Капацитетът на Центъра за обществена подкрепа в Казанлък се разширява с 20 места

   

Агенцията за социално подпомагане разреши по настояване на Община Казанлък разширяване на капацитета на Центъра за обществена подкрепа в града с 20 места във връзка със стартирането на двете нови дейности – „Синя стая” и Спешен център за прием на деца в риск, каза за Радио „Фокус” директорът на Сдружение „Бъдеще за децата” Мария Гинева.

Тя поясни същността на двете услуги, които придобиват все по-голяма популярност сред жителите на община Казанлък. Услугата „Синя стая“ предоставя щадяща среда за деца, които са преживели насилие, или са били свидетели на такова. Всички заинтересовани страни в досъдебно и съдебно производство имат възможност да ползват услугата, като по този начин детето се разпитва еднократно, за да не бъде повтарян този процес, който довежда до допълнителното му травмиране.

„Стремежът ни е в рамките на едно изслушване на детето от досъдебно и съдебно производство да бъдат запознати с цялата ситуация“, каза Мария Гинева. Спешният център за прием на деца в риск приема деца, които са преживели насилие или са били свидетели на такова. Капацитетът на тази услуга е за четирима потребители. Те могат да бъдат настанявани в центъра в среда, близка до семейната, така че детето може спокойно да преживее ситуацията и после да се върне успешно в семейството. Осигурена е постоянна подкрепа, най-вече от психолози. На децата се осигурява и достъп до здравни консултации и услуги.

Центърът е предназначен за деца между 3 и 18 години. Децата под 3 години се настаняват придружени от майката. Двете социални услуги се предоставят в изцяло обновени помещения в сградата на Центъра за обществена подкрепа, като част от проекта на Общината „Развитие на услуги за деинституционализация на грижите за деца в община Казанлък“ с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ – 2014 – 2020 г.

Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com