си. Ако отвътре няма нищо, външният вид няма значение. Добротата променя света, тя краси човека. Това е нещо, което всеки трябва да притежава”. Това заяви в ефира на „Събуди се” „Царица Роза” 2023 Кристина Попова.

Тя сподели, че харесва град Казанлък и смята да продължи образованието и живота си в България.

„Всички знаем, че България има своите минуси, но трябва да запазим националното си самосъзнание”, допълни Кристина Попова.

nova tv

Продължете с четенето

Казанлък

Румен Радев: Трети март е много повече от един исторически триумф

Published

on

Горд съм да видя толкова родолюбиви българи на Шипка, в деня на националния ни празник. Точно тук пред очите на целия свят, с камък и кръв, беше предначертано нашето бъдеще. Това заяви от паметника Шипка президентът Румен Радев.

„Трети март не е само датата на един международен договор, не е само ознаменуването на победата на бойното поле, трети март излиза далеч извън рамките на конкретните събития. Трети март е много повече от един исторически триумф, трети март е нашата памет и почит към поколение българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.“

„Трети март е нашия национален идеал за свободна, обединена и европейска България“, допълни държавният глава.

„Днес е ден да се обединим около нашите ценности, за национално единение, но и тази година е по-различна от другите, затова съм тук – защото вие обединени опазихте националния ни празник от посегателство.“

„Светлината на чистите ви помисли прогони лепкавата политическата мъгла от върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на Трети март не от съвест, не от уважение към нашата историята, не от почит към костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност, на огромното  множество българи. Затова ви благодаря!“

Днес, от този чутовен връх, вашите послания са още по-ясни и силни: Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета и достойнството на Отечеството, завърши държавният глава. новини.бг

Продължете с четенето

Казанлък

Желязков от Шипка: Земята, пропита с кръв, ни задължава да бъдем достойни за тези, които се жертваха, за да пребъде България

Published

on

146 години от паметния трети март, в който Санстефанска България сбъдна въжделенията и мечтите на поколения българи за обединена, свободна и горда България. Независимо, че тези очаквания бяха попарени месеци по-късно, националният идеал остана. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков от връх Шипка.

„146 години от онзи паметен ден, когато след многовековно османско робство България бе освободена. Няма друго място, което така символно да олицетворява националните гордост и идеал, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето отечество, от този връх”, допълни той.

„Този висок връх изчиства срама от челото на България, както казва дядо Вазов. Това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. С кръвта, която е в краката ни, защото земята е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус”, каза още Желязков.

По думите му тази земя е символ на стремежа за свобода, единство, но е и символ на нашата национална гордост: „Задължава ни да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези, които дадоха живота си, за да пребъде България. Да живее България!” новини.бг

Продължете с четенето

Казанлък

На Шипка се случи нещо невероятно СНИМКИ

Published

on

Нещо невероятно се случи тази година на Паметника на свободата, когато цяла България празнуваше трети март. Хиляди българи изкачиха историческия връх Свети Никола, за да  отдадат почит на героите.

Но денят ще остане незабравим за двама млади, които се сгодиха пред лъва от паметника.

Измежду бурното настроение една девойка за „Да!“ на своя любим, а стотици телефони запечатаха целувката им, предаде „Телеграф”.

Снимка: „Телеграф”

Радостното събитие засенчи присъствието на президента Румен Радев, който прие представителните роти и държа слово.

15 километра бе колоната от автомобили към върха. Хората оставяха колите си при разклона за Шейново и вървяха пеша, а преди минути стана ясно, че проходът е изцяло затворен.

Продължете с четенето

Казанлък

Президентът Румен Радев ще участва в честването на 3 март на Шипка

Published

on

Президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участват в тържественото честване на Шипка, с което ще бъде отбелязан Националният празник на България 3 март и 146-ата годишнина от Освобождението. За осигуряване на обществения ред е организиран и пропусквателен пункт на полицията в подножието на Паметника на свободата.

Празничните прояви на Шипка започват в 11 часа с благодарствен молебен, отслужен от старозагорския митрополит Киприан и ще продължи с прожекция на филма по одата на Иван Вазов “Опълченците на Шипка” на режисьора Пламен Мирянов, поклонение и поднасяне на венци и цветя и концерт на квартет “Армейска песен”.

От 11.30 президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Паметникът на Свободата на 3 март ще работи с удължено работно време до 19 часа. Входът е свободен, но ще се пропускат граждани след края на официалните чествания, обясни директорът на Национален парк-музей „Шипка -Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

Посетителите на Паметника на свободата ще се проверяват за забранени предмети през контролно-пропусквателен пункт, обясни комисар Антон Иванов от полицията в Стара Загора. Няма да се допускат лица употребили алкохол и упойващи вещества, нито такива, носещи пиротехнически изделия, общо опасни средства и огнестрелни оръжия. Забранява се използването на безпилотни летателни апарати.

Заради очакванията за хиляди посетители на историческия връх са въведени и ограничения за предвижването в прохода Шипка. До 18 ч. В неделя ще бъде ограничено двупосочното транзитно движение. Алтернативният маршрут е през Прохода на Републиката.

Към Шипка ще се допускат участниците в честването на 3 март. Като до 12:30 часа се осигурява еднопосочно движение на автомобилите в посока към връх Шипка, След този час автомобилите ще преминават еднопосочно в посока Габрово и Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскопът на Алена за 3 март: Емоции пречат на Близнаците, а Раците да не изневеряват

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи доста странен хороскоп за днешния празник. По думите й емоции пречат на Близнаците, а Раците да не изневеряват.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Научавате в почивния и празничен ден, че увеличават заплата ви, а материалните успехи ще ви главозамаят. Не си струва заради приходи от отдавна положен труд да допускате грешки на работното място, които ще ви донесат загуби. Не бързайте да харчите и не обмисляйте инвестиции.

Преценете добре възможностите си и не ги надхвърляйте, за да не се провалите. Вечерта се пригответе за приятни романтични изживявания. Любовта на партньорите ви липсва, затова се постарайте да си възвърнете хармонията както в чувствата, така и в секса и то още днес.

ТЕЛЕЦ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Денят е почивен и празничен благоприятен за поставяне на ново начало, свързано с материалното ви състояние, ако не сте зависими от други хора. Всички импулсивни начинания са обречени на неуспех. Използвайте добре своите професионални шансове, за да ви предложат повишение или по-добра позиция на работното място.

Несемейните жени са пред своя звезден миг на среща с любовта. Очаква ви ново любовно увлечение. Сексът ще ви достави удоволствие, ако чувствата ви са споделени. Ще изживеете незабравими интимни мигове с партньор Скорпион.

БЛИЗНАЦИ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Струва ви се, че проблемите, които са възникнали във връзка с новите ви задачи, ще ви провалят, но повод за притеснение не съществува. Липсата на активност ви вреди, но пък денят е почивен и празничен и ви полага отмора. Прекалено напрегнати сте и емоцията ви пречи.

Ако преодолеете напрежението и не се изпокарате с колегите си, успехът е с вас. Време е да се вгледате в себе си и да осъзнаете какви чувства изпитвате. Ако не сте семейни жени и целта ви е съвместно бъдеще без чувства, няма да сте щастливи. Семейните и влюбени в своите брачни половинки ги очакват романтични мигове и сексуални удоволствия.

РАК

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Денят и почивен и празничен. Не давайте израз на желанието си да блеснете с успехите си точно днес. На вашето работно място веднага се захванете с нови задачи. Подредете ги по важност и след това направете крачката към тяхното изпълнение.

Не разчитайте на подкрепата на вашите колеги. Прибързаността е забранена. Не изневерявайте на партньора си, само защото сте се усъмнили в неговата вярност. Сами ще предизвикате реакция, която няма да ви хареса и ще ви отдалечи. Не разчитайте на хармонични сексуални отношения, заради вашето поведение, което е раздразнило интимния ви партньор.

ЛЪВ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Поставете начало на обогатяване с нова и полезна информация, а почивния и празничен ден помага на желанието. Възможно е запознанство, което ще прерасне в сериозни делови отношения и може да доведе до съдружие в бизнеса ви. Деловите разговори са успешни, ако си наложите спокойствие, не проявявате агресия и не се стремите да налагате мнението си.

Не пренасяйте лошото си настроение в семейството или при среща с интимния партньор, за да не съсипете хармонията в отношенията си. Проблемите в сексуално отношение се дължат на липсата на самочувствие в този ден, заради самовнушението, че не сте достатъчно привлекателни.

ДЕВА

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Денят и почивен и празничен, но позволява да обмислите предстоящо ново начало, което отдавна планирате. То е нов обрат в живота ви и поемане в нова посока, която ще ви издигне на нов връх. Не бъдете прибързани в желанието си да се покачите на върха на професионалната стълбица, защото ще си спечелите подигравките и омразата на колегите си, ако решите да провеждате разговорите в този ден.

Семейните жени да очакват приятни романтични изживявания. Несемейните могат да срещнат своята голяма любов и да бъде щастливи. Ако сте семейни сексът ще ви зареди със сили.

ВЕЗНИ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Ще постигнете всички свои цели, въпреки почивния и празничен ден. Скоро ще получите висока оценка за възможностите си. Професионалните ви задължения изискват да сте максимално концентрирани и организирани. Обмислете най-краткия път за разрешаването на важни проблеми на работното място и коригирайте своите грешки.

Не допускайте проблеми в семейството си. Очертава се възможността за краткотрайно увлечение. Любовта на интимния ви партньор със сигурност ще ви зареди с нови сили. Не пренебрегвайте сексуалните си изживявания, заради липсата на хармония в отношенията ви.

СКОРПИОН

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Независимо от неприятностите с вашите роднини, които ви изнервят без да се съобразят, че не я почивен и празничен и пречат на вашите планове, обмислете как да подобрите финансовото си състояние и да стабилизирате живота си. Не проявявайте наивност.

Трудностите на работното ви място, са преодолими с търпение и упоритост. Неизвестно защо не се чувствате в хармония със себе си и с хората от обкръжението си. Обсебени сте от мисълта за любимите си хора и искате час по-скоро да бъдете с тях. Вечерта ви очакват незабравими интимни мигове. Сексуалните удоволствия са естествен край на приятните вечерни часове. Бъдете нежни и се отдайте на чувствата си.

СТРЕЛЕЦ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Поставете началото на нови занимания, които отдавна подготвяте, а и сте уверени в успеха си. Не пропускайте да се обогатите с нова полезна информация през почивния и празничен ден. Работата ви получава висока оценка. Не взимайте прибързани решения за промени и съхранете постигнатото.

Импулсивните действия ви вредят. Възможно е новите запознанства в личен план да прераснат в дълготрайна връзка. Ако сте семейни се пазете от изневяра, мили жени. Не сте единствените, които се отдават на сексуални изживявания със случайни партньори, но днес те ви гарантират инфекции и болести.

КОЗИРОГ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Заемете се със спешни делови задачи , ако и в почивния и празничен ден сте на работното си място. Ако нямате знанията, по-добре не се съгласявайте, за да избегнете финансови загуби и унизителните иронични забележки. От сутринта очаквайте недоразумения, с ваши колеги, които имат претенции към вашите приходи.

Не се поддавайте на техните провокации. Появата на бивши ухажори ще ви създаде проблеми. Самотните ще се радват на романтична среща. Няма да постигнете нищо, ако решите да сте агресивни по време на секса с любимия си, особено ако не сте семейни.

ВОДОЛЕЙ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Поставете началото на нови занимания. Днес въпреки че деня почивен и празничен, сте устремени към стабилност и имате възможност да потърсите нови начини за печалба. Служебните задачи отхвърляте с лекота. Неприятностите ви заобикалят. Неприятели ще се опитат да ви злепоставят.

Не обръщайте внимание. Партньорските отношения с представителите на противоположния пол ще са успешни и ще ви донесат взаимно удовлетворение. Несемейните жени ще изживеят незабравими романтични мигове.

РИБИ

Честит национален празник на всички българи-родолюбци! Ще научите за промени на работното място, които са неочаквани за вас в почивния и празничен ден, но ви носят полза. Нямате повод за притеснения. Задължителен е анализът на собствените грешки и пропуски, за да избегнете бъдещи затруднения. Предпазвайте се от рисковани начинания.

Днес е добре несемейните жени да се замислят за създаване на семейство, да не отказват покани за развлечения  и да се огледат за подходящия партньор. Семейните жени да се отдадат на интимни мигове и сексуални преживявания.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com