Кметът на община Казанлък откри официално 11-тото издание на Празниците в Долината на тракийските царе

   

На площад „Севтополис“ Галина Стоянова накратко припомни успешните усилия за завършване на възстановителните работи по могилата Голямата Косматка, строителните работи по възстановяване и опазване на тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“, предстоящото вписване на още 8 гробични могили в Индикативната листа на световното културно наследство като групов обект – разширение на знаменитата Казанлъшка гробница и благодари за подкрепата на Министерството на културата. Г-жа Стоянова се обърна към сериозно представените научни среди в публиката с думи на благодарност, че „никога не забравят Казанлък“. Кметът на Общината изказа специални благодарности за труда на директора на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и неговия екип. На гражданите на Казанлък Галина Стоянова пожела: “Всеки ден да опознавате богатството, което имаме! Не само вие, но и вашите деца да го познават, разказват и опазват!“, каза тя.

Галина Стоянова връчи традиционната награда „Професор Александър Фол“ – 2016 на доц. д-р Георги Мавров от СУ „Свети Климент Охридски“. Връчването на приза на името на известния български траколог за цялостен принос в проучването и изследването на тракийската култура в България даде официалното начало на празничните дни в Долината на тракийските царе. За разлика от предишните години, когато статутът на наградата е бил само за проучване и популяризиране на тракийското наследство на казанлъшката долина, сега той е разширен за цяла България. Това е десетото годишно отличие, което за първи път се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в национален мащаб. Първият му носител е покойният голям български археолог и приятел на Долината на тракийските владетели д-р Георги Китов.

Наред с председателя на Общински съвет – Казанлък, заместник – кметовете Даниела Коева и Михаил Михайлов, общински съветници, специални гости в публиката по време на официалната церемония бяха известни български траколози, някои от които са носители на научното отличие през годините. Сред тях са имената на доц. д-р Мария Чичикова, проф.Николай Овчаров, проф.Иван Маразов, проф. Валерия Фол, проф.Петър Димитров, както и италианецът д-р Консуело Манета, учени от водещи научни институти Национален археологически институт и музей към Българската академия на науките, Институт за балканистика с център по тракология към БАН, учени от СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, музейни работници от цялата страна.

Мащабната програма за тракийските празници в първия празничен ден започна с откриването на международната конференция по тракология „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Участниците в десетото издание на научния форум бяха приветствани с „Добре дошли в Казанлък!“ от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и директора на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов. Г-н Златанов определи форума като „най-съществената научна част от празничните дни“. Той припомни впечатленията си от гостуването на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в парижкия Лувър през април, миналата година, преминало при изключителен интерес. Именно това го е убедило, че „личното впечатление е най-добрият съветник“ и пожела на участниците в конференцията ползотворна обмяна на опит.

По време на двудневната конференция 22 учени ще разгледат 25 авторски презентации на някои от най-авторитетните имена по тракология у нас. В рамките на втория ден ще бъде представен том VIII от поредицата „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, който ще излезе от печат следващия месец.

По-късно през деня за децата гостоприемно отвори врати експозицията на каменни паметници в ИМ“Искра“. Сред античните артефакти на Лапидариума творческата работилница провокира детското въображение под мотото „По стъпките на тракийските майстори“. В рамките на два дни малките археолози ще бъдат запознавани с тънкостите на моделирането с глина, с предпочитаните цветове за работа от траките. Музейната зала е обновена и модернизирана през изминалите две години по проект „Лапидариум и детски кът при ИМ „Искра“ в сътрудничество и със средства на АНЦ – София, както и с любезната подкрепа на фондация „Америка за България“.

Още в първия ден паралелно отвориха врати две изложби: „Рисунки и акварел“ – обща идея на Огнемир Киров и джаз певеца, в необичайното амплоа на художник – Васил Петров. Творците получиха поздравления от заместник – кмета на община Казанлък Даниела Коева.

С награждаване започна експозицията с творби от национален конкурс „Траките“.

На една от главните улици в града – ул.“Искра“ заработи и традиционният „Панаир на тракийските занаяти“.

Тридневният Национален джаз фестивал „В долината на тракийските царе“ стартира с обиколка на колела и мелодичните изпълнения на джаз стандарти от великотърновския „Royal Dixie Band“ за забавление на гостите и жителите на Казанлък. Музикалният маршрут премина през централния площад и улиците на града, за да достигне до едно от емблематичните за казанлъчани места – парк „Розариум“. Поредицата от джаз концерти и джем сешъни са организирани от Надя Тончева – музикален директор на фестивала, певица от квартет „Траяна“ и настоящ преподавател по поп и джаз в Националното музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Веднага след официалното откриване на площад „Севтополис“ спектакълът „Легенда за мистичната златна маска“ на ансамбъл „Чинари“ представи различен разказ в танци и ритми за тракийските легенди с ефектна музика, сценография и оригинална хореография.

Приключили разходката си из Казанлък на колела, музикантите от „Royal Dixie Band” излязоха на сцената, за да поздравят гостите на първия празничен ден в Долината на тракийските владетели. А тя гостоприемно ви кани да станете част от традиционните празнични дни в края на месец август!

Пресцентър на община Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com