Свържете се с нас

Казанлък

Кмет-мюсюлманин в казанлъшко село вдигна православен храм

Published

on

„Ей такива хора трябва да издигаме нагоре, разтропани, добри, които мислят за нас” – казва доволна съселянка на кмета Ферид Бекиров, чиято история майсторски е описана от големия старозагорски журналист Матей Бонев. Този и други интересни текстове от интервюта, направени през годините от Матей Бонев скоро излизат събрани в книга с работното заглавие „40 лица от града на липите„, като втората ѝ част е с наименование „Извън регулацията“ и ни запознава с хора, оставили своя оригинален и човешки отпечатък.

 

През първия си мандат кметът на с. Долно Изворово Ферид Бекиров решил да вдигне минаре на джамията в центъра на селото. Идеята била на местния фурнаджия. Той не бил от най-заможните, но пък бил готов да помага с каквото може. Младият кмет, тогава само на 36, приел с ентусиазъм предложението. В онова безпарично време можели да си позволят да плащат надница само на енинския майстор-строител бай Стоян, нает да направи кофража на 22-метровата игла от бетон и тухли. Общите работници по списък, воглаве с кмета, се редували да помагат на майстора. Включили се не само мюсюлманите, но и българи от селото. „Изградихме минарето за три месеца без нито един лев от държавата, само с доброволен труд и дарения на хората”, припомня си със задоволство първия си успешен изпит селският първенец. Още преди да изтече първият му мандат, през 1999 година, навръх празника на селото 6 май, Бекиров направил първа копка и на православен храм. Съвсем естествено го нарекли „Св. Георги Победоносец” на покровителя на някогашното Средно Изворово, сега квартал на селото. Започнали да събират дарения, но лептата на хората се оказала повече от скромна. Като сменили парите от дарителската касичка след деноминацията на лева, събраните пари излезли едва 142 лв. „Тогава един хляб беше 600 лева”, посочва за сравнение колко скромна наистина е била сумата Бекиров. Той вече бил наясно, че и храмът, както минарето, могат да вдигнат само с доброволен труд и дарения. Изтърколили се няколко лета и зими, но кметът не се отчайвал и търпеливо набирал съмишленици.

Като семейството архитекти, Доротея и Жоро Христови, приятели на кмета, които направили безвъзмездно архитектурно-строителния проект на църквата. Като строителния предприемач Константин Карагитлиев, който с охота дарявал неведнъж строителни материали и цимент. Като десетките жители на двата квартала в селото, иззидали храма буквално с двете си ръце. Сред тях сега пък имало и мюсюлмани, върнали услужливо жеста на своите православни съселяни преди време. За строителството живи пари похарчили кажи-речи пак единствено за платата на същия майстор бай Стоян, вдигнал някога и минарето. „Старозагорският митрополит Галактион освети православния храм „Св. Георги Победоносец” на 26 май, 14 години и 20 дни след първата копка”, посочва неимоверно дългия път на градежа кметът Бекиров. Но е горд, че и владиката, и самите миряни са го нарекли „малко бижу”. Всеки, който е надникнал дори в двора на малката черквица, сигурно ще се съгласи, че тази оценка никак не е пресилена. И заради стилната ограда, която опасва целия имот. И заради каменната чешма до портата, и заради входната врата, с фина дърворезба. Същото изящество и тънък вкус лъха и вътре в самия селски храм – от иконостаса, от самите прозорци, които греят в ефектна стъклопис в синьо. Така един кмет-мюсюлманин записва завинаги името си сред ктиторите на православната обител в село Долно Изворово. „Изгради се този пречист храм в лето 2013-то, с благословията на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион и при градоначалието на Ферид Бекиров…”, пише на видно място вътре. За него самия обаче по-важно е нещо друго. „В кв. Средно Изворово повечето жители са християни, а никога не са имали черква, една свещица нямаше къде да запалят”, посочва кметът. И смята за нещо съвсем естествено, че хора с различни вероизповедания са градили заедно своите молитвени домове. Нали десетте Божи заповеди за праведен живот – не кради, не лъжи, не убивай и т.н., са в основата и на християнството, и на исляма, задава въпрос и към себе си Ферид. Мнозина от съселяните му търсят корените на неговата толерантност в родовия му корен по майчина линия. Преди 9 септември 1944 г. дядо му, православен българин, е бил кмет на кв. Средно Изворово, тогава самостоятелно село.

Неговата дъщеря, майка на Ферид, се омъжила за мюсюлманин, в едно време на по-голяма верска търпимост. Някои казват, че приела другата вяра в името на любовта. Други – че запазила тайно в душата си православието. Това за кмета Ферид Бекиров обаче няма никакво значение. Защото вече пети мандат е дал обет да служи еднакво и на мюсюлмани, и на християни. „Много направи за хората. Ние сме от малкото села с канализация и асфалтирани улици, нямаме проблем вече и с водата“, казва 53-годишният Петко Узунов, убеден, че и сега да има избори, пак ще гласува за Бекиров. На Фатма Кискинова пък преди 5-6 години й се запалила къщата. Лично кметът се хвърлил да гаси пламъците заедно с другите хора. „Ей такива хора трябва да издигаме нагоре, разтропани, добри, които мислят за нас”, подкрепя я Зейнеб Ахмедова. Тя работи в казанлъшка фирма, но си живее в уреденото и спокойно Долно Изворово. „Не случайно са го кръстили така, наистина е железен /б.а. ферид – на тур. буквално означава „желязо”, „железен”/, думата му на две не става”, хвали кмета и неговият връстник Али Хайрлов. Той се преселил преди време в Турция, но когато си дойде на гости, не може да се нарадва, че селото става все по-хубаво и по-уредено. Самият Ферид Бекиров пък си мечтае за оня комшулук на времето, свързвал като роднини хората от селото, независимо дали са българи или турци. „Всяка къща имаше обща врата към съседния двор, и винаги можеше да я отвориш и да влезеш у комшията, да побъбрите, да пиете по една ракия”, припомня си това добро старо време Ферид. Първия пирон на комшулука според него удря т.нар. възродителен процес. Вече женен, с деца, няколко години и той самият носил чуждото име Радослав. Само по документи обаче. И вкъщи, и за приятелите, той си оставал Фери. „И тогава, и сега, нетърпимостта, омразата между различните етноси се насъскват отгоре”, убеден е кметът на Долно Изворово – Ферид Бекиров. Селото, в което православни и християни заедно търсят пътя към храма на своята религия. Той не се наема да даде рецепта как този модел на завидна толерантност може да работи и по-нагоре, там, където се прави голямата политика. Но е убеден, че всички ние, родени на тази малка земя България – българи, турци, цигани, арменци, евреи, сме обречени да живеем заедно. През 2015 г. Ферид Бекиров, кметът-мюсюлмани, който вдигна православен храм в родното си с. Долно Изворово, бе избран за рекордния 6-ти път след демократичните промени у нас.

Матей Бонев

Продължете с четенето

Казанлък

Откриват виртуална изложба на Людмил Николов – артист, художник и певец в Казанлък

Published

on

На 29.11.2021 г. (понеделник) от 17:30 ч. в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в Казанлък ще бъде открита виртуална изложба на Людмил Николов – артист, художник и певец. Публиката ще има възможност да види дигитална презентация, посветена основно на образните пристрастия на автора в изобразителното изкуство през последните 2-3 години. Културното събитие ще открие роденият в Казанлък и голям приятел на Града на художниците – изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора.

Людмил Николов е роден в гр. Казанлък и е израснал в  театрална семейна среда. Работи в сферата на изкуството като артист в България и Норвегия повече от 40 години. 

В ранните си години прави първи театрални стъпки  след като е бил силно повлиян от работата на своя баща – Жоро Николов в Народно читалище „Искра – 1860”. Театралният му живот е свързан със Сливенския театър, в който е назначен като актьор през 1974 г. Продължава в Пловдивския театър до 1986 г. Людмил Николов основател е на известното музикално трио „Living Dolls“. През 1990 г., заедно с Румънската режисьорка Николина Николеско провежда курс за куклен театър в град Берген в  Хордаланд театър, а след това започва работа като режисьор, сценарист и актьор в същия театър. От 1990 г. до 2018 г. е написал 17 представления в Норвегия, които са изиграни отново в Хордаланд театър. Изявите му в редица турнета в чужбина,  участията му като актьор в спектакли, филми и сериали са част от неговите респектиращи с многоорбазието и въздействието си артистични превъплащения.

Над три десетилетия Людмил Николов посвещава и на изобразителното изкуство. В него той споделя своите виждания за човека, приятелството, музиката, спомените… Негови изложби са представяни в Норвегия, Германия, Швеция, Турция, Австралия, Великобритания и др.  Здравословното му състояние през последните години определя преориентацията му от класическите техники в живописта и графиката към средствата на дигиталното изкуство.

Казанлък е винаги в сърцето на Людмил Николов и той никога не губи връзка с театралните традиции на града. Идеята на организаторите на откриването в понеделник вечер е да съберат приятели и познати на Людмил Николов, които са били неизменна част от неговия път и подкрепа през годините. 

Продължете с четенето

Казанлък

Блъснаха жена на пешеходна пътека в Казанлък

Published

on

На 25.11.2021г., в 17:45ч, в гр.Казанлък по бул. ”Никола Петков” е възникнал пътен инцидент. По първоначална информация л.а.”Ауди”, управляван от 46-годишен мъж, блъска 54-годишна пешеходка. Жената е получила медицинска помощ, настанена е за наблюдение в болнично заведение с комоцио, без опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен.

 В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1буква ”б” от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха надрусан шофьор в Казанлък

Published

on

Вчера в РУ-Казанлък е образувано бързо производство по чл. 343б, ал. 3 от НК, срещу 28-годишен мъж, затова че на същата дата, около 17:40 ч., в гр. Казанлък, е управлявал  л. а. ,,Пежо” след употреба на наркотични вещества, установено с техническо средство.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.          

Продължете с четенето

Казанлък

Среща – дискусия проведоха „Жените на Казанлък“ на тема „Мълчанието няма да те спаси!“

Published

on

Среща – дискусия проведоха „Жените на Казанлък“ на 25 ноември 2021г. Темата бе посветена на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени и е първата инициатива от 16 дневната кампания „Мълчанието няма да те спаси!“.

На срещата се обсъждаха въпроси, свързани с мотивите към Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Адв. Ивелина Димитрова – член на сдружението представи причините, които налагат приемането на  проект на Закона. „От данните в проведеното национално представително изследване на тема: “Насилието в България“ от 2019 три четвърти от всички случаи на насилие през последната една година са именно домашното насилие, а за 56,6% от гражданите най – тежката ситуация на насилие е била в дома им. По данни от МВР се наблюдава увеличение на броя на сигналите за домашно насилие, регистрирани на те.112, като за периода от 1 март 2018г.до 1 март 2019г, те са 22 983 броя, а за периода 1 март 2019 – 1 март 2021г. са 26 567 бр., т.е. увеличението е с 3584 броя. Сравнителният анализ на МВР показва също така, че за периода м .март 2017 –м. май 2020 г. е нараснал броя на умишлените убийства на жени, при които пострадалата е роднина или е в съжителство с извършителя. Особено голямо е нарастването на постъпилите сигнали за домашно насилие за времето от 1 март 2020г. – 13 март 2020г. –  891 общо за страната, а за периода 13 март 2020г. – 13 май 2020 г. са подадени 4875 сигнала.“

Очакваните резултати от проекта на СИД на ЗЗДН са надграждане на нормативната уредба на противодействието на домашното насилие; изпълнение на международните стандарти в тази област, вкл. и препоръки на Европейската комисия ; осигуряване на бърза, ефективна и адекватна защита и подкрепа на пострадалите от домашно насилие лица и ефективно прилагане на мерките за защита на правата на жертвите на насилие.

„ Днес, много жени живеят в постоянно безпокойство и страх, Те се страхуват да потърсят помощ, защото не вярват в нейната ефективност. Срамуват се да признаят за насилието над тях – сподели Стела Кехайова – председател на сдружението – Време е тези жени да повярват в себе си, да повярват, че не сами, че могат да започнат живота си наново. Без страх! И ние сме до тях!“.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 26 ноември: 3 зодии ще си скубят косите

Published

on

ОВЕН

Имате зелена светлина за всички творчески начинания. Отделете много време за учението, образованието и самоусъвършенстването си. Академичната атмосфера ще породи интересни стимулиращи разговори и дискусии.

ТЕЛЕЦ

Ако днес завършите някаква задача, ще получите огромно облекчение. Прекарайте повече време сред природата. В петък е възможно да последват конфликти с близките по отношение на пари. Овладейте положението, но не се опитвайте да наложите на партньора си своите разбирания.


БЛИЗНАЦИ

Днес денят е подходящ за пътувания и на далечни, и на близки разстояния. Ако ви остане време за себе си, посветете го на писане и учение. Ако се явявате на конкурс за работа, няма да ви бъде леко. Просто се постарайте да бъдете естествени и добре подготвени.

РАК

С добрата си работа напоследък сте заслужили известно увеличение на заплатата. Още повече че сте направили заеми, които сега трябва да връщате. Може би ще се наложи да промените плановете си за почивка. Не можете да си позволите пътуване. Бъдете разумни!

ЛЪВ

В началото на деня ще се чувствате оптимистично настроени и уверени в себе си. Това обаче няма да ви помогне. Може да ви отхвърлят, да наранят чувствата ви, да ви унижат. Ще срещнете много трудности, при които е необходимо да потърсите приятелска помощ.

ДЕВА

Днес Девите ще са обезпокоени по делови въпроси, което ви отдалечава от спокойствието и сигурността на вашия дом. Ще трябва сами да си свършите работата. Парични проблеми не са подходяща тема на разговор с вашия партньор. Разчитайте на здравия си разум.

ВЕЗНИ

Независимо от факта, че светската ви програма за вечерта е претоварена, могат да възникнат проблеми при изпълнението й. В петък приятелите ви са философски настроени и ще ви окажат подкрепа. Може би съветът, който ще ви дадат, е това, което искате са чуете.

СКОРПИОН

Днес вероятно ще получите възнаграждение за усилията, положени в работата. Вашите професионални умения получават признание. Това е свързано и с повишение в службата. Внимавайте с парите! Не правете неблагоразумни харчове. Бъдете по-толерантни към хората от семейството ви.

СТРЕЛЕЦ

Ако партньорите ви се окажат студени и незаинтересовани, веднага посегнете към резервите си от толерантност и разбирателство. Може би те наистина преживяват трудни моменти и се нуждаят от допълнително внимание и подкрепа. С разумни доводи ще разрешите проблемите. Не се поддавайте на провокации от колеги, ще си навлечете неприятности.

КОЗИРОГ

Възможно е финансовите решения, които може би обмисляте, да получат дългосрочно приложение. Онези от вас, които имат общи приходи с други членове на семейството, ще извършат проучвания как да увеличат дохода си. Нежеланието ви за обща работа е разбираемо. Не правете дребни сметки за големите ви предстоящи проекти.

ВОДОЛЕЙ

Откровеното отношение към партньора може да ви помогне да решите кои са общите ви цели. Брачният ви партньор или любимият човек може да ви помогнат да разширите кръга на приятелите си. Възможно е да решите да станете членове на нова организация. Ще ви привлекат безкористни хора, които ще проявят ангажираност към вас.

РИБИ

Днес сте в отлично здраве. Настроението също е добро. Положителното и жизнерадостно отношение към нещата ще ви помогне да преодолеете цялата умора и грижи, които ви тежат напоследък. Служебните ви ангажименти ще ви засипват един след друг, ще се справите успешно с тях. Финансите ви са застрашени поради необмислени действия от ваша страна.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

13 красиви имена черпят днес! Почитаме Детепазителя, спазват се строги забрани

Published

on

На 26 ноември, Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Според неговите жития, Свети Стилиян е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. 

Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището “Детепазител”. 

Името му произхожда от глагола “стилоно”, което в превод от гръцки означава “укрепва” или “укрепващ здравето на децата”. 

На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва “благославящ” жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. 

Почита се особено много като покровител на кърмачетата. (има икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, където Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета). 

Според народната вяра през деня не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

А имен ден празнуват всички с имената Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян и Щилияна.

Блиц

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com