Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъшкото розово масло не само разкрасява, но и лекува повече от 20 болести

Published

on

Емил Елмазов е председател на Съюза на билкарите и производителите на живи храни в България. Създател е на резерват „Билкария” в Боженския Балкан, в който отглежда казанлъшка роза, маточина, лавандула, салвия и одомашненото от него диво жито еднозърнест лимец.

Днес Емил Елмазов продължава изследванията си за създаване на лечебни храни от кълнове на лимец и слънчеви екстракти от живи билки по патентования метод „Елма 2”.
Книгата „Лечение с билки и светлина” е втора книга от поредицата „Здраве от природата”на издателство „Труд”.

VIP комбинирано лечение: слънчеви извлеци от венечни листа на роза и шипка, ароматерапия с розово масло

(Опознаването на цялостния образ на билката и концентрацията върху полезните й свойства по време на употребата й увеличават многократно силата й на въздействие.)

Образи на растения

Дамаската роза

(Rosa damascena Mill. forma trigintipetala Dick. = Rosa centifolia L. = Rosa кazanlica V. T.)
Сем. Rosaceae – розоцветни
Синоними: градински трендафил, гюл, казанлъшка роза (бяла и червена), маслодайна роза, трендафил
A. Damask rose
Н. Damaszener Rose
Ф. Rosier Damas
Р. Роза дамасская (казанлыкская)

При продължителна работа с розата и нейната дива сестричка шипката, внимателният наблюдател не може да не забележи, че слънчевите извлеци от венечни листа на роза постепенно избутват вън от човека страха, скръбта, измъченото състояние на душата, а тези от шипката се справят по-добре с набавянето на енергия за организма, с прогонването на апатията, леността и безразличието. И за двете „майчини тинктури”, както ги наричат хомеопатите, е вярно в една и съща степен, че възвръщат загубената радост от живота.

Трудно ми е да отделя реалния, вътрешния импулс на едното и на другото растение, защото първото, култивираното, превъзнасяното в прочутия си вариант на казанлъшка роза е отгледано върху издръжливия, мощен и див корен на шипката. Иди, че ги разглеждай отделно.

Сигурно има нещо несправедливо от гледна точка на другите народи, когато става дума за дамаската роза и нейната необяснима привързаност към една малка долина в една още по-малка държавица като България. Как така е станало, че царицата на ароматните растения, розовата кокошчица, която снася златните яйчица в храма на ароматите, избира за свое обиталище някакви си 380 квадратни километра на една нищо незначеща надморска височина от 480 метра. Защо никъде другаде по света тя не се разпуква тъй щедро и не засища тъй дълбоко ароматния глад на днешния технологичен човек. Признато е от специалистите ароматерапевти по целия свят, че в сферата на ароматите казанлъшката роза, потомка на дамаската, възбужда най-фините усещания и най-дълбоките представи на хората за земен рай.

Така въпрос след въпрос остана последният: защо в края на краищата българите се оказват облагодетелствани во веки с божествената рента да отглеждат и преработват в най-скъпото и ценено ухание едно растение, чиято родина е на хиляди километри от тях.
Ей такива въпроси не може да не си задават по-прилежните и настойчиви в напредъка си народи, но за тяхно съжаление и въпреки положените усилия природната даденост остава и до днес непроменена – най-хубавото и скъпото розово масло за истинските ценители по целия свят е българското. Останалите производители – французи, индийци, турци, мароканци (4–345) се боричкат за по-бедните и непретенциозни пазари и успяват най-вече в онези години, когато ние се окалпазаним.

Типичният български нихилизъм отдавна ни е пуснал перде пред очите и човек трябва да отиде в полска клиника, за да види как се лекува кожен рак с етерично масло от казанлъшка роза, или да се окаже във френска парфюмерийна лаборатория, за да разбере как се изгражда ароматната верига на поредния парфюмериен хит с двайсетина синтетични съставки и с една капчица българско розово масло. После – капризно извъртения стъклен флакон, облечената с кадифе или тюркоаз кутия, рисунката на загатнато голо бедро и… 600 евро цена – почти толкова, колкото струва четвърт литър от нашето масло. Да са живи и здрави французите и те да си имат своите ренти по място, по лидерство, ама много си вдигнаха цената на „био”-синтетиката.

А розата иначе идва от Персия. На сватбеното празненство на принцеса Нур-Джихан и император Джихангуир около двореца изкопали канал и пуснали в него да плават хиляди рози. Не щеш ли, както се казва в хубавите източни приказки, слънцето сгорещило розите и те отдали миниатюрни капчици масълце на водата, върху която заплувала най-после уханна пяна. Намерил се, разбира се, и онзи царски съветник, който схванал, че похарчените пари за великата сватба са нищо в сравнение с това, което се случило пред очите на щастливците. От този ден до производството на първото розово масло изминали само няколко месеца. После вече розата украсила щитовете на персийските войни, а само провинция Фарнистан започнала да осигурява на Багдад годишен данък от 30 000 шишета розова вода.

Векове по-късно гърците започнали да твърдят, че розата се родила от кръвта на Адонис, а турците – че това ще да е станало от кръвта на Венера, а всички мохамедани вкупом решили, че розовото масло трябва да се е образувало от потта на Мохамед.

Споровете продължават през времената в по-прагматичен вариант. С розата се заемат и англичаните, които не могат да останат слепи наследници на гръцките празнични практики. Понеже се къпели твърде рядко, те обичали да се обливат с розови парфюми, а богатите да обзавеждат домовете си с гирлянди от рози, да си вземат през лятото розови вани и да се разхлабват с конфитюри от рози.

В „Книга за билките на Банкс” е отделено най-много място на розата. Там се казва дословно:

„Червената роза е студена от първа степен и суха от втора степен… (Ще рече – може да уравновесява неразположения, придобити от наднормени топли и влажни въздействия на околната среда – бел. авт.) Някои смачкват свежи рози в растително масло и ги изсипват в стъклен съд, и ги оставят на слънце петдесет дни, и това масло е добро за възпаление на черния дроб, ако се намаже върху мястото. (Да сте чували някой в България да се е сетил да приложи тази рецепта поне от любопитство и поне в този миг, когато хепатитът тръгва да ни обхожда по един тих, но старателен начин! – бел. авт.) Освен това е полезно за болестта на главата, която се причинява от прегряване: намажете челото и слепоочията с това масло. Розовата вода притежава свойството да успокоява разстройството и повръщането… Освен това тя е полезна за сърдечноболния: дайте му да пие от нея и напръскайте челото му. Също, водата е полезна за очите и за мехлеми за лице, защото премахва петната и подпухването на кожата. Още, изсушени рози, поднесени под носа, успокояват мозъка и сърцето и ободряват духа.”

Никълъс Кълпепър доразвива идеите на сънародника си за използването на розата така:

„Дамаската роза, заради своя аромат, принадлежи към цефалитичните средства (помощни при заболяване на главата и стимуланти на ума – бел. авт.), но следващото ценно свойство, което притежава, се изразява в нейното очистително действие.
Изсушените цветове на обикновената червена роза се дават в запарка и понякога на прах срещу силен мензис, кръвотечение и други кръвоизливи.

…Белите и червени рози охлаждат и изсушават. Тинктура от вторите е полезна за укрепване на стомаха и предотвратява повръщането…

…Отварата от червени рози, приготвена с вино и приемана, е много добра при болки в очите, ушите, гърлото и венците; както за основната и долна част на корема и утробата, които се потапят в него. Същата отвара се налага върху сърдечната област, за да облекчи възпалението там… Червените рози укрепват сърцето, стомаха, черния дроб и задържането; смекчават болките, които се получават от топлина, охлаждат възпаленията, осигуряват покой и сън…” (4–346)

В апологията на розата англичаните достигат върха си днес, когато според Робърт Тисеран, представителната фигура на английската ароматерапия, розата трябва да се използва преди всички други средства при първоначалното лечение на холецистит, конюнктивит, запек, депресия, фригидност, кръвоизливи, главоболие, хепатитно задръстване, импотентност, безсъние, нередовна менструация, бяло течение, менорея, гадене, нервно напрежение, стерилитет, заболяване на детеродните органи при жените…

Но вървейки по пътеките на римския завоевател и търсейки традициите на европейците, ние забравихме да кажем колко са надъхани източните народи по отношение на нашето днешно безценно казанлъшко квартирантче, което през последните години едва не изхвърлихме от долинката му поради домашно чистене и социални проветрявания.

Индийският специалист доктор Чандрашекар не изпуска освен всичко споменато по-горе да напомни: „Розата, като е охлаждаща, успокояваща и благотворна за сърцето и очите, е в същото време лаксативна и тонизираща. Тя увеличава семенната течност и подсилва красотата на лицето…”

Най-после някой да стигне до човешкото лице. Защото в индуската фармакопея розата, като терапевтична насоченост, отново слиза надолу по тялото и се използва, подсилена с масло от сандалово дърво като афродизиак.

От именитите китайци най-подробно с розата се занимава Ли Ши-Чен, който изобщо не отваря дума за дамаската роза. Той си разказва и препоръчва неговата Rosa rugosa, която прогонвала меланхолията и действала пречистващо върху черния дроб, стомаха и кръвта.

Тук си струва да прекратя изреждането на всякакви мнения за розата. Подредих ги, за да напомня на сънародниците си, че през тези дни, когато розата се изпъва върху дългите си стебла, когато се навежда натежала, като че иска да ни каже нещо, а покрай нас преминава полъх на блаженство, умните намират време да се спрат до нея, а останалите продължават да тичат в суматохата нанякъде, като си запазват правото да въздъхнат наесен и да се запитат в миг на просветление: е защо се родих в България, като цяло лято една роза не помирисах.

Господи, просветли ги!

Най-унизителното нещо за българина, което съм виждал, беше едно телевизионно предаване, мисля, че се казваше „Бурята Невада”. Вкарваха човек в нещо като телефонна кабина и пускаха банкноти да се вихрят и да го налитат в лицето. Той трябваше да ги лови и да ги тъпче в джобовете си. В същото време розовите насаждения пустееха, дори когато бяха нацъфтели. Така бяхме зарибявани, така се извръщахме полека от природата и отивахме да служим на Мамона.

Но „Бурята Невада” падна от екран, а сега на него отново възлиза Розата.
Без историята няма истина!

Освен ятагана и главнята, колът и въжето турците донесли все пак и нещо добро по сегашните български земи – дамаската роза. Така се осъществил още веднъж и за пореден път основният замисъл на Бога – измежду всичко живо, създадено от него, никой да не е в състояние да върши само зло. През ХVII в. според записките на турския географ Хаджи Калфа около Одрин имало вече много розови градини. Знае се и със сигурност, че първите розови насаждения у нас са създадени в Казанлъшко и че произвежданото там розово масло се продавало в Цариград. Тъкмо цариградските тържища внимателно вдъхнали от новото ухание, което идвало не от юг, а от север и като се удивили на достойнствата му, отделили го от останалите и започнали да го търсят – маслото от казанлъшката роза. Това е! Сега вече е ясно защо дамаската роза била преименувана на казанлъшка и защо новата посестрима тръгнала като розов потоп да залива цялата Подбалканска долина, а по-късно – края на ХIХ в. – южните склонове на Средна гора и Северните склонове на Родопите (Пещера, Брацигово). Розовите храсти в тези селища били пренесени от Кръстю Стоев, майстор зидар, работил в Клисура и Карлово. Но пазарът на ухания искал още и още и така розови насаждения били създадени и в Берковско от храсти, донесени през 1812 г. от тогавашния турски военен министър Юсуф паша.

Сполучливи опити за отглеждане на казанлъшката роза били правени и във Великотърновско и в някои райони на Западна България, а примерът на Билкария днес да отглежда розови насаждения в Боженския Балкан още веднъж потвърждава истинския сюжет на прочутата гравюра на Феликс Каниц „Изваряване на гюлово масло в Трявна” (на илюстрацията).

Та тъй, розата уседнала веднъж и завинаги в своята Розова долина, където намерила условия за покой и пълен разцвет, където излъчила най-върховното си ухание и откъдето омаяла целия свят.

Някои историци твърдят, че търговията с дестилирано розово масло в Европа е документирана още през 1574 г. и че розово масло е предлагано за лечебни цели в аптеките на Вормс (1582) и на Франкфурт (1574). Това масло обаче е било дестилирано от розова вода, докарвана от Персия и като вторичен дестилат, както знаем вече, е притежавало само следи от терапевтични въздействия. На пациентите харесвал просто ароматът му, както днес много от нас са луди по синтетичната парфюмерия, и те го използвали по-скоро за подправяне миризмите на тялото си – нещо като баня без вода.

Любов, мир, секс, красота

Тъй както сме възприели от Изтока древните технологии за отглеждане на розата и сме ги усъвършенствали в труда си, тъй е добре да сме запознати и с културата на използването на розата от най-древни времена. Защото какво ново можеш да създадеш, след като не знаеш какво всъщност е постигнатото дотук. Четири са основните кодиращи думи, които определят отношението на източните народи към това, което им дава розата – любов, мир, секс и красота.

Нека да започнем от КРАСОТАТА.
Вътрешната красота според Фън Шуй се постига, като човек се стимулира с благоухания. Благоуханието е катализатор на положителните емоции, но те се постигат само с точната доза. Да си лишен от едно универсално благоухание или да се пренаситен от него е все същото. Природната мярка е това, което вдишваме в розовите градини през май, този интензитет на аромата възвръща вътрешното равновесие, когато то е заменено от емоционален хаос.
Ако живееш сред смрад и отровни изпарения, едва ли трябва да си толкова смел, че да очакваш периодична трансформация на съзнанието и душевно въздигане. Престъпността в големите градове е по-тежка и хората затъват в повече депресии, защото ароматният глад там е по-силен и обонянието често пищи за глътка органични фитонциди. (Под ароматен глад трябва да разбираме лъжливото насищане на обонятелните рецептори с плоската структура на синтетичните ароматни молекули вместо с пространствената на натуралните.
Това е все едно да пълниш стомаха си с велпапе, като по този начин засищаш обема, но не и глада.)
Розовите алеи край къщите в добре уредените градове не са измислени само от естети, а и от образовани терапевти, които са се докоснали в практиката си до съсипана човешка хармоничност, причинена от органичен ароматен недостиг. Имало е периоди от живота на човечеството, в които всяка болест е била оприличавана с някакъв аромат, и колкото по-тежък е бил той – толкова по-трудно поносим е бил мирисът, който е излъчвал страдащият. В същото време душевно той е деградирал с дни, обезверявал се е не толкова и само от болките, колкото от онова, което е трябвало да поглъща през носа си от самия себе си. И тук първата вече доказана зависимост на „лошо миришещите болести” и възможностите за лечението им посредством благовонните лечебни растения. При варикозните язви например, когато тъканите се разлагат и от разширените до неузнаваемост вени се процежда зловонен ликвор и гнойна кръв няма друго средство, което тъй мощно да охлажда и успокоява некротичните места от лапите с пресни розови листа или невеновия мехлем, разбъркан старателно с розово масло. Стотици страдащи загубват част от краката си, превръщат се в получовеци или просто си умират, защото лекуващите лекари не желаят, не знаят или не се сещат да приложат това древно лечение. Методът покрива принципа на Аюрведа за възвръщане на загубеното равновесие посредством прилагане на срещуположното: на топлата болежка – хладно лекарство, на мократа – сухо, на зловонната – благовонно.
В ароматерапията за премахване на износения вид на кожата, наричан понякога пергаментов, често придружаван от вътрешната мумификация на духа, се използва твърде успешен състав от трите етерични масла: розово, сандалово и лайково. Достатъчно е да се вложат в 20 мл маслоносител (бадемово, авокадово, игликово масло) по пет капки от трите и да се направи масаж на гръбначния стълб.
Еднакъв е този опит и при китайците, и при египтяните, и при индусите.
Ако обаче ви е трудно да си доставите всичко това наведнъж и да изпълните рецептата, в която се изисква само по пет капки от етеричните масла в 20 мл от маслоносителя, можете да приложите най-древната технология за получаване на розово масло. Намачкайте 1 кг свежи розови листа, брани рано сутринта преди вдигане на росата, в 1 л нерафинирано растително масло – зехтин, ленено, слънчогледово, и оставете всичко това на слънце. След седмица ще имате продукт, който ще ухае с едва доловим аромат, но ще ви свърши приблизително същата работа по отношение на набръчканата като пергамент или бързо съхнещата ви кожа. Почистването й от черни точки и подхранването й, което не може да стане с никой от известните досега скъпи кремове ще е допълнителен бонус, от който ще останете изненадани.

Розата придава на жената Венерин образ и подобие

В ароматерапията няма нещо по-ценно като продукт от истинското розово масло. Жени, които живеят сред живи рози, повече или по-малко започват да приличат на тях. И да ухаят като тях. Фитонцидите (ароматните молекули), които розата излъчва, имат свойството да полепват върху алвеолите на белите дробове и известно време да остават там, разграждайки се постепенно, отдавайки изцяло вибрациите си на виталността на майчиния и новия организъм. Майки, които са прекарали по-голямата част от бременността си в розови градини, раждат по-лесно и по-красиви деца. Единственото масло, което се препоръчва за леки, повишаващи комфорта на тялото масажи по време на бременност, е розовото. То спомага по-късно и за по-лекото раждане, макар че за този миг туята (дървото на живота) е спечелила отдавна адмирациите на ароматерапевтите. Всички останали етерични масла за този период на жената са противопоказни, особено ментовото, салвиевото, босилковото, камфоровото, кедровото, лайковото, розмариновото, да не говорим за силните бактерициди и възбудители като канеленото, хизоповото, ригановото… Така измежду всички ухания душата на розата остава единствената спътница на хубостта на бременната жена. Докато се оформя хормонално човешкият зародиш, докато той бъде завършен и се покаже на белия свят, само тя е допусната да съпътства великото тайнство.

После вече жената постепенно се връща към другите ухания и разкрасители, но без да изоставя розата

Следродилните стрии по корема могат да бъдат премахнати посредством нежно втриване на маслена смес, в чиято основа от 10 мл ленено масло са накапани по седем капки розово и сандалово масло.
Или: 2 капки нероли и 2 капки масло от семена на моркови в 5 мл маслоносител – масло от гроздови семки.
Или: 3 капки розово и 4 капки неролиево масло в 10 мл бадемово масло.

Тези рецепти могат да се използват и от жени във всички възрасти за премахване на бръчки от лицето и шията. Ако мъжете имат нужда да изпълнят същата процедура – нека добавят към сместа 2–3 капки етерично масло от лавандула или градински чай.
Ако етеричното розово масло изглежда скъпо за тези повседневни втривания, всеки може да си направи маслен извлек от свежи розови листа – вече казахме как, но тук е добре процедурата по маслена екстракция на розови венечни листа да се повтори три-четири пъти в едно и също масло, но всеки път със свежи и нови листа. Тогава започва да се променя и ароматът на това, което преливаме от съд в съд на всеки две седмици. След 2–3 месеца сместа е приготвена, към нея добавяме в капки активните етерични масла, които са ни необходими за съответната рецепта.
При нарушаване на хормоналния баланс в деликатния организъм на жената розовото масло се свързва със здравецовото масло в равни съотношения – по 5 капки в 10 мл маслоносител – нерафиниран зехтин, втрива се в гръбначния стълб – тънък слой от сместа, до пълно попиване, по веднъж дневно. Това спасява много млади момичета от преждевременно или внезапно и нежелано окосмяване и в същото време придава нещо към чара на тяхното спокойствие, лъчезарие и уравновесеност.

Болезнен цикъл, който сгърчва лицето или настанява върху него трайно киселия израз, се преодолява с няколко етеричномаслени смеси, тъй че може да се избира според цената и наличностите.
1. Розово масло – 3 капки
2. Майораново масло – 3 капки
3. Кипарисово масло – 2 капки
Маслоносител – ленено масло – 10 мл

Тънък слой от получената след добро смесване и 30-часово „узряване” смес се втрива под стомаха до пълно попиване веднъж дневно.

Оттук тръгнахме и тук да свършим.

Из „Лечение с билки и светлина”

Книгата можете да поръчате тук!

Източник: 24chasa.bg

Казанлък

Промени за движението на МПС по централните улици и булеварди в Казанлък от утре

Published

on

Във връзка с ремонтни дейности за движение на МПС се затваря участъкът от кръстовището на ул.„Христо Ботев“ с бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ до кръстовището на ул.„Христо Ботев“ и ул.„Георги Бенковски“ в посока юг – север. Ограниченията за движение на МПС в този участък ще важат от 19.10.2021г. (вторник)  до 29.10.2021г. (петък, включително) от 08,00 часа до 16:30 часа.

Въвежда се временен режим на движение на МПС по обходните булеварди и улици: бул.„Розова долина“, бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“, ул.„Стефан Караджа“, ул.„Свети Никола“ и ул.„Георги Бенковски“ към  съществуващата улична мрежа в  град Казанлък.

Във връзка с кастрене на клони на дървета около осветителни тела и вероятност от възникване на инциденти частично (където има необходимост за извършване на посочените дейности) се затварят за движение на МПС следните пътни участъци:

–          от кръстовището на бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ с бул.„Розова долина“ до кръстовището на бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ с ул.„Цанко Минков“ – пътното платно в посока изток – запад (северното платно) за периода от 19.10.2021г.(вторник) до 20.10.2021г. (сряда, включително) от 08:30 часа до 16.00 часа.

За посочения пеприод се въвежда временен режим на движение на МПС по обходните булеварди и улици: бул.„Розова долина“, ул.„ Кирил и Методий“, „Стефан Караджа“, ул.„Александър Стамболийски“ и ул.„Александър С. Пушкин“ към  съществуващата улична мрежа в  гр. Казанлък.

–         от кръстовището на бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“ с ул.„Цанко Минков“ до кръстовището на бул.„23-ти Пехотен Шипченски полк“  с бул.„Розова долина“ – пътното платно в посока запад – изток (южното платно), за периода от 21.10.2021г. до 22.10.2021г. (включително) от 08:30 часа до 16.00 часа.

За посочения период се въвежда временен режим на движение на МПС по обходните улици: „Александър С. Пушкин“, „Александър Стамболийски“ и „Стефан Караджа“  към  съществуващата улична мрежа в  гр. Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Благотворителната неделя в Павел баня събра над 5300 лв. за лечението на Стаско

Published

on

Точно 5357.30 лева бяха събрани вчера по време на благотворителните събития в град Павел баня, организирани в подкрепа на 5-годишния Станислав Дончев.

 На площада в курортния град се събраха стотици жители и гости, които участваха през целия ден, обединени под мотото “Заедно за Стаско!” и сътвориха една истинска фиеста на добротата.

Самите събития пък бяха организирани от инициативна група, съставена от младежи в града. Денят започна с футболен турнир на новата площадка в градския парк, където участие взеха близо 90 момчета и мъже, разпределени в десет отбора. Всички те бяха поставени в специална схема на игра тип елиминация, а началото на всяка една от кратките 30-минутни срещи даваше самият Стаско, подкрепян с бурни аплодисменти. Символичен победител в надпреварата стана отбора на “Приключенците”, надвивайки на финала този на “Братан Турия”. Останалите участващи бяха футболните отбори “Тунджа”, “Феърплей”, “Катърите”, “Бизоните”, “Бригада”, “Сините павелбанци”, “Дрийм Тийм”, “Малките таланти” и “Камиларите”, като в тях имаше и много жители на околни населени места.

По време на турнира в близост бе разположен кът за отдих, където имаше поставени и кутии за събиране на средства за Станислав. Събраната сума там възлиза на 1188.10 лв.

По-късно в обедните часове стартираха и двата благотворителни базара – единият за разпродажба на стоки, дрехи и домашни потреби, и вторият – за разпродажба на кулинарни творби. В тях се включиха голяма част от активните майки в града, които подкрепиха своята приятелка в нужда – Ваня Дончева, родител на Стаско. Те донесоха както много свои вещи и стоки, така и отделиха време, за да приготвят вкусни питки, кексове, торти, соленки и още много интересни творения, които предизвикаха широк интерес сред жителите и особено сред гостите на курортния ни град.

Събраната сума от кутиите на базарите е точно 4169.20 лв.

През това време в кампанията за Станислав със своя репетиция на открито се включиха и танцьорите от представителната група на Фолклорен танцов ансамбъл “Детелини”. На Лятната сцена на площад Освобождение те представиха част от репертоара си, а на финала извиха и кръшно хоро в компанията на присъстващите на централния площад. Ръководството на ансамбъла пожела сили и дух на семейство Дончеви, като заяви, че и занапред ще подкрепя кампанията.

Късно снощи представители от инициативната група обявиха, че общата събрана сума в размер на над 5300 лева ще бъде детайлно описана и преведена по сметката на Ваня и Дончо Дончеви.

Самите родители на Стаско през целия ден не спираха да изразяват своите дълбоки благодарности на всеки един доброжелател, който уважи мероприятията, и често не скриваха своите искрени емоции и сълзи. Със събраните вчера средства общата събрана сума вече приближава 30 000 лева, а семейството увери, че целта е наистина много близко. Припомняме, че хиляди хора от близко и далеч в последните 10 дни не спират да подкрепят кампанията за събиране на дарения, като разпродават стоки и организират благотворителни търгове, поставят кутии за събиране на дарения и още много. Наскоро историята на малкото момче, страдащо от Детска церебрална парализа, придоби изключителна популярност не само в региона, но и в цялата страна.

Припомням също, че необходимата сума за лечение е 40 000 лева, благодарение на която Стаско да се подложи на операция в турския град Истанбул, където да му бъде поставен ботокс в десния крак, а впоследствие да бъде изработена и специална шина.

Иначе идната сряда от 17:30 до 18:30 на площад Севтополис в град Казанлък фолклорни музиканти от града на розите и региона също се събират в помощ на малчугана. Те ще свирят на центъра обединени с една мисия, а около тях ще бъдат поставени и няколко кутии за набиране на средства. Още веднъж припомням, че всички желаещи да съдействат могат да го направят както чрез физическо дарение, така и чрез превод по банковата сметка на семейството. БНР

ДАННИ ЗА ДАРЕНИЕ: 

УниКредит Булбанк

BG73UNCR70001524563567

BIC: UNCRBGSF

Ваня Георгиева Дончева

PayPal: bybyily@gmail.com

Продължете с четенето

Казанлък

Мюзикълът “Зех тъ, Радке! Зех тъ! гостува в Казанлък на 28 октомври в ДК” Арсенал”

Published

on

28 ОКТОМВРИ 2021г./четв./ от 19:00 часав ДОМ НА КУЛТУРАТА “АРСЕНАЛ” гр. Казанлъкгостува МЮЗИКЪЛЪТ
“ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗЕХ ТЪ!
Музика Димитър ВълчевРежисьор Гълъб БочуковСценографията работи Лидия Къркеланова,Хореографията е на Катя БогдановаХормайстор – Яница Брънзелова
УЧАСТВАТ: солист-актьори, оркестър, хор и балет на МДТ “К. Кисимов” гр. Велико Търново

*🎟🎟🎟 БИЛЕТИ: 14 и 16 лв.
🏠 КАСА: ИНФОЦЕНТЪР на ул. “Искра” 4  – 0888 / 065 583
⏰ Работно време каса: 10:00 – 13:30 и 14:00 до 17:30 часа
📞 РЕЗЕРВАЦИИ: 0888 / 065 583, 0898 293 951
📌 ОТСТЪПКИ ЗА ГРУПА НАД 10 ЧОВЕКА
❗❗❗ Местата са силно ограничени.Представлението ще се проведе при 50% запълняемост на зрителските места и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки.
⚠ Всички посетители в театъра трябва да носят предпазни маски

🎼🎻🎭 Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е новото премиерно заглавие, което се реализира от екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”, град Велико Търново. Безброй комични ситуации в хитовия мюзикъл. Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева.Търновският храм на Мелпомена е първият в България, който поставя „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” като мюзикъл, в основата на който е популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев.Театърът е увеличително стъкло, лупа или магическа кутия.Ако е вярно, че светът се е разделял с миналото смеейки се, това може да бъде и лекарство. 100 минути смях през сълзи или смях със сълзи – както Ви се харесва.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 18 октомври: Кошмарен ден за 3 зодии

Published

on

ОВЕН

Понеделник е дeн за трансформации около вас. “Нов ден – нов късмет” е в сила за представителите на Овен, като повечето от вас ще се радват, че трудът им не пропада и са необходими на околните.

Финансовата дейност не носи успех, но ще има забележителна професионалната изява за дамите.

ТЕЛЕЦ

Понеделник е качествен ден и зависи изцяло от вас. Изглеждате преуморени, или по-скоро сте в състояние на вакуум, но каквито и причини да имате за недобро самочувствие, е хубаво да се активизирате.

За Телците бизнесмени новата седмица започва успешно. Ползотворен ден в съдружие, неочаквани материални придобивки.

БЛИЗНАЦИ

Хубав ден за любов. Понеделник е късметлийски, но не влизайте в спор с влиятелно лице или партньора, възможно е да се разстроят отношенията. Поддайте се на импулса за хармония и любов и ще се почувствате по-ведро.

За справяне с финансов въпрос може да се наложи пътуване или нечие ходатайство.

РАК

Раците в понеделник ще пътуват. Благоприятен аспект, касаещ бюджета ви, определя промяна и това означава разрешаване на финансов проблем или намиране неочакван изход от затруднение.

Ще ви е приятно на работното място, тъй като професионалният климат е подобрен, а отношенията – приятелски

ЛЪВ

Поведението и настроението у Лъвовете днес се базират на приятелството и любовта. Обстоятелствата около личността ви се променят и повечето от Лъв ще се радват на шанса си днес.

За професионалното ви развитие при повечето от вас се откроява новост в начинанията и стремеж към усъвършенстване. Не си позволявайте емоции.

ДЕВА

Хубаво начало за новата работна седмица и мнозина от вас са обладани от мисълта за качествена промяна в живота си. Някои се ориентират към женитба, други ще потърсят разнообразие в пътуване или започване на нещо ново.

В професионален аспект се предвижда приятен ден и силно емоционален. Сигурни са печалбите и благополучието.

ВЕЗНИ

Везните са в приповдигнато настроение и повод за това е празник или честване. Понеделник е изключително плодоносен ден за тези, чиято професия е изкуството, писателството и журналистиката.

Валидни са израстване в кариерата или заминаване с цел придобиване на известност. Някои Везни ще получат дългоочаквана служба.

СКОРПИОН

Много благоприятен ден за дамите и повечето Скорпиони ще се радват на успех в понеделник. Много ползотворни биха били действията ви, ако работите съвместно с някого.

Финансовата перспектива е добра, но служебно може да се сблъскате с неприятности. Бъдете точни и изпълнителни спрямо задълженията си, всяко ваше действие се наблюдава и преценява.

СТРЕЛЕЦ

Стрелците имат любовни притеснения, но понеделник носи нов оптимизъм. Сътрудничеството е много важно за дейността ви днес и почти всяко начинание изисква съюзнически действия.

Доста неприятен може да ви бъде работният ден, но едва ли имате основание с прибързани характеристики за цялата работна седмица като такава.

КОЗИРОГ

Понеделник се характеризира с проблеми в брака за Козирог. Куцат взаимоотношенията ви с половинката. Доста разклатено е психическото ви състояние от огорчения и безполезни усилия да се справите.

Отрицателните емоции в дома ще подтикнат мнозина към реализация на работното място и осъществяване на нормални хармонични взаимоотношения.

ВОДОЛЕЙ

Доста емоционално започвате седмицата и в повечето случаи става въпрос за любов. Мнозина Водолеи са окрилени от щастливите обстоятелства около тях, но не се издавайте.

Много силен ден за финансите ви и вероятно ще разрешите проблем. Няма да сте добре в домашна обстановка, тъй че вземете нещата в свои ръце да разрешите недоразуменията.

РИБИ

Щастливи са Рибите в понеделник, а някои планират заминаване. Миролюбива и хармонична е домашната обстановка и повечето от вас ще се радват на спокойствие и домашен уют.

Много добре изглежда служебният ви ден и тук започват благоприятни трансформации за вас. Освободете се от мнителност и напрежение.

Своевременните действия и вярното поведение са единствените предпоставки за надеждна защита. За финансите също сте притеснени поради неясните перспективи.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Днес да почерпят няколко красиви имена

Published

on

На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на св. великомъченица Злата Мъгленска. На тази дата през 1795 г. светицата загива мъченически, след като отказва да смени своята вяра.

Злата се е родила в бедно семейство в село Слатино, Мъгленска епархия. Била красива, смирена, благочестива девойка, с непорочно сърце и особено силна вяра в Господ. Един ден, докато била в гората за дърва, османлия я съгледал и поискал да я има в харема си. Тя отказала на мига, а той я отвлякъл и затворил.

Насилникът поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него, довел и родителите, сестрите й като заплаха, че ще им навреди, ако не се съгласи. Тя не склонила дори пред молбите им да се отрече от християнската вяра. След като тя отказвала, била обесена и насекли на късове тялото й.

Счита се, че св. великомъченица Злата Мъгленска е закрилница на българките в чужбина.

Имен ден днес празнуват Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

Продължете с четенето

Казанлък

Облачността намалява, не се очакват валежи

Published

on

През първия ден от седмицата над страната ще има разкъсана облачност, която постепенно ще намалява от запад на изток. Температурите се покачват.

През сутрешните часове в низините и края реките ще се образуват мъгли. Ще бъде почти тихо.

Не се очакват валежи.

През втората половина на деня ще има слаб вятър, ориентиран от североизток.

Максималните температури ще са в рамките на 13-18 градуса.

Минималните са между 5 и 9 градуса.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com