Калфин: Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква

   

В България се доказа, че има достатъчно отговорност у всички и то по една тежка тема като пенсиите. Това дава надежди, че може да се разберем и по други проблеми. Това заяви в сутрешния блок на БНТ социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин. Той коментира темата за постигнатото вчера споразумение за пенсионна реформа.

„Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети синдикатите“, разкри Калфин. Относно инвалидните пенсии той заяви: „Трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност, поясни вицепремиерът. В България доходите и пенсиите са страшно ниски. Това, което правим с тези промени е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора, категоричен беше министърът. Пенсионната система е на нас всички. Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм“.

„Проблемът с младите хора е голям. Той се състои основно в липсата на стаж. Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел да е работят активно и с безработните, и с работодателите, уточни министърът. Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме. Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори“, завърши Калфин.

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com