Кметът Галина Стоянова и Бойко Борисов откриват “Епопея на тракийските царе” в Лувъра

   

Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” ще бъде официално открита днес в Лувъра в Париж. На церемонията ще присъства премиерът Бойко Борисов, кметът на Казанлък г-жа Галина Стоянова и министрите Румяна Бъчварова, Вежди Рашидов и Николина Ангелкова.
Сред почетните гости са генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и певицата от български произход Силви Вартан.
Подготовката за експозицията започна през 2012 г. Трима френски и двама български учени са автори на концепцията и подбора на експонатите, съобщава БНТ. В изложбата участват над 1600 експоната от 17 български музея. Основен акцент е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата глава на тракийския цар Севт III.
Експозицията е разположена в четири зали в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна в периода от 16 април до 20 юли 2015 година. Според прогнозите на самия Лувър се очаква около 4 млн. души да видят тракийската изложба.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com