Крепостта Бузово кале в околностите на Бузовград е перспективен обект

   

Крепостта Бузово кале, която се намира в околностите на Бузовград, е перспективен обект, както от научна гледна точка, така и туристическа, каза по време на пресконференция в Казанлък археологът гл. асистент д–р Деян Рабовянов от филиала на Националния археологически институт във Велико Търново. Това предаде кореспондент на Радио „ Фокус“. Крепостта бе един от двата обекта, заедно с намиращия се в близост ранно-християнски храм, предвидени за разкопки от Исторически музей „ Искра“-Казанлък това лято. В последствие археолозте решиха да направят спасителни разкопки на храма, а крепостта да бъде проучена на по-късен етап. Рабовянов поясни, че крепостта се намира в район с изключителна концентрация на паметници на културата – в подножието има проучена тракийска гробница с монументална архитектура, църквата, която вече напълно е проучена, крепостта Бузово кале, мегалита, който е в непосредствена близост. „Създава се един комплекс от паметници. Самият район е живописен и е видим от цялото Казанлъшко поле. Така че се надявам крепостта да бъде проучена в бъдеще“, коментира Рабовянов. Той подчерта, че по отношение на крепостта към момента археолозите са документирали онова, което се е случило, като например от иманярските изкопи е получена много бегла представа за нейната история. Направени са геодезично заснимане на видимите участъци от стените и фотографко заснемане. Всичко това ще бъде използвано в бъдеще, тъй като извършеното геодезично заснимане ще бъде в основата на всички бъдещи проекти и действия.
„Крепостта е много голяма. Има много иманярски интервенции, т.е. трябва да бъдат отстранявани много насипи, камъни и пръст изхвърляна от иманярите. Теренът е тежък, с голяма денивелация в самата крепост“, поясни археологът. Деян Рабовянов разказа, че Бузово кале е може би, една от най-големите крепости в Казанлъшко и допълни: „Става въпрос за цялата долина – от Калофер до Сливен. Другите подобни големи крепости са при Мъглиж и при Твърдица.“
Площта на Бузово кале е близо 20 декара. Керамиката и останките на терена показват, че е била много използвана. „Тя е една късна антична крепост, може би от 5-6 век, която в последствие обаче активно е използвана в българското средновековие. Имаше керамични фрагменти, които датират от 10 век до 14 век. Т.е. през късния период на Второто българско царство това е било важно място, което се е използвало“, коментира Рабовянов.
В заключение Рабовянов изказа своите констатации, че средновековната и късната история на казанлъшкия край остават почти неизвестни, поради липса на проучвания.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com