Лоте Михайлова в Европейския месец на фотографията в Казанлък

   

Уникалният талант на Лоте Михайлова /1925-2015/, едно от най-ярките имена в българската фотография, ще представи Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Изложбата се открива на 14 юни, четвъртък. Събитието е част от програмата на Европейския месец на фотографията, чието 9-о издание Българска Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“, стартира в началото на юни в София.

Повече от 30 фотоса ще подреди екипът на музея в изложбата от селекцията „Корени“ на Лоте Михайлова.  Запечатали с небивал рисунък образите на Детето, Майката, Майчинството, в наглед незначителни сюжети, много от нейните снимки, които сега идват и в Казанлък,  са вече класика в историята на българската фотография, категорични са специалистите.

Не случайно нейното творчество е често определяно като „поезия в черно и бяло“ – възприема се повече емоционално, отколкото разсъдъчно в контекста на вечните теми за Доброто и Злото, Радостта и Скръбта, Благородството и Измяната. Универсалната нравствена значимост на работите на Лоте Михайлова я правят популярна и обичана авторка както сред професионалистите, така и сред хилядите ценители на изкуството на светлината.

Лоте Михайлова
Снимка Лоте Михайлова, из цикъла „Корени“

„Тя избягва контрастите, рязкото противопоставяне на бялото и черното. В пейзажа предпочита сюжети, където земните форми не са плътни, не тежат със своята материалност, а сякаш се разтапят във въздушната среда“, е категоричната оценка на Българска Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“, организатор на изложбата и собственик на колекцията от фотоси, които ще бъдат подредени в Казанлък.

Лоте Михайлова е художник – фотограф, завършила е училище за кино и фотография. В годините на социализма, нейна актова  снимка предизвиква истински скандал, след като е показана в изложбен салон през 1963-а.  Работата на Лоте Михайлова „Акт“е определена като „аморална и упадъчна“, разказва свидетелят на събитията, Петър Боев, автор на „Фотографското изкуство в България“.

Лоте Михайлова работи дълго време в „Българска кинематография“, по-късно – и  в агенция „София прес“. Член е на Фотографска Академия – София. Отличена е с многобройни награди, включително и два златни медала на „Снимка на седмицата“ в Мюнхен през 1973.

За изключителен принос в  развитието на фотографията в България, тя е отличена от  Министерството на културата. През 1999 г.  Лоте Михайлова се мести да живее в живее в Марбург, Германия. През 2007 г. е отличена с наградата на град Марбург в рамките на програмата “Социален град”.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com