Казанлъшкият хор „Петко Стайнов” представи България на Певчески конгрес в Лондон

   

Смесен хор „Петко Стайнов” при читалище „Искра” – Казанлък с диригент Младен Станев се завърна от Лондон, където взе участие в международен хоров фестивал, известен като Певчески конгрес, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Казанлъшкият хор взе участие във вечерен концерт в катедралата „Свети Матей”. „След официалната програма, включваща църковна музика от български и световни композитори, бяхме извикани на бис и получихме нови бурни аплодисменти. Достойното ни представяне, като единствен български хор, бе оценено както от музикалните специалисти, така и от колегите от други хорови формации. Диригентът на състава Младен Станев получи поздрави за успешното участие и за интересния репертоар, включен във фестивалната програма”, разказа хористката Ваня Златанова.
Музикалният форум в Лондон е с близо 100-годишна история. Началото му е поставено в Норвегия и по традиция се провежда в Скандинавските страни, но през 2015 и 2016 година централното събитие е в столицата на Англия. В тридневната концертна програма участваха и хорови състави от Естония, Чехия, Франция, Словакия, САЩ и от страната домакин – Великобритания.
В подготовката на смесен хор „Петко Стайнов” за турнето му – и в репетиционния процес, и след това, участие взе проф. Теодора Павлович, консултант на хора.
„Пътуването до Лондон и изявата на хор „Петко Стайнов” бе реализирано с финансовата подкрепа на Община Казанлък и лично на кмета Галина Стоянова, на председателя на Общинския съвет – Николай Златанов, на народния представител Нено Влайков и други”, поясни Ваня Златанова.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com