Мария Гинева, Сдружение „Бъдеще за децата”: Все по-популярни стават двете нови услуги на Община Казанлък – „Синя стая” и Спешен център за прием на деца в риск

   

„Синя стая” и Спешен център за прием на деца в риск са две нови услуги, които предоставя Община Казанлък и те функционират към Центъра за обществена подкрепа от месец април тази година. Това каза за Радио „Фокус” директорът на Сдружение „Бъдеще за децата” Мария Гинева.

Услугата „Синя стая“ предоставя щадяща среда за деца преживели насилие или са били свидетели на такова. Според Гинева всички заинтересовани страни в досъдебно и съдебно производство имат възможност да ползват услугата, като по този начин детето се разпитва еднократно, за да не бъде повтарян този процес, който довежда само до допълнителното му травмиране.

По думите ѝ „Синята стая“ представлява две отделни помещения, които са свързани по средата с венецианско стъкло. Специалистите, които задават въпроси от едната страна имат възможност да наблюдават целия процес, а от другата страна е детето заедно със специалист, например психолог или социален работник, който е подготвен да задава въпроси по щадящ за детето начин. „Стремежът ни е в рамките на едно изслушване на детето от досъдебно и съдебно производство да бъдат запознати с цялата ситуация“, каза Мария Гинева.

Другата услуга е Спешен център за прием на деца в риск. Този център приема деца, които са преживели насилие или са били свидетели на такова. Капацитетът на тази услуга е четири потребители. Те могат да бъдат настанявани в центъра в среда, която е близка до семейната, така че детето може спокойно да преживее ситуацията и после да се върне успешно в семейството. Осигурена е постоянна подкрепа, най-вече от психолози. На децата се осигурява и достъп до здравни консултации и услуги.

Услугата е предназначена за деца между 3 и 18 години. В случаи, когато децата са под 3 години, те се настаняват придружени от майката. Двете социални услуги се предоставят в изцяло обновени помещения в сградата на Центъра за обществена подкрепа, като част от проекта на Общината „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ по Оперативна програма „ Региони в растеж“ – 2014 – 2020 г.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com