Свържете се с нас

Казанлък

Майсторът на прочутите ножове от кози рог е от Казанлък

Published

on

Майсторът на прочутите ножове от кози рог за българска вендета Любомир Дудев стана на 70 години. През 2013-а ножът му „Българската вендета“ печели вота на журналистите на международния панаир на занаятите „Булгарика“. Печели и следващия панаир във Варна. Участвал е в изложби на български майстори в Германия, Унгария, Мексико, Чехия и Япония. Майсторът от Казанлък направи невероятна изложба с оръжията си от кози рог и дамаска стомана в Етнографския музей. По бащина линия произхожда от Троянския край, от село Борима. Дядо му бил прочутият майстор грънчар Лальо Дудев. По времето на соца е вторият българин, който започва да сглобява делтапланери.

Преди да започне да прави ножове, майстор Любо Дудев минал през лек лиричен период. Тогава се научил да прави изящна бижутерия. Към това тръгнал, след като един ден съпругата му се прибрала у дома и се похвалила със скъп пръстен от кокал. Запитал се: Не мога ли и аз да направя това? И започнал да учи занаят при казанлъшкия майстор Асен. А той му казал най-важното, което трябва да знае един занаятчия: На този свят лесно се вземат пари от мъжа само когато плаща за жени, деца и умрели. Тогава не пести пари – дава колкото му кажеш! Покрай бижутерията през годините направил двете корони на Царица Роза, която избират всяка година в Долината на розите. Когато започнали да вкарват „турските боклуци“, в Казанлък били трима златари. Те трябвало да се борят с 10 магазина с турска бижутерия. Умряла уникалността на занаята, отишъл си и ищахът му да се занимава с него. Така минал към ножовете от дамаска стомана и кози рог.

Гледа на конкуренцията, която го е лишила от занаят навремето, философски. „Помислете колко майстори на свински цървули е имало някога в едно село. Цървулите се носят месец за месец и постоянно трябва да се заменят. Подметката отдолу е тънка. Във всяко село е имало мутафчия, който преде от козя вълна чували, ямурлуци. Сега имаме само един мутафчия, освен ако не е умрял, в Етъра. В един момент идват гумените цървули от Австрия, чувалите от полимери, гумените мушами. И свинските цървули, и големият ямурлук отиват на пързалката“, обяснява майстор Любо.

Говори се, че Козият рог като оръжие за отмъщение идва от прабългарите. Те обаче не са гледали кози, припомня майсторът. Според него оръжието произхожда по-скоро от траките. „И Хайтов говори, че козият рог е прабългарски. Аз смятам, че това е древен ритуал за отмъщение и идва от траките. Те са били големи воини и кръвожадни хора“, казва Любомир Дудев.

В Пловдив показа един лакът оръжие за вендета от дълъг кози рог. Излъскано е като пластика. Твърди, че е много здраво.

Ножовете от дамаска стомана са другата му страст. В момента най-хубавата стомана се купува от Украйна, Русия и Пакистан. В украинския град Полтава всеки петък на една улица излизат майсторите и си предлагат стоманата.

„В нея нещата стоят по съвсем друг начин. Там има няколко вида стомана с различно качество. Става дума за красота, а не за здравина. Шарката се гледа. Руснаците я коват от въжетата, които са за лифтовете. Но в тях има никел, за да не ръждясват. Шарката излиза от никела. Там са хватките да излезе красотата“, разказва майстор Любомир.

Дамаската стомана пристига у нас на пластини и всяко парче е с персонална цена. Дудев прави ножовете на серии по десет и винаги припомня: „Аз се храня с това нещо – не го правя само за едната хубост“.

Дядо му Лальо Дудев е известен троянски грънчар с майсторско свидетелство, което е подписано от Атанас Буров. Бил член на Русенската занаятчийска камара, а там свидетелствата ги подписвал банкерът. Сега ценната хартия стои на видно място в магазина на внука.

Лальо Дудев взел занаята си от чичо си, който бил ерген. Станал прославен грънчар. Направил в църквата „Света София“ в Истанбул някаква леща и през нея хората можели да видят как изглежда църквата отвътре. Отделно бил касапин на селото – колел бикове и ярета. Приготвил се един ден за панаира и трябвало да заколи някаква ярка. Тръгнал да я коли както бил на каруцата с грънците. „Тя обаче се свила и той й срязал само перата. Баба ми го подиграла, той се ядосал и без да ще – каруцата с грънците се забила в едно хоро. Здраво гърне не останало. Цял живот бе голям чешит. Лееше пищови, свирки и окарини от глина“, спомня си Любомир Дудев.

Само баща му от родата не бил занаятчия. „Беше учен човек – с две висши образования. Завършил история, а след това и икономика. Пенсионира се като началник-кадри на голямо текстилно обединение“, разказва занаятчията.

В началото Любо скачал като художник по агитацията от една предприятие на друго. Тръгнал от санаториума в Радунци. В ателието имал голям хладилник „ЗИЛ“ и всичко, което оставало от банкетите в санаториума, влизало в него. „С колеги и приятели – всеки ден хора и песни! Водехме много здравословен живот“, спомня си майсторът.

След това започнал в завод „България“ – първата и единствена на Балканите макаренова фабрика. Поискал да е конструктор и дизайнер, за да не ходи по манифестации. Около него имало химици и инженери, които трябвало да измислят някакви машини. „Аз като дизайнер трябваше да измислям как да изглеждат тези машини. Нито те измисляха машините, нито аз дизайна им“, признава той. Вместо това обаче започнал да прави хвърчила и делтапланери. Станал вторият човек в България, който се занимавал с делтапланери. Преди това в София докарали първите от Австрия. Правил делтапланерите по линия на ТНТМ. Оттам финансирали закупуването на тръбите и платовете.

Ходели на язовир „Георги Димитров“, сега „Копринка“. Там закачали делтапланера за влекач и с водни ски човекът политал. „Цялото това нещо продължи, докато не удавихме един колега, с когото летяхме. Разгониха ни яко, а мене ме пратиха като художник чак в Коми. Там изкарах на заточение две години“, разказва майсторът на ножове от кози рог.

След като се върнал от руската република, започнал в ДНА в Казанлък като художник. Скарал се жестоко с шефа му с чин полковник. „Нарече ме „дрисльо“ на една оперативка и доде ни раздели кинаджията, пагоните му останаха в ръцете ми. Изгониха ме много бързо. Буйна кръв съм – все пак съм служил като парашутист във великото поделение в Пловдив“, добавя Любо.

Оттам станал художник в ателието на Градският съвет на Казанлък. Така, като художник, обиколил всички възможни предприятия в Казанлък. А при демокрацията се оказало, че му липсват 15 години за пенсия. Затова продължава да работи и досега с дамаска стомана и кози рог. „Държавата се подигра с мен и не искам да имам нищо общо с нея“, категоричен той.

Престижът на ергените

Всеки от ножовете на Любомир Дудев си има свое послание и смисъл. Всичко зависи от това как е наточен, за какво е предназначен. „Ножът за лов е едно, а този за рязане на мезета и мирна трапеза съвсем друго“, подчертава той. Сред произведенията му има ергенски ножове. Такива били дарявани от баща на син като белег на съзряването, когато момчето за пръв път обръсне брадата си. По това дали ножът е бил от по-скъпи, или не, се съдело и за престижа на ергенина. Девойките, които се превръщали в млади жени, получавали от майките си пафти. „Оръжието винаги е било символ на престиж, а ножът и фукливостта вървят ръка за ръка“, смее се Дудев.

Тайната на Дамасксата стомана

Дамаската стомана става порчута в Европа през средновековието от сирийските майстори. Но произходът й е доста по-ранен. Първите майстори, които коват стомана по този начин, са в Индия. Предполага се, че технологията е измислена още преди похода на Алектсандър Велики. Смята се, че първите майстори на дамаска стомана се появяват в южния индийски град Кадуман – държавата Тамил Наду.

Източник: marica.bg

Казанлък

Стрелците трябва да се доверят на знанията си, а Козирозите да избегнат конфликтите

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за съботния ден. Според нея Стрелците трябва да се доверят на знанията си, а Козирозите да избегнат конфликтите.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Стабилизирайте постигнатото, въпреки че деня е почивен. Активността ви е впечатляваща. През целия ден ще имате делови срещи. Липсата на подкрепа от страна на вашите колеги не бива да ви притеснява, защото и без нея ще се справите отлично с вашите задължения. Колкото по-примамливи са предложенията за нов бизнес, толкова по-внимателни трябва да бъдете съгласно изискването на ретроградния Меркурий.

Не позволявайте странични фактори да усложнят отношенията с близките ви, скъпи дами, заради склонността ви бързо да се обиждате и да потъвате в мълчание. Сексуалните ви отношения зависят от вашето настроение, но е най-добре да не ги пропускате. 

ТЕЛЕЦ
В почивния ден не бива да сте настроени негативно към всички и да критикувате агресивно и нападателно вашите подчинени, ако не са завършили поставените задачи. Дългоочаквана вест, която ще научите при непланирано провеждане на делова среща, въпреки че не ви е приятна, е гаранция за постигането на поставената цел, за да не се противопоставяте на ретроградното движение на Меркурий.

Близките ви са очаровани от вашето внимание, партньорът ви дарява романтични мигове. Интимният ви живот е зареден с активен секс. Ограничете контактите си, отменете срещите си и поканите за гостуване, за да си почивате. 

БЛИЗНАЦИ
Пред вас се разкриват нови професионални възможности, налагащи въпреки че деня е почивен да се запознаете с подходящите хора, които ще ви подкрепят. Предложенията са интересни, но ги обмислете добре. Направете оценка на вашата финансова стабилност. Бъдете тактични и умерени в действията си за да не вреди и на себе си, заради ретроградното движение на Меркурий.

Не си мислете, че проблемите в семейството ви, свързани с ваши постъпки, които са наранили близките ви, ще отминат без следа. Вашето отношение към любимия ви е причина за невероятните сексуални изживявания или пък за тяхната липса. 

РАК
Ако в почивния ден сте на вашето работно място не се поддавайте на емоцията, за да не си създадете врагове. Скандалът с вашите близки е породен от факта, че сте пропуснали да изпълните дадено обещание и преди да тръгнете за работа са ви упрекнали. Ядът ви не бива да вреди на служебните ви задължения и на планираните срещи.

Меркурий е ретрограден и изисква да сте умерени и да забравите начинанията. С любимите си хора бъдете въздържани в изразяване на емоциите, мили жени, дори и ако са ви ядосали така, че сте си поплакали на воля. Не изневерявайте!  Ще си спестите скандал и отказът им от сексуални удоволствия. 

ЛЪВ
Предложения за допълнителна работа в почивния ден са причината да сте разсеяни и несговорчиви, защото не знаете как да постъпите. Приемете я без да губите време и резултатите ще ви зарадват преди края на работния ден. Не налагайте мнението си. Няма смисъл да се карате с колегите си заради ваши грешки, защото обратите може да са неочаквани и във ваша вреда заради ретроградния Меркурий.

Предпазвайте се от проблеми в семейството и не давайте големи суми за ненужни покупки или за задоволяване на женските ви капризи. Вечерта се постарайте да изгладите острите ръбчета и се отдайте на сексуални наслади. 

ДЕВА
Днес, въпреки че деня е почивен, ви очакват интересни делови предложения и инвестиции, които ще ви помогнат да развиете в нова насока интелекта си и вашия бизнес. Съгласете се без колебание. Вземете решение, свързано с финансиране. На работното място сте напрегнати и разсеяни.

Откажете се от бързо приключване на задачите, за да избегнете грешките, особено при ретроградния Меркурий. Следобед сте в състояние да избегнете на разправиите с близките си, като премълчавате, ако сте виновни и ви критикуват. Вечерта бягате от интимни мигове, заради обидата, която ви е трудно да преглътнете, но е по-добре да сте компромисни и да не лишите от сексуални удоволствия. 

ВЕЗНИ
Поставете началото на нови задачи, които в почивния ден ще ви помогнат при осъществяването на отдавна обмислен проект. Приходите от неговото успешно завършване са впечатляващи. Целеустремеността на работното място ще ви помогне да осъществите намеренията си и да промените живота си и заради подкрепата на ретроградното движение на Меркурий.

Вечерта си останете у дома и си почивайте след напрегнатия ден в компанията на семейството и на любимия си. Подгответе романтична вечеря. Сексуалните удоволствия ще ви заредят с добро настроение. 

СКОРПИОН
По-добре се откажете от начинанията в почивния ден, за да не се провалите заради нечии уж добронамерени съвети. Колкото и да искате да печелите без усилия, постигате всичко с труда си. Няма как да завършите работата си до обед. Възможни са грешки, които трудно ще поправите. По-добре не ги допускайте, а и Меркурий е ретрограден.

Бъдете готови на компромиси при обсъждането на семейни проблеми, за да избегнете разправията с вашите родители, които и без това не одобряват брака ви, а днес за пореден път правят опити да го съсипят. Вечерта си легнете рано и пропуснете сексуалните удоволствия, ако не сте във форма. 

СТРЕЛЕЦ
Стига да поискате, ще постигнете много в почивния ден, ако при ретроградния Меркурий не задълбочите проблемите си. Въоръжете се с търпение при трудности по пътя си и се доверете на знанията и на интелекта си, като не допускате странична намеса. Ще имате затруднения в общуването.

Отидете на работа в добро настроение, което е задължително условие, за да сте на ниво. В личните отношения сте задължени да сте умерени и отговорни към вашите близки, към съпруга и децата си, а ако не сте семейни – към любимия си. Овладейте емоцията и избегнете скандал, който може да ви лиши от сексуални удоволствия. 

КОЗИРОГ
От умението ви да сте практични в почивния ден зависи по-нататъшното постигане на вашите цели. Рискувате да съсипете отношенията си с вашите колеги. Избегнете конфликтите. Справяте добре със задълженията си. Трудностите още от сутринта ще ви принудят да сте още по-отговорни и сериозни по отношение на вашите задължения, а и Меркурий е ретрограден.

През деня разправията с вашите близките е породена от различие в мненията ви, но сте в състояние да я избегнете, като подходите с женска хитрост и доброта. Настроението ви не е добро и вечерта може да се лишите от сексуалните удоволствия. 

ВОДОЛЕЙ
Денят е почивен, но е благоприятен за активна работа и делови срещи, стига да сте наясно с кого и какво ще договаряте или просто имате намерение да провеждате предварителни разговори. Плановете ви изискват да сте финансово стабилни. Не си позволявайте разговори за кредитиране, защото трудно ще върнете получените пари заради ретроградното движение на Меркурий.

Не се ядосвайте заради чуждите грешки, дори и ако вредят на работата ви. Не сте готови на компромис в отношенията с брачната си половинка. Назрява решението за развод, ако неразбирателството продължи и днес. Не допускайте сексуалните удоволствия да ви омаят, защото сдобряването е моментно и след това ще страдате още повече. 

РИБИ
На работното място бъдете перфектни, ако искате в почивния ден да получите заслужено признание, подвластно и на влиянието на ретроградния Меркурий. Бизнесмените да не допускат инвестиции, за които не са готови. Може да се наложи да защитите интересите си пред вашите колегите и ръководството, ако видите, че се опитват да ви изместят от заеманата професионална позиция.

Съхранете авторитета си. Разчитайте на интуицията си в личния живот, за живеете в хармония с брачния си партньор. Вие сте дистанцираните и не желаете да промените поведението си. Сексуалните удоволствия са желани от вас, но се инатите и не поднасяте извиненията си. 

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Имен ден: Красиви, но рядко срещани имена, черпят днес!

Published

on

Днес Православната църква отдава почита си съм Свети апостол Тимотей. Той бил ученик на св. ап. Павел. Той бил обърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско пътешествие, а при второто си пътешествие великият апостол го взел за свой спътник и ученик.

Св. ап. Павел му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун. Св. апостол Тимотей бил първият епископ в град Ефес.

Днес имен ден празнуват всички мъже, които носят имената Tимoтeй и Тимофей.

Житие на свети апостол Тимотей
Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал “заради юдеите, които бяха по ония места” (Деян. 16:3) и го взел за свой спътник.

От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт (1Сол. 3:1-3), станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Важна роля по отношение на коринтските християни има ап. Тимотей и при третото пътешествие на ап. Павел (1Кор. 4:17, 16:10; Рим.16:21). Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим (Деян. 20:4). Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим (Кол. 1:1; Филим. 1; Фил. 1:1), и св. Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен (Евр.13:23). През последните години на ап. Павел той бил поставен като негов заместник на отговорното апостолско поприще в Ефес (1Тим. 1:3).

Скоро преди смъртта си ап. Павел чувства копнеж да го види и му поръчал да отиде в Рим (2Тим. 4:11), след което Тимотей отново се върнал в Ефес. Евсевий Кесарийски (263-339) в своята “Църковна история” го нарича “първи епископ на Ефес”.

Св. ап. Тимотей бил умъртвен на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма “Св. апостоли”. По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

В канона на новозаветните свещени книги влизат две Павлови послания до св. апостол Тимотей (1Тим., 2Тим.), които принадлежат към неговите “пастирски послания”. Първото е написано след “първите окови” на ап. Павел, а второто малко преди неговата мъченическа смърт в 67 година. Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Половината страна в жълто заради студ и вятър

Published

on

За половината области на страната е обявен жълт код заради очаквани ниски температури и силен вятър. Това съобщават от НИМХ. 

Кодът е в сила за областите Велико Търново, Видин, Габрово, Кюстендил,  Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, София град, София област и Търговище. 

Ще духа временно силен северозападен вятър със скорост 14-19 м/с.

През денонощието застудяването ще продължи. На много места облачността ще се увеличи. 

Максималните температури ще бъдат между -3 и 3 градуса. 

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще е близко до средното за януари. 

Продължете с четенето

Казанлък

9874 са новите случаи на COVID-19 в страната, 484 в областта

Published

on

9874 са новите случаи на COVID-19 – с 942 повече от вчера. Направени са 43 879 теста.

Това става ясно от данните на Единния информационен портал. 78, 18% от новите случаи не са ваксинирани.

Към 22 януари 195 629 са активните случаи. 5 164 са настанени в болница. От тях 547 са в реанимация. 615 души са приети за лечение само вчера. 84,23 % от тях са неваксинирани.

Починали са 86 души, а статистиката показва, че 32 604 са изгубилите битката с пандемията за последните две години. 94, 19% от починалите за деня не са били ваксинирани.

В информационната система 1924 са записани като излекувани. 642 518 са общо те от началото на епидемията у нас.

13 541 са поставените ваксини. 4 091 684 са общо поставените дози у нас от началото на кампанията през декември 2020 г.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 593 нови случая, Бургас – 635, Варна – 636, Велико Търново – 122, Видин – 76, Враца – 183, Габрово – 167, Добрич – 164, Кърджали – 61, Кюстендил – 166, Ловеч – 146, Монтана – 129, Пазарджик – 317, Перник – 175, Плевен – 255, Пловдив – 1084, Разград – 62, Русе – 194, Силистра – 80, Сливен – 266, Смолян – 111, София-град – 2873, София-област – 396, Стара Загора – 484, Търговище – 42, Хасково – 243, Шумен – 101, Ямбол – 113.

Продължете с четенето

Казанлък

Гражданите могат да предлагат пътища за ремонт по нова програма за 2022 г.

Published

on

Гражданите могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.  

На работна среща с министър Караджов от Агенция „Пътна инфраструктура“ представиха по области участъците от републиканската пътна мрежа, които са определени за спешен ремонт през 2022 г.

В следващите две седмици гражданите ще могат да дадат свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Картите с определените трасета по области са публикувани на страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Гражданите могат да изпращат предложения и сигнали, включително снимки и видеоматериали, на имейл адрес: signali@api.bg. Предложенията ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Предвижда се основен ремонт на важни участъци във всички области на страната. Сред тях са обновяване на част от Върбишкия проход, основен ремонт на пътя до Варненското езеро, който ще се използва при изграждането на АМ „Черно море“.

От АПИ планират ремонтни дейности на участъци от прохода Шипка, пътищата за Трявна, Ловеч и местността Узана, край Габрово. Набелязан е ремонт и на моста в Севлиево, както и изграждането на нов мост над река Вит, при село Гложене, който ще дублира съществуващия исторически мост, който е в лошо състояние. Основен ремонт е предвиден тази година и на Златишкия проход в частта от Етрополе до Златица, за който министърът също получава сигнали от граждани за тежкото състояние.

Ще се направи ремонт и на участък от пътя Монтана – Бойчиновци, както и на този Рударци – Кладница. В програмата са предвидени ремонтни дейности и на отсечката от АМ “Тракия” между тунел Траянови врата и 66-ти км.

До края на годината е реалистичният срок за започване на основен ремонт и на пътищата в българската част на Дунав мост, сочат разчетите на пътната агенция.

Също тази година е предвидено да се обяви обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение – тип тунел, на прохода Троян – Кърнаре.

В област Видин са предвидени 89 км пътища общо за основен ремонт, в Добрич  -117 км, във Велико Търново – 150 км, от които 71 км за основен ремонт, като са включения и участъци от третокласната пътна мрежа.

Продължете с четенето

Казанлък

НОИ плаща 75 лева за ваксиниране на 694 643 пенсионери до 7 февруари

Published

on

НОИ ще изплаща еднократната добавка от 75 лева на 694 643 пенсионери от 1 февруари, съобщиха от ведомството. Това е обещаната от премиера сума за изцяло ваксинирани или с поставена бустерна доза до края на миналата година.

Парите се дават независимо от вида и размера на пенсията, както и без значение възрастта на пенсионера.

От НОИ уточняват, че тази добавка ще се изплати преди редовното месечно изплащане на пенсиите от 7 февруари.

За ваксинираните от началото на тази година 75 лева ще се превеждат всеки месец по служебен път след подадена информация от Министерството на здравеопазването към НОИ.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com