Свържете се с нас

Казанлък

Кой посегна на животни в Павел баня – все още не се знае, въпреки наградата, обявена от кмета Бесоолу

Published

on

Превенция, действаща зоополиция, съвместна работа на институциите ще доведат до намаляване на случаите на насилие над животни, каза за Радио Стара Загора Ивелина Недкова от „Анимал Хоуп“  – Казанлък. В началото на годината сигнал от природозащитната организация на два пъти постави в центъра на общественото внимание случаи на нехуманно отношение към животни  в Павел баня. 

При първия  ставаше въпрос за отровени кучета, при втория случай сачми  едва не убиха друго животно.  „Водят се досъдебни производства, но все още нямаме информация за развитие и по двата случая“, каза Ивелина Недкова. 

В опит извършителите да бъдат открити,  кметът на община Павел баня, Иса Бесоолу, дори обяви парична награда от 1000 лева за информация, която може да доведе до разкриването им. 

Въпреки сериозния бонус, никой засега не се е свързал с Бесоолу или с полицията., 

„Но пък и няма нови случаи на насилие над животни“, подчерта кметът.  

Местната община има действаща програма за следене и контрол върху популацията на домашните любомци, но пък няма приют за безстопанствни кучета. По закон, държавата и не задължава общините да разполагат с подобно учреждение, казват от Българската агенция по безопасност на храните. И поясняват – ако има ултимативна заповед, това предполага ангажимент на държавата по изграждането на приютите.  А  нормативната уредба в България определя за това отговорни да са  местните власти.

На територията на областта в двете най-големи общини – Стара Загора и Казанлък, има действащи приюти. Инвестиционно намерение за изграждането на такъв пред Областната дирекция по безопасност на храните, е депозирала и община Мъглиж, съобщават от БАБХ. 

“ В общините, в които няма регистрирани приюти за безстопанствени кучета, са налице договори с регистрирани ветеринарни амбулатории или клиники, които извършват ветеринарномедицинските дейности, съгласно Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета“, пишат още в отговор на въпроси по темата от Пресцентъра на БАБХ до Радио Стара Загора. 

Тъкмо такъв договор има и община Павел баня.  Но точка 4 от Наредбата за отглеждане на домашни любимци задължава стопаните в случай, че техният домашен любимец роди потомство и те не могат да полагат грижи за него, да оставят потомството тъкмо в приют.  

“ В такива случаи служители от общината  вземат малките, поставят им се маркери и се опитваме да  им намерим стопани“,  уточни кметът. Той призна, че дейността е несвойствена, но не иска да допуска животните да бъдат оставени на произвола на съдбата. 

“ Ние сме малка община и нямаме средства за да изградим приют за безстопанствени кучета“. Затова и засега, не планираме такъв, подчертавам – засега. но ако има възможност за получим финансиране по европейски грант за обособяването на такова учреждение, категорично ще се възползваме, заяви още кметът Бесоолу. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 400 грама метамфетамин е иззет от криминалисти от РУ-Казанлък

Published

on

На 23.04.2024г. полицейски служители от РУ-Казанлък, в гр. Казанлък, са извършили проверка на 49-годишен криминално проявен мъж. Намерени и иззети са 6 полиетиленови торбички съдържащи белезникави бели, кристалообразни вещества, за които изготвената експертиза установява, че са метамфетамин с общо тегло 397,66 грама.

Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.2 от НК. Работата по случая продължаа под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

 

Продължете с четенето

Казанлък

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

Published

on

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда, отпуснати са и пари от републиканския бюджет.

По данни на Националния статистически институт от 2019 година, загубите на питейна вода в Шипка са над 43 процента. През 2015-2016 година е ремонтирана малка част от водоснабдителната мрежа, с което е прекратен и водният режим през лятото.  Съоръженията обаче се нуждаят от подмяна, защото средната им възраст е 50 и над 50 години.

Заради старта на водния проект, през тази година на територията на Шипка не е предвидено възстановяване на улици. Със средства от местния бюджет ще бъде изграден тротоар, предвижда се и освежаване на пешеходните пътеки.  С 50 процента по-малко са разходите за уличното осветление, след приключил проект за пълната подмяна на осветителните тела с енергоспестяващи. В ход е и програма за повишаване на пътната безопасност в рамките на град Шипка.  БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Published

on

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление в Казанлък, в следствие на което е с опасност за живота.

Проверката е с цел да се установи дали са допуснати нарушения на служебната дисциплина от полицейски служители.

Продължете с четенето

Казанлък

Черганово посреща гости на фестивала „От Лазаровден до Гергьовден

Published

on

За втора година в казанлъшкото село Черганово ще се проведе националният фестивал „От Лазаровден до Гергьовден“. Организатор е местното читалище „Антон Страшимиров“ с подкрепата на Кметство Черганово и Община Казанлък.

„Тази година фестивалът ще се проведе навръх Цветница – 28 април. Освен музикалната и танцовата програма ще има и занаяти – потомствени калайджии, дърворезбари, както и кулинарна изложба“, съобщи за Радио Стара Загора секретарят на читалището в Черганово – Петър Байнов.

„Целта на фестивала е да се популяризира българския музикален и танцов фолклор, а условието е едно от изпълненията да бъде от пролетния обреден цикъл. Тричленно професионално жури с председател тракийската певица Дарина Славчева ще оценява участниците „, информира Петър Байнов.

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Антон Страшимиров“. Подробности за честванията и за произхода на името Черганово разказа читалищният секретар:

„Читалището е основано през 1909 г. от няколко местни черганци и се е помещавало в плевня. Новата сграда е построена 1990 г. Годишнината ще отбележим през м. октомври, около Петковден, когато е празника на селото. Името Черганово произлиза от един керван селяни от съседното село Тулово, които са карали своите биволи по река Тунджа между двете села. Те са прали черги в реката. Наричали са ги „чергари“ и от там идва името Черганово“. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника „Бузлуджа“ и зоната около яз. „Копринка“

Published

on

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир „Копринка“ и на паметника „Бузлуджа“. Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова – главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията са заложени 16 проектни предложения, които се изпълняват с 15 партньори.

Първият приоритетен проект е развитие на Индустриалната зона в Казанлък. Той включва изграждане на довеждаща техническа и инженерна инфраструктура, в това число транспортна свързаност, ВиК, електрическа инфраструктура, коментира Веселина Димитрова. Вторият приоритетен проект в интегрираната концепция е развитие на туристическия потенциал на язовир „Копринка“. Целта е развиването на приключенския и активен туризъм.

„Там е заложено обособяване на велосипеден парк, изграждане на воден център, обособяване на горски веломаршрути, закупуване на сцена и оборудване с цел популяризиране на Празниците в Долината на тракийските царе“

Третата приоритетна зона, определена от екипа на администрацията, е паметникът „Бузлуджа“. В нея общината си партнира с областния управител на Стара Загора и с Фондация „Проект Бузлуджа“. Заложените мерки са 3, обясни Веселина Димитрова:

“ Изработване на цялостен идеен проект, изработване на работен проект и строително-монтажни работи за покривната конструкция“

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха млад мъж, заплашвал майка си в Казанлък

Published

on

Задържаха 21-годишен мъж, заплашвал майка си в Казанлък, съобщиха от полицията.

На 17 април е подаден сигнал от 53-годишната жена, че синът ѝ я е заплашвал.

По случая се води разследване.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com