Крясъкът на посредствеността. Долу мръсните ръце от Учителя Тео!

   

Преди дни родителите на няколко ученици от гимназията в Казанлък получиха своята петминутна национална слава, обругавайки учителя на златни медалисти по физика и носител на приза „Мъж на годината” за 2014 – Теодосий Теодосиев, известен още като Тео. Тези досега неизвестни за обществеността хора вдигнаха врява до небесата, превзеха ефира и задръстиха интернет пространството с подписки и крясъци, задето преподавателят, видите ли, имал „наглостта” да пише на отрочетата им двойки!?
Всичко това можеше да е много комично, ако не беше толкова жалко и низко. Срамота е да се прави подписка срещу преподавателя, който е чест за системата на образованието. Не зная колко е „елитна” въпросната гимназия в Казанлък. Но съм сигурна, че точно г-н Теодосиев допринася от десетилетия да се говори за града на розите и калашниците не само у нас, а и зад граница и дори отвъд Океана. Прави го тихо и ненатрапчиво, така както се държат истински талантливите хора. По това те се различават от онези, които показно демонстрират с крясъци своята посредственост.
Ненормално е да се дава трибуна на тази и други подобни прояви на посредствеността. Иначе току-виж се пръкнала порочната практика да се викат телевизии във всеки български вход, в който има по двама-трима вечно недо-
волни граждани, които не си плащат разходите и изнервят всички останали с кривото си поведение.
Смятам, че е наш дълг да защитим добрия преподавател Теодосиев, който е съумял да опази своята различност и колорит през годините, да развие своята школа въпреки отдавна опорочената образователна система у нас. Щом тримата или четиримата родители от Казанлък не го харесват, нека намерят друго училище за децата си, които могат толкова, колкото показват.
Но стига са цапали и мърсили лика на достойния човек. Кой е той ли? Теодосий Теодосиев е главен учител по физика и астрономия в ПМГ „Никола Обрешков” в Казанлък и повече от 30 години е ръководител на безплатната „Школа ТЕО” по приложна математика и физика. Той е създател на собствена методика за формиране на силов интелект.
Негови възпитаници печелят 8 от 12-те златни медала, завоювани от български участници на международната олимпиада по физика. Има възпитаници и от Великобритания, Швейцария и други европейски държави. За заслугите си е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий”, „Неофит Рилски”, получил е награда от физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” за най-много приети студенти физици, почетен диплом от българския парламент, почетен гражданин на Казанлък е.
Заради всичко това – долу мръсните ръце от Учителя Тео!

Аделина Делийска, “Преса”

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com