Минералната вода в Павел баня – подходяща за лечение, но не и за СПА

   

Минералната вода в Павел баня съдържа флуор и радиоактивния газ радон затова според специалистите водата трябва да се използва изрично и само по лекарско предписание. Това каза пред “Хоризонт” директорът на Специализираната болница за рехабилитация (СБР) в Павел баня д-р Йордан Гечев. “В никакъв случай не бива да се използва в затворени помещения продължително време. Това трябва да се обяснява на всички пациенти, а вече те ще вземат своето решение”, коментира той. Това е втората вода в България по количество на флуор след Овощник в казанлъшките минерални бани. Флуорът е елемент, който изгражда костите и зъбите при подрастващите и е доста полезен, когато се използва в нормални количества, но лаическата му употреба може да доведе до отравяния, предупреди специалистът.

Друга характерна особеност на минералната вода в Павел баня е съдържанието на радиоактивния газ радон, заради което като всяка минерална вода се препоръчва ползването й само по лекарско предназначение, уточни д-р Гечев. „Навремето имаше Институт по балнеология, където имаше разработени методики за всяка минерална вода и се прилагаха коректно. Сега вече тези неща започнаха да се пренебрегват и да се смесват спа и уелнес с балнеолечение, което е коренно различно и се получават деформации“, сподели наблюденията си лекарят. „СПА процедурите са за удоволствие, за релакс. Те са изключително необходими – след ежедневието, натовареното, човек да отпусне, да релаксира, но те са за здрави хора, а балнеолечението вече е лечение, изисква компетентността на лекаря по физикална и рехабилитационна медицина. Той дозира самата процедура колко време да бъде, каква температура да бъде, колко често да бъде процедурата“. Минералната вода в Павел баня не е за СПА процедури, категорично изтъкна Йордан Гечев. Подходящи за СПА процедури са слабо минерализираните води.

В Павел баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система, затова курортът и лечението са специализирани, уточни д-р Йордан Гечев и припомни за специализацията на лечебните ни курорти от близкото минало: Хасковските минерални бани за съдови заболявания, а Банкя например за сърдечни. Минералната вода в Павел баня е подходяща за лечение на заболяванията на гръбначния стълб – дисковата болест, дегенеративни заболявания и цялата гама от травматологията. Д-р Йордан Гечев разказа за метод на лечение на дискова херния с разтягане в ембрионална поза на тялото – полуседнало – най-отбременяващата позиция за гръбначния стълб, във водна среда. “Ефектът е огромен. Това лечение – ектензионната терапия – е уникална. Екстензии са правени още по времето на Хипократ. Уникалното на екстензията в Павел баня е, че е във вода и в самото положение на тялото. Всички останали екстензии по света се правят в изправено положение“. Годишно около 6000 души преминават през Специализираната болница в Павел баня – както по клинични пътеки и с направления от НОИ, така и на свободен прием.


© Actualno.com

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com