Казанлъшки хор отива на певчески конгрес в Лондон

   

Смесеният хор „Петко Стайнов“ от Казанлък ще гостува на Международния хоров фестивал, известен като Певчески конгрес, който през последните години се провежда в Лондон. Фестивалът има близо 100-годишна история и традиции. Първоначално се е провеждал в Норвегия и в Скандинавските страни, където продължава и сега, но централното събитие през тази и следващата година е в Лондон.
Нашият концерт, казва диригентът на хора, Младен Станев, е в програмата на централното фестивално събитие, в църквата „Свети Матей“, в Лондон. Във вечерния концерт на 16 май от 19.30 часа участваме заедно с още четири хорови състава. Ние сме единствени представители на България и за нас това е уникално преживяване и събитие.
Тематичната му определеност на фестивала е развитието на хоровите традиции и сближаване на културите на хоровото пеене.
От началото на сезона имахме много концерти в Казанлък. Само от август до декември направихме 7-8 концерта. Пеем в музея, в читалището, в различни църкви по различни поводи. Пяхме и в залата на Националната музикална академия в София в концерт, посветен на световния хоров ден. Имахме тежката задача да направим концерт със Сливенския симфоничен оркестър. За нас беше голямо удоволствие, че работихме под диригентството на маестро Йордан Дафов, който дълги години е бил главен диригент на Софийската филхармония. Миналата година имахме интересно турне до Флоренция и по-скоро в курорта Монтекатини Терме, посещаван от най-известните световни филмови звезди и елитни представители на шоу бизнеса, място, където са ходили на почивка Верди и Пучини. И тази година ще имаме още изяви в чужбина, но засега вниманието ни е отправено към изявата ни в Лондон, казва диригент Младен Станев./nbp.bg

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com