Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъшката гробница – шедьовър от времето на траките

Published

on

България е страна пълна с много мистерии, загадки и безброй интересни места, чиито истории не са съвсем разкрити, а може и никога да не се разкрият напълно.

Нашата малка по територия държава може да се похвали със славна история, предлага много интересни места за посещение и в същото време пази добре част от своите древни тайни.

Едно от най-интересните, а може би и най-мистериозни места по нашите земи е Казанлъшката гробница, дело на древните траки.

Тя е част от по-голям некропол, разположен в близост до столицата на Одриското царство – Севтополис. Тракийската гробница е датирана от края на IV век пр. Хр. Поради нейната уникалност тя е и част от списъка на ЮНЕСКО за Световно културно и природно наследство от 1979 г. Освен това е част и от 100-те национални туристически обекта на България.

Смята се, че тази гробница е принадлежала на тракийския владетел Ройгос.

Откриване на гробницата

Гробницата, както и много други обекти у нас, е открита съвсем случайно на 19 април 1944 г. под един могилен насип от група войници, които по това време копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Тя била висока внушителните 7 метра и е била с диаметър от цели 40 метра.

Разпределение на гробницата и строителни техники

Корпусът на гробницата се състои от гробна камера с купол и коридор към нея. Входът на гробницата се нарича още дромос. Тя е покрита с т.нар. каменна риза и е изградена от тухли, които в самия дромос имат правоъгълна форма, а в куполното помещение имат формата на трапец. Строителната техника, която е използвана за строежа, е тухли, които са свързани с хоросан, който е съставен от вар и пясък.

Предмети и останки, открити в гробницата

В камерата на гробницата са били намерени останки на жена и мъж, а в коридора, който се намира пред камерата и на кон.

Самите предмети и накити, които са били намерени в гробницата, не са много и поради тази причина се смята, че тя е била ограбена още през древността. Въпреки оскъдния брой на намерените артефакти, все пак част от тях (40 златни копчета и 3 глинени розетки) показват колко добре е било развито ювелирното изкуство по това време и какви изкусни майстори са били траките.

След старателно почистване на горния слой прах и земя са открити и други интересни предмети, като върхове на стрели, юзда на кон, силно ръждясал крив железен нож, различни глинени съдове и парчета от такива, глинена розетка с 28 листенца, малка златна халка и други дребни златни накити. Това са безценни артефакти, които говорят много за тракийската култура и колко прецизно са работили древните траки в много области, не само в ювелирството.

Стенописите

Своята световна известност и много висока посещаемост, както от българи, така и от чужденци, тракийската гробница край град Казанлък дължи на своите наистина уникални стенописи, които се намират в коридора и куполното помещение. Те са изключително добре запазени и това е една от причините ЮНЕСКО да я включи в своя престижен списък за културно наследство.

Според изследванията на тези неповторими и много впечатляващи стенописи се смята, че е работено с четири основни цвята – черен, червен, жълт и бял. За направата им са използвани две техники – мокро фреско при декоративната и фигуралната живопис и темпера при самото оцветяването на пода и стените.

В самото предверие се вижда, че стените са измазани с глина. На фриза върху източната сцена пък е изобразена бойна сцена между две неприятелски войски. Централно място в тази сцена заемат двамата главни войни, които са изправени един срещу друг. Забелязва се, че в ръцете си двамата воини държат по един крив нож и по две дълги копия.

Тракийският владетел Ройгос

Както вече споменах, предполага се, че Казанлъшката гробница е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Една от сцените включва фигурите на мъж и жена, най-вероятно Ройгос и съпругата му, като около тях има още много хора – ратаи, прислужници и друг подобен тип „персонал“.

Кой обаче е Ройгос? Според историци и археолози той е бил цар на Одриското царство, като най-вероятно е син на Котис II и внук на Севт III.

Реставрационни и строителни работи в гробницата

През 1946 г. в гробницата е била построена защитна постройка, която е леко преустроена през 1960 г. Само година по-късно, тя е била снабдена с климатична система, чрез която е подсигурено по-доброто и дълго запазване на уникалните стенописи. През 1966 г. ЮНЕСКО прави множество проверки чрез комисия и през 1979 г. я включва в списъка си.

В наши дни, за да се опази за повече време Казанлъшката гробница, е направено нейно копие в близост до оригинала, което е отворено за посещения.

Мястото е наистина уникално, мистично и си заслужава да се посети. То заема голяма част от нашата древна история и е много важен паметник на древната тракийска култура и строителство. Казанлъшката гробница ни показва майсторството и величието на траките, пред които можем само да се поклоним.

Вести.бг

Продължете с четенето

Казанлък

Врид „Директор“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ е Веселин Плачков

Published

on

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова се срещна днес с временно изпълняващия длъжността „Директор“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Веселин Плачков. В Общината тя го представи пред театралния състав и отбеляза, че „новият директор е най-доброто, което може да се случи на казанлъшкия театър“. Галина Стоянова подчерта, че за много кратко време кандидатурата на популярния български актьор е отговарила на три ключови изисквания: да е творец, разпознаваем в Казанлък, театърът да има авторитета на доказала се личност в театралните среди у нас. „Общинският театър е в много добра кондиция – материално, организационно, професионално. Направете хубав екип!“, каза Кметът на Казанлък към състава на общинския театър.

Веселин Плачков увери, че идва в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото. Той се представи накракто пред казанлъшките си колеги. Роден е в Белене, с родители самодейци и от малък играе на местната читалищна сцена. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2003 г. в класа на проф. Димитрина Гюрова. После започва работа в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ в Плевен, където остава близо 14 години. „Не обичам компромисите и затова се оттеглих от щатната длъжност на свободна практика.“, разказа Плачков. „За мен преди всичко творците трябва да са нужни, парите ще дойдат. Ние трябва основно да възпитаваме публика, не толкова актьорите. Публиката трябва да се бори за билетите, а не организаторите на театъра да ги разнасят.“, сподели новият ВРИД на казанлъшкия театър. „Актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да ни гледа.“, посочи Веселин Плачков. „Винаги съм насреща! За всяко нещо! Звънете!“, прикани той колегите си в театъра на Казанлък.

Продължете с четенето

Казанлък

Честит празник на българския спорт!

Published

on

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ОТБЕЛЯЗА 17 МАЙ ДЕН-ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ!

За спортния празник Община Казанлък и СКА ,,Пендарева”  организираха за втора поредна година открити тренировки на стадион ,,Севтополис”.

В изминалия съботен ден под надслов ,,Казанлък спортува” се проведоха открити тренировки от клубовете: СКА ,,Пендарева”, Клуб по борба ,,Казанлък”, Волейболен клуб ,,Казанлък”, Клуб по таекуондо ,,Кентавър”, Клуб по художествена гимнастика ,,Розова долина”, Футболен клуб ,,Розова долина”, Зумба с Гери, Спортен клуб по стрелба с лък ,,Раптор Арчери”, Люси ТАЕ-БО.

Бъдете здрави и прославяйте Казанлък със своите успехи!

Честит празник на всички,за които спортът е начин на живот!

Честит празник на българския спорт!

Продължете с четенето

Казанлък

Четири месеца „лишаване от свобода“ за мъж, шофирал МПС без регистрационни табели и след употреба на наркотици

Published

on

Районен съд – Казанлък одобри споразумение, постигнатото в хода на разпоредително заседание, между 25-годишния П. П., защитника му и представител на Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Казанлък, по силата на което подсъдимият ще търпи общо наказание в размер на четири месеца „лишаване от свобода“, при първоначален „общ“ режим.

Пред съдебния състав  П. П. се призна за виновен и по двете му повдигнати обвинения, а именно че на 16.12.2021 г. в гр.Казанлък управлявал лек автомобил, който не е регистриран по надлежния ред, както и че управлявал автомобила след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин.

Съдът приложи законовата разпоредба, по силата на която определи подсъдимият да търпи едно общо наказание за двете престъпления.

Пред Районен съд – Казанлък П. П. заяви, че разбира обвиненията и последиците от споразумението, съгласен е с тях и доброволно е подписал споразумението.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

По делото е установено, че полицейски служител забелязал  подсъдимия да управлява моторно превозно средство без поставени регистрационни табели, поради което го спрял. По време на  проверка на документите било установено, че водачът няма и свидетелство за управление, както и че се държал неадекватно, което породило съмнение за употреба на наркотично вещество. При тестването на П. П. техническото средство отчело положителен резултат на два вида наркотични вещества  амфетамин и метамфетамин.

Продължете с четенето

Казанлък

Лека кола се удря в железобетонен стълб и се обръща на пътя, има двама пострадали

Published

on

На 16.05.2022 г., около 14:30 ч., в  с. Юлиево, общ. Мъглиж, на път IV 50033,  км 6+100, е настъпил пътен инцидент. По първоначална информация л.а.”Митсубиши” с неустановeн водач се удря в железобетонен стълб и се обръща в западното платно за движение. В лекият автомобил са установени двама мъже на 50 и 58 години. Същите са  откарани в болнично заведение, 50-годишният е получил различни наранявания и е оставен за лечение, без опасност за живота, другият мъж е напуснал без да му е извършен преглед.

Двамата са тествани за наличие на алкохол  с техническо средство, за двамата е отчетен резултат над 1.2 промила. В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл. 343, ал. 1, б. б  от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Млад мъж бере душа, блъснат на пешеходна пътека в Казанлък

Published

on

На 14.05.2022 г., около 05:50 ч., в гр.Казанлък, по път I-6, км 313+500, до местност “Казмера” е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация  л.а.”Митсубиши”, управляван от 68-годишен мъж блъска 20-годишен пешеходец. Същият е получил медицинска помощ. Водачът е тестван за употреба на алкохол, като пробата е отрицателна.

В РУ-Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, буква ”б” от НК след като на 16.05.2022 г. е получен сигнал от болнично заведение, че 20-годишният мъж е с фрактура на черепа и е с опасност за живота.

Продължете с четенето

Казанлък

Илиана Жекова: Има много неизвестни и около предстоящото увеличение на пенсиите и по отношение на бежанците от Украйна

Published

on

Увеличението на цената на газа съвпадна със сметките на нашите енергийни експерти, че ще плащаме допълнително 100 млн. лева. Това е възнаграждението за посредника и за хората, които са го инсталирали за тази роля. Това заяви на пресконференция пред журналисти в Стара Загора народният представител от ГЕРБ – СДС Красимир Вълчев. В нея участваха и колегите му Маноил Манев и Илиана Жекова.

Вълчев добави, че „Продължаваме промяната“ са вкарали омраза в системата и са опетнили знамето, а най-ярките петна се казват „Джемкорп“ и „Мет“.

„Управляващите непрекъснато лъжат. Консумираме същия руски газ, но чрез посредника „Мет“. През него ще внасяме и американския втечнен газ. Властимащите не са толкова нехаресващи руски газ, но схемата им е да вкарат посредници“ – категоричен е народният представител. Той добави, че управляващите нямат никакво намерение да запазят комплекса „Марица изток“, защото той пречи на фотоволтаичното лоби и целта е да бъде приватизиран чрез смесени дружества.

„Определено А отборът е тръгнал към Б група и всеки момент по всяка тема може да се иска вот на недоверие, но най-добрият ще бъде този, даден от народа“ – каза в заключение депутатът.

Маноил Манев акцентира на преструктурирането в МВР, което ще доведе до ръст на престъпленията, защото се прави по математически модел, според криминогенната обстановка и населени места ще останат без или с намалено присъствие на полицаи.

Манев е категоричен, че отстъпката от 0,25 лева за литър гориво в бензиностанциите е пълна лъжа и нищо от обещаното няма да се случи.

„Държавата е напълно неподготвена и по отношение на бежанците от Украйна, които трябва да освободят хотелите. Няма яснота, в кои населени места ще бъдат настанени, ще имат ли нуждаещите се достъп до медицинска помощ, възможности за работа…“ – коментира Илиана Жекова. Тя добави, че има много неизвестни и около предстоящото увеличение на пенсиите, преизчислението им и колко хора от третата възраст ще останат под линията на бедност, която е 413 лева.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com