Свържете се с нас

Казанлък

ЛАСКАВ МЕЖДУНАРОДЕН ОТЗВУК ЗА ФЕСТИВАЛА НА РОЗАТА 2016

Published

on

Наред с хилядите туристи от страната и света, Долината на розите привлече вниманието и на световните медии с Фестивал на розата 2016 с изключително позитивни коментари:

Световноизвестната китайска информационна агенция „Синхуа“ отрази със серия журналистически материали празничните дни на розата в гр. Казанлък тази година:

В текстовият репортаж на английски език се казва:

В България се проведе Фестивал на Розата

113-тият Фестивал на розата, най – голямото събитие, посветено на ароматното цвете в България се състоя в неделя, в гр. Казанлък, в сърцето на Долината на розите.

Повече от 7 000 студенти, музиканти, танцьори и актьори участваха във фестивалните мероприятия, в присъствието на високопоставени български официални лица, много дипломати и туристи от цял свят.

По традиция, Фестивалът започна с ритуала Розобер в розовите полета край града.

Българският министър на туризма Николина Ангелкова каза, че над 220 000 туристи са посетили Розовата долина миналата година и тя се надява тази година броят им да бъде дори по-голям.

Ангелкова добави, че според международни пазарни проучвания, розата е символ, най-вече асоцииран с България. Ето защо, тя се стреми да промотира Фестивала на розата и атракциите, които регионът може да предложи на туристите, каза тя.

Министърът на земеделието и храните в страната Десислава Танева, която също присъстваше на събитието, го нарече „Празник на красотата“.

Танева каза, че е горда да съобщи, че България е световен лидер в производството на розово масло и тази година е увеличила с 2 500 декара масивите с маслодайна роза.

Веднага след ритуала Розобер, българският министър – председател Бойко Борисов дойде специално да разреже лентата на новия дом на Музея на розата в Казанлък, който представя българската традиция, иновации и успехи в отглеждането на рози и производството на розово масло.

В обръщението си към гостите Борисов каза, че музеят показва на българите и хилядите туристи, че „розовото масло е най-славното нещо в света“.

Тазгодишната Царица Роза Йоанна Шишкова беше избрана по традиция сред абитуриентите, чиято младост и естествена красота се свързва с уникалността на казанлъшкото розово масло.

Професионалисти от бранша също участваха във Фестивала.

Михаил Михайлов, Изпълнителен директор на българската фирма „Органироза“ЕООД  каза за Синхуа, че миналата година той е създал джоинт – венчър с компания от провинция Гуанджон, Китай. Предприятието притежава около 1 000 дка розови градини, розово масло и дестилирана розова вода и по настоящем изгражда фабрика за производство на български розови маски за лице.

Той каза, че вярва, че консорциумът има светло бъдеще с продажбата на неговите продукти не само на европейския, но и на китайския пазар.

Лианг Хонгли, неговият китайски партньор, каза, че очаква съвместното предприятие да доставя качествена розова вода и розови маски на китайския пазар.

http://news.xinhuanet.com/english/2016-06/06/c_135414658.htm

Агенция „Синхуа“ излъчи и видеорепортаж на английски език с впечатляващия разказ за Фестивала на Розата 2016, публикуван и на страниците на световноизвестната информационна агенция във Facebook и YouTube:

The 113th Rose Festival, the biggest… – China Xinhua News | Facebook

Bulgarian Rose Festival selects Rose Queen

За приятелите на гр. Казанлък в далечен Китай информационната агенция излъчи и видеорепортаж на китайски език, който CNC World (телевизията на Синхуа) публикува и на своя уебсайт:

http://news.cncnews.cn/2016-06-06/124426743.html

Германското обществено радио ARD подготвя два 30-минутни разказа за Долината на розите, своеобразен рекорд за ефирно време като внимание по една тема в радио, които анонсира с 2-минутен репортаж. Ето какво споделиха с милионната си аудитория журналистите от германското обществено радио ARD, гости на Фестивал на розата 2016 в гр.Казанлък:

Долината на розите в България, където се произвежда най-скъпото розово масло в света

В закътанa долина между Стара планина и Средна гора в България  расте в продължение на векове роза Дамасцена.В началото на лятото, тя осигурява дълги километри по-розово, по-бяло или червено великолепие на полетата.От венчелистчетата на тази роза се дестилира най-скъпото  розово масло в света. Световноизвестният френски парфюм „Шанел № 5“ дължи своя опияняващ аромат на българското розово масло. То е много по-богато от своя турски или марокански конкурент, поне според българските  химици.

България е най-големият производител на розово масло в света и доставя около 70 процента от световното производство. Основна площ за отглеждане е Розовата долина, където в началото на лятото се разнася  сладък  розов  аромат  във  въздуха. Розите могат да се събират  само на  ръка, за 1 литър розово масло са необходими около 4 тона розови листенца. За розоберачите  и собствениците на розови масиви , това е  надпревара с времето, защото цветята трябва да се берат  на разсъмване и обработват бързо, в противен случай се губят  скъпоценните етерични масла.

https://www.ard-wien.de/2016/06/05/das-tal-der-rosen-in-bulgarien/

С прекрасни впечатления за Празника на розата в гр.Казанлък през 2016 г. са екипите и на други чуждестранни медии от Турция, Швеция, Бразилия и др., които са в процес на обработване на записания материал за публикуване пред своята аудитория.

 

Пресцентър на община Казанлък

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето

Казанлък

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Published

on

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е основната причина за очаквания по-ранен старт на розобера. Клисурова подчерта, че необичайно високите температури се отразяват неблагоприятно на маслодайните насаждения. По думите ѝ, ако топлото време се запази в следващите седмици, това ще даде негативно отражение върху добива на розов цвят.

Очакваната изкупна цена за килограм розов цвят през настоящата кампания се очаква да варира в миналогодишните граници от 3,60-4лв. за килограм. Според Зара Клисурова тези нива не устройват стопаните, тъй като разходите за отглеждането на маслодайната култура са скочили в резултат на увеличението при торове, препарати и горива. Производителите на розов цвят са постигнали съгласие в настоящия розобер да бъдат плащано по 1,50лв. за килограм набран цвят на берачите. Зара Клисурова обаче изрази опасения, че тази договорка може и да не бъде спазвана от самите стопани.

Розопроизводителите очакват през следващата седмица изплащането на т.нар. „украинска помощ“, която беше договорена след протести при кабинета Денков.

Продължете с четенето

Казанлък

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Published

on

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище „Искра“, гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата в инвалидни колички, която ще бъде монтирана в парк „Розариум“. Това каза за радио Стара Загора Янко Янков – председател на обществения съвет на Основно училище „Кулата“ – организатор на инициативата.

Концертът е част от проекта „Различните деца на България“ и е продължение на кампанията, която стартира с кулинарен коледен базар през месец декември 2023г.

Люлката, която е в основата за благотворителната инициатива, е единствена по рода си и уникална за България, тъй като дава реална възможност на децата в инвалидни колички да изградят увереност, да се адаптират към детската площадка, играейки на едно място с останалите, допълни още Янко Янков. Необходимата сума за нейното закупуване 8 460 лева. До момента организаторите са събрали близо 4 000 лева.

В Народно читалище „Искра“ ще има поставена кутия за дарения, където всеки може да остави допълнителна сума. Може да се дари по банков път, по сметка на Фондация „Можем заедно“. IBAN: BG15FINV91501217270025 – основания „люлка Казанлък“.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обсъждат обходен път на Казанлък

Published

on

В Казанлък се проведе обществено обсъждане на идейния проект за бъдещ обходен път, който да изведе трафика от града. Новата инфраструктура е свързана и с продължението на бъдещия тунел под Шипка. Пътят ще е дълъг 4,5 км и ако получи финансиране ще бъде изграден по програма „Развитие на регионите“.

Бъдещият обход на град Казанлък трябва да свържe два първостепенни пътя – Подбалаканския и Габрово-Казанлък.

Николина Чапанова – член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ представи лично подготвеният идеен проект.

Беше посочено, че изграждането на обходен път на град Габрово и перспективата за строителство на тунел под връх Шипка ще привлече допълнителен трафик по направлението на I-5, което прави належащо изграждането на обходен път на гр. Казанлък.

Чрез изграждането на обхода ще се изведе тежкотоварния трафик от града, напомни ресорният зам.-кмет Даниела Коева.

Тя добави, че пътя ще започва край Крънско ханче и ще извежда трафика до Подбалканския път край една от отбивките за село Копринка.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com