Свържете се с нас

Казанлък

Маслото от биорози до 7000 евро за кг

Published

on

Плащат по 70 ст. на берачите, дестилериите изкупуват цвета по 2,70 лв. Важното е България да държи цена не по-малка от 4500 евро за кг, казва доц. Георги Чаушев

С време като по поръчка започна тазгодишният розобер в Меката на българската роза – Казанлъшката долина – до обяд пече, а след обяд превалява.

„Така розовият цвят хем е свеж и тежък, хем е наситен с много аромат“, хвалят се дългогодишни производители. Известно е, че розовият цвят се бере сутин рано, докато се вдигне росата, за да се запазят влагата и аромата. Хората от бранша не крият, че ако няма някаква рязка промяна в метеорологичните условия до края на кампанията, реколтата от розов цвят ще бъде много по-добра от миналата година. Първи започнаха розобера още в началото на миналата седмица /б.а. 18 май/ хората от Института по розата и етерично-маслените култури, който стопанисва около 500 дка градини. „Тази година розите ни са в по-добро състояние, очакваме среден добив около 300 кг цвят от декар“, прогнозира шефът на института доц. Георги Чаушев. Розоберачите, както и миналата година, са наети при договорена надница – 70 ст. на килограм розов цвят. По 60-70 ст. на кг плащат засега и останалите розопроизводители в региона. Не се очаква рязко движение и в изкупната цена на розовия цвят в сравнение с миналата година, тогава розоварните са давали средно по 2,70 лв. за килограм рози.

„Ние сме се договорили за изкупната цена с една дестилерия още в началото на кампанията и ако няма някакви катаклизми, които биха влошили качеството на цвета, ще си получим парите“, казва шефът на Института по розата доц. Чаушев, като в интерес на партньорите отказа да посочи конкретната цифра. Преди старта на розовата кампания в Казанлъшко от местното сдружение на розопроизводителите били настроени да искат около 3 лв. за кг цвят от розоварните, но после са отстъпили до миналогодишните изкупни цени. Над 3 лв. обаче ще се търгува и тази години цветът от сертифицираните като биологично чисти розови градини. Както е известно, те нито се торят, нито се пръскат с хербициди срещу вредители. И освен че са органично чисти, добивът при тях е значително по-малък.

Разбира се, най-важен е крайният резултат, в края на кампанията, когато дъхавите рози се превърнат в розово масло. Ако се съди по началото, собствениците на дестилерии имат основание да вярват, че тази година за получаването на 1 кг от скъпоценния еликсир ще трябват малко по-малко от обичайните 3-3,5 тона. По правило България произвежда годишно по 2-3 тона розово масло и големият проблем винаги е бил неговата реализация на световния пазар. Според неофициална информация миналата година цената на биологично чистото розово масло е ударила рекордните 7 хил. евро.

„Възможно е да е имало сделки на тази цена, но по-важното е българското розово масло да не пада под 4500 евро за килограм на световния пазар“, убеден е шефът на Института по розата и етерично-маслените култури доц. Георги Чаушев.

Наши компании пробиха в Китай и Австралия

Пазарите на родното розово масло са традиционни – Турция, САЩ, Япония, Арабският регион. „Отделни компании са успели да реализират продажби в Китай, Нова Зеландия и Австралия и това са пазари в перспектива“, посочва Николина Узунова от Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ (БНАЕМПК). „При розовото масло България е лидер, имаме запазен в годините обем на производство, който до голяма степен е продиктуван от особеностите при отглеждането на розата и най-вече ръчното й събиране“, обяснява Узунова. По думите й у нас годишно се добива около 1,5 т розово масло. „Това е много скъпа суровина и фирмите много внимателно вземат решение колко да преработят. Тази година колеги споделят, че ако се наложи, няма да преработят цялата суровина, която произвеждат от собствените й насаждения и ще внимават колко купуват, за да не се стигне до акумулиране на загуби при производството“, допълва Узунова. През последните години конвенционалното розово масло се търгува на цена от над 6000 евро за кг. Очакванията за тази година са, че няма да се стигне до върхови цени при продажбата.

Източник: Стандарт

Продължете с четенето

Казанлък

Кола акостира в Старата река в Казанлък

Published

on

Кола акостира в Старата река в Казанлък, предаде репортер на „Фокус“.

Лекият автомобил се е опитал да завие и да мине по моста на бул. „Никола Петков“, но се е озовал в реката. На място има полиция. Към момента не е ясно дали има пострадали.

Продължете с четенето

Казанлък

При спецакция в областта хванаха девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол

Published

on

За времето от 25.09.2023г. до 01.10.2023г. на територията на ОДМВР-Стара Загора в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 2270 МПС и 4537 лица. Съставени са 714 фиша и 184 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на МПС от неправоспособни шофьори. В същия период са установени общо девет водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – седем са шофирали след употреба на алкохол до 1,2 промила, двама – с над 1,2 на 1000. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози е установен да шофира един водач, а трима водачи, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол или наркотични вещества. Установени са 9 неправоспособни водачи. Установени са 497 нарушения на скоростните режими.

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ за същия период са извършени 186 проверки, установени са 133 нарушения. За същия период по метода широкообхватен контрол е извършена 1 проверка, установено е 1 нарушение.

Продължете с четенето

Казанлък

Дати на учебните стрелби на УЦ„Тюлбето“ през месец октомври 2023 г.

Published

on

Учебните стрелби на Учебен център „Тюлбето“ през месец октомври 2023 г. започват от днес. За това информират от Щаба на Военно формирование 22180 – град Казанлък. Военните тренировки ще продължат от 08,00ч. до 22,00ч. през всички работни дни на месеца, с изключение на последната работна седмица, когато ще завършат в четвъртък, 26 октомври 2023 г.

От Щаба на Военното формирование в Казанлък напомнят, че забраната за движение в района се отнася за хора, животни и машини, а на нарушителите ще бъде търсена съдебна отговорност на основание чл.389, ал.1 от Наказателния кодекс.

Пресцентър на Община Казанлък 

Продължете с четенето

Казанлък

НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Published

on

На сайта на НАП са публикувани новите банкови сметки, по които от 2-ри октомври ще се извършват плащанията към приходната агенция.  При нареждане на суми към закритите сметки след тази дата, обслужващата банка ще връща парите на данъкоплатците по сметката, от която са направили превода.

Всяка от новите банкови сметки е предназначена за погасяване на определено задължение: данъци, социалноосигурителни и здравни вноски, вноски за ДЗПО и вземания, подлежащи на принудително събиране от публичен изпълнител. Гражданите и дружествата от цялата страна ще плащат по определената сметка съответния вид задължение, независимо към коя структура на НАП са регистрирани по постоянен адрес или адрес на управление, напомнят от приходната агенция.  Гражданите и дружествата могат да продължат да погасяват своите задължения без такси като използват физическите ПОС терминали в офисите на приходната агенция, както и виртуалния ПОС (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова получи признание от 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово

Published

on

Благодарна грамота за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство и сътрудничество през годините и плакет получи Галина Стоянова от командира на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, Маргарит Михайлов. Тя е гост на празника на военното формирование. Бригадата днес чества 31-годишнината от създаването си.Може да бъде изображение с текст, който гласи '061 стрямска механизирана бригада 31 години дълг, лоялност, всеотдайност "Ha левски подвигът юнашки механизирана "A там, на черна във завоя гърдите нน свещен храм, за слава, чест и робът-бр на ботев песните хайдушки COS 00 за милата родина своя сърца развихрят буен плам." карлово стремци решиха da измрат благодарствена ΓΡΑΜΟΤΑ на -жа галина стоянова за всеотдайността, енергията, дългогодишното приятелство сътрудничество през годините, допринесли за издигане на авторитета и чимостта на 61 стрямска механизирана бригада гр. карлово 2.10. 2023г. маргарит михайлов бригадаен генерал командир на 61 механизиранабри ада'

Галина Стоянова поздравява военнослужещите в редиците на 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, като им пожелава и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството: „В годините Бригадата се утвърди като лидер на военно формиране от Сухопътните войски на Българската армия. Не веднъж 61 Стрямска механизирана бригада – Карлово, е била в помощ на Казанлък и винаги са били точни и са реагирали навреме, защото те са били отговорни и с чест. Пожелавам им и занапред да са винаги там, където ги зове дългът и Отечеството! Уверена съм, че личният състав на Бригадата ще работи всичко така градивно за издигане на авторитета на Българската армия, независимо от трудностите, пред които е изправена. На всички военнослужещи пожелавам здраве, успехи и мирни времена! Бъдете горди наследници на предците ни!”

Продължете с четенето

Казанлък

Ето с какво време започва седмицата

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността. На отделни места, главно в Централна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб и умерен северозападен, в Източна България – северен вятър.

Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София – около 22°.

Това съобщиха от НИМХ.

Над планините ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността над масивите от Централна България и на места там ще превали дъжд. Ще духа умерен до силен север-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 16°, на 2000 – около 8°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен север вятър. Максималните температури ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com