Кметът на Общината се включи в екопохода до Мегалита на село Бузовград

   

Галина Стоянова бе посрещната заедно с народния представител Нено Влайков, заместник – кмета Даниела Коева, общински съветници, Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова и всички участници в екопохода „По стъпките на траките“ от кмета на селото. Михаил Яннушев поздрави гостите в центъра на Бузовград и им пожела приятни преживявания както по пътя към тракийския мегалит „Вратата на Богинята Майка“ , така и при посещения на другите природни забележителности в района – Мъжкия мегалит, крепостта „Бузово кале“, местността „Черковищата“ и тракийската гробница в местността „Текьой”(т. нар. Гробница с есхарите). Янушев съобщи, че до месец в селото ще започне работа новият информационен център, който ще бъде в услуга на всички гости на Бузовград.

В самото подножие на облагородената екопътека участниците в похода бяха поздравени и от директора на Исторически музей „Искра“ – Казанлък д-р Момчил Маринов: “Добре дошли в земите на траките и техните мистерии!“ поздрави той и пожела приятен път до „Вратата към Отвъдното“. Д-р Маринов въведе ентусиастите да извървят пътеките до древното тракийско светилище във философията на траките и т.нар. тракийски орфизъм. Той разказа за тяхната вяра в друг живот, в прераждането и подготви участниците в похода за възстановките на античните ритуали до „Вратата на Богинята Майка“.

По витиеватия път към мистичната „Слънчева врата“ участниците в екопохода бяха водени от екипи на туристическо дружество „Орлово гнездо“ и посрещани с обвити в езотерика възстановки на тракийски ритуали, пресъздадени от самодейците на читалището в Бузовград „Любен Каравелов – 1921“ и актьорския състав на общински театър „Любомир Кабакчиев“. Театралният директор Димитър Кабаков подсилваше усещането за силната енергийна област с разяснения за древния произход на Бащин камък (или Бубакая) и историческата възраст на самото място – над 3 500 години. Той накратко представи смисъла на пресъздадените древнотракийски ритуали по това време на годината – прибирането на реколтата и благодарност за плодородието към Богинята Майка и Бога Слънце.

Актьорските интерпретации „в движение“ бяха изпълнявани на фона на антични напеви от Древна Елада, Египет и Месопотамия, автентични български изпълнения на гъдулка и кавал.  Към последния тур до свещеното за траките място групата бе поведена от актьорите с дим от тамян…

На самия мегалит „Вратата на Богинята Майка“ зрителите станаха свидетели на най-тържествения ритуал за благодарността на траките към Боговете за земните благини.

Всеки от участниците в екопохода получи сертификат за извървяния път на Светлината към „Слънчевата врата“ на Мегалита в Бузовград – за спомен от вълнуващите приключения по време на Празниците в Долината на тракийските царе 2016.

Пресцентър на община Казанлък

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com