Казанлъшките социалисти почетоха паметта на септемврийци

   

Членове и симпатизанти на Столетницата в Казанлък почетоха загиналите в септемврийското въстание. Те сведоха глави пред паметника на Септемврийци край град Крън. С едноминутно мълчание и поднасяне на цветя те отбелязаха 94 години от избухването на септемврийското въстание през 1923 г.

Малко по-късно членове и симпатизанти на Столетницата в Община Казанлък се отправиха към казанлъшкото село Голямо Дряново. Там те се събраха пред паметника на загиналите за освобождението на България, за да почетат тяхното дело и поднесоха свежи цветя.

Гости на тържеството бяха председателя на БСП Казанлък Станимир Стефанов, председателя на БСП Стара Загора Валя Бонева, областния председател на БАС Стара Загора Трифон Митев. В тържеството по повод 23 септември се включиха и жители и гости на Голямо Дряново, Шипка, Шейново и Казанлък.

Пред събралото се множество председателя на БСП Казанлък Станимир Стефанов припомни и подчерта значението на тази дата в историята на България, която не бива да бъде забравяна.

„Днес отбелязваме 94 – тата  годишнина от избухването на Септемврийското въстание – една историческа дата важна не само за нашата партия, но и за Българската  държава.“, подчерта в словото си Стефанов.

Той припомни още, че преди 94 години в ранните часове на 13 септември въстанието избухва първо в Мъглиж, а малко по-късно обхваща Казанлък  и региона.

Стефанов сподели още в словото си, че истинските исторически факти са, че през септември 1923 година избухва едно от първите въоръжени въстания  срещу фашизма  и срещу неговото налагане в България.

„Не случайно днес ние сме тук в Голямо Дряново. Ако първата пушка не е гръмнала точно тук в това село и не е дала сигнал за септемврийското въстание, то днес ние нямаше да се наричаме свободна и независима България! Голямо Дряново е будно и днес и помни! Помни своята история и своите герои! Поклон пред загиналите в борбата срещи хитлерофашизма!“, каза още председателя на казанлъшката столетница Станимир Стефанов.

Присъстващите членове и симпатизанти на Столетницата в Голямо Дряново си припомниха стихотворението „Септемврийци“.

Когато над Дунав се мръкне
и сънен Балканът заспи,
отново в полетата бойни
пожара на бунта гори.

 

Отново вървят септемврийци…
За всеки загинал герой
те мрачно проклинат: «Убийци,
ний пак ви зовеме на бой!»

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com