Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъчанка ще свири в една от най-известните зали в света

Published

on

Младата казанлъшка пианистка Сибел Зейнелова, която е студентка втора година в престижното Mannes College for Music в Ню Йорк, на 6-то Авеню в Мегаполиса, ще направи своя музикален дебют в една от най- престижните световни музикални сцени Карнеги Хол.

През май тази година Сибел, която е в Ню Йорк от края на август миналата година, е поканена да изсвири три произведения на специалния концерт „Музикални съкровища на България”, който се организира вече 20 години там от една от най- известните българки в Америка – професор Павлина Доковска. Сибел е студентка на професорката, която завежда катедрата по клавирна музика в Mannes College for Music в Ню Йорк и е директор на целогодишните фестивали Маnnes в Ню Йорк. С изпълненията си в една от най- големите световни концертни зали, Сибел ще стане първата казанлъчанка, свирила в „Карнеги Хол”.

Image_4970405_126

По време на концерта, който ще бъде посветен на Деня на славянската писменост и култура Сибел, която е възпитаничка на казанлъшката музикална педагожка Елена Юлиянова, ще извири три произведения на български автори, едно от които ще е своеобразна премиера за „Карнеги Хол”, тъй като не е изпълнявано там. Това е „Токата” на проф. Васил Казанджиев. Другите две произведения, които ще чуе претенциозната публика в залата, в изпълнения на казанлъшкия талант са „Ноктюрно” на Веселин Стоянов и „Ръченица” на Петко Казанджиев.

Казанлъшкото момиче, което на 22 февруари тази година ще навърши пълнолетие по американските закони, е в страната на неограничените възможности от миналата година. Отива там, за да сбъдне голямата си музикална мечта – да стане много добър пианист и да се обучава при една от най- добрите музикални преподавателки в света, каквато е сестрата на адвокат Даниела Доковска – професор Павлина Доковска. Самата тя живее от близо 20 години в Ню Йорк.

Преди да стигне до Mannes College for Music, Сибел завършва Софийското музикално училище и една година учи в Музикалната академия у нас.

За шестте месеца, в които е в Ню Йорк, дели времето си между 7 Авеню, където живее в католически пансион за момичета, 6-то Авеню, където се намира висшето училище и музикалните сцени и зали на Ню Йорк, където работи като офис асистент и помага за посрещането на публика на различни музикални прояви.

Участвала е в два големи концерта на висшето училище, където е свирила общо 5 различни произведения. Успяла е да си извоюва правото, на база постигнати отлични резултати в обучението, да й бъде призната първата година от Музикалната академия у нас, факт, сам по себе си изключителен , тъй като е и изключение дори за американските ВУЗ-ове, и да се освободи от обучение и заплащане на такси за задължителните иначе часове по английски език за чужди студенти.

“Освобождаването” й е наградено с приспадане от годишната такса за обучение на 3 800 долара. За Сибел това е изключително важно и ценно като жест, защото момичето събира всеки долар и лев за новата си годишна такса, която никак не е малко – 17 хиляди долара, без издръжката .

Миналата година с помощта на добри хора, различни стипендии и награди, които Сибел получи и с усилията на семейството й нужните пари бяха събрани. Към тях Сибел добавя и онези, които печели от 20-те си часа седмично, на които има право като работа, в качеството си на офис асистент на различни концерти.

От сега тя и близките й търсят варианти и се притесняват за следващата година, за която отново ще трябва да осигурят 17 хиляди долара.

Ще свиря, е отговорът на момичето, което през лятото със сигурност ще прави това – най-вероятно в Лондон, където е скъп неин приятел и където Сибел се надява да намери възможности да покаже таланта си.

По време на 6-месечния си престой в Америка, пианистката от Казанлък е сбъднала и още една своя мечта: да присъства на концерта на музикалния си кумир – руският пианист Евгени Кисин. Още преди да замине за Ню Йорк се информира от афиша кога руснакът ще концертира в големия град. Билетите за събитието обаче са по 300 долара, непосилна цена за български студент в Америка. Съдбата прави подарък на момичето от Казанлък: неин американски колега има излишен билет и я кани на концерта.

Дните на Сибел са проектирани с точността на робот: в 9 часа сутрин лекции, музикални упражнения, час свирене, пак лекции, пак свирене на пиано, работа вечер, писане на домашни през нощта и в новия ден, отново в същата матрица. Почивните дни са в същия ритъм.

Умората, носталгията по дома и родината, и дефицита на време обаче имат цена и цел: да стане много добра пианистка и да научи максимално много. За това е благодарна изключително и на професор Доковска, която отваря дома си за упражненията по пиано за казанлъшкото момиче.

Тя е една от емоционалните ми нишки с България, признава Сибел, за която носталгията се дели на две, но е все европейска: скъп на сърцето приятел в Лондон и всички близки в България, Казанлък.

От позицията на днешния си ден, ученичката на казанлъшката музикална педагожка Елена Юлиянова е убедена, че Европа е мястото, където ще сбъдва следващите си мечти и цели, макар че „музикантите са по принцип хора на света”.
За новата година си пожелава две неща: да е здрава и да са здрави близките й. И да пази доброто в себе си, защото така се върви напред.

Всеки, който има желание да помогне на Сибел, може да го направи на откритата за целта банкова сметка.

Сметка в лева:
BG23STSA93000022333053

Сметка в долари:
ВG17STSA93000022992761
За Сибел Зейнелова

Казанлък

Велоалеята Казанлък – Крън е в гаранция

Published

on

ОБЩИНА КАЗАНЛЪК ПРЕДПРИЕ НЕЗАБАВНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА НАРУШЕНАТА АСФАЛТОВА НАСТИЛКА

Във връзка с констатирани нарушения на положения пласт асфалтова настилка в участъци по съществуващата велоалея от Казанлък до град Крън, още в началото на тази седмица Община Казанлък се самосезира и предприе следните незабавни действия: – изготви констативен Протокол с установените нарушения на асфалтовата настилка; – поиска от независима лаборатория да вземе проби и да направи подробно изследване на асфалтовата настилка.

Очаква се в началото на следващата седмица пробите да бъдат взети. Община Казанлък информира, че обектът велоалея Казанлък – Крън е в гаранция и ще бъдат предприети съответните действия за отстраняване на дефектите от фирмата изпълнител, както и носене на финансова отговорност от същата.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 290 000 граждани са подали данъчна декларация до момента

Published

on

Близо 290 000 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите в НАП до момента. 84 % от тях са избрали да подадат формулярите си по интернет, като така се запазва тенденцията на преобладаващо онлайн деклариране. От приходната агенция съобщават, че 190 000 декларации са изпратени с персонален идентификационен код (ПИК), а тези с електронен подпис (КЕП) са малко над 50 000. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва на 5 май заради Великденските празници.

Предварително попълнената данъчна декларация е предпочетена от близо 70% от деклариралите доходите си до момента, допълват от НАП. Всеки, който притежава ПИК или КЕП на НАП има достъп до нея през Портала за е-услуги на Агенцията.

От приходната агенция напомнят, че доходите от трудови правоотношения на всички лица, които през 2020 г. са работили от България дистанционно за чуждестранен работодател, подлежат на данъчно облагане в страната. За целта е необходимо в годишната данъчна декларация за доходите на физически лица да декларират реализираните доходи във връзка с дистанционното полагане на труд. Изключение е възможно само за чуждестранните лица, които са работили дистанционно за своя чуждестранен работодател от страната по-малко от 183 дни и между България и държавата, на която са местни лица за данъчни цели има сключена Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане (СИДДО). От НАП уточняват, че срокът от 183 дни е в рамките на календарната година или в рамките на всеки 12 последователни месеца, в зависимост от конкретната СИДДО. Когато този срок е надвишен, данък се дължи в България от първия ден, в който лицето полага труд дистанционно в страната.

Повече информация за декларирането и плащането на доходите може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 17 април: Големи изненади за 3 зодии

Published

on

Овен 

Днес можете да бъдете позитивни и оптимисти, тъй като звездите обещават да излеят благоприятното си влияние върху вас! Пълни сте с енергия и динамика и това ви позволява да се възползвате от всяка възможност, която пресича пътя ви.

Телец 

Доста от времето ще ви отнемат битовите грижи и проблеми. Държите се пренебрежително към някого и това може да стане повод за конфликт. Втората половина на деня е благоприятна за активна почивка, разходка и малко развлечения.

Близнаци

Може да се почувствате демотивирани и това да повлияе на работата ви – избягвайте ненужните усложнения. В любовната сфера се съсредоточете върху настоящето и поемете инициативата. Импровизирайте, ако трябва.             

Рак

Днес си съставете план за действие и го следвайте през деня. Периодът е благоприятен за действия, но можете да се заемете с почистване на дома. Жените ще са по-склонни към лекомислени постъпки и непредсказуемост, прояви на капризност.         

Лъв

Денят ще бъде динамичен, придържайте се към графика си и останете фокусирани върху това, което е необходимо. Във финансовата област планирайте разходите си предварително и поставете приоритетите си в горната част на списъка.         

Дева 

Обстоятелствата може да ви донесат неочакван късмет. Потърсете си източници за зареждане с енергия. Заемете се с нещо, което ви доставя удоволствие и отдавна не сте го правили. Вечерта се отдайте на пълноценна почивка!

Везни

С вашата природна тактичност и деликатност можете да избегнете всякакви проблеми. Мнозина ще изпитат емоционален подем и това ще ви направи по-импулсивни от обикновено. Не влизайте в спорове и  разгорещени дискусии.       

Скорпион 

Имате излишък от енергия, така че добре е да я изразходвате правилно и да я насочите към нещо разумно. Не се обезсърчавайте и не се колебайте в любовта – следвайте пътя, който сте избрали да поемете.

Стрелец 

Важна роля за вашето самочувствие и настроение днес ще играе общият емоционален фон. За повечето от вас любовните взаимоотношения ще бъдат напрегнати, затова е по-добре да внимавате в близкото общуване.                                                                                                                                                          
Козирог

Най-сериозно и отговорно се отнасяйте към всичко. Ще бъдете вдъхновени и готови да преодолявате всякакви трудности  и пречки. Имате склонност към рисковани мероприятия, но бъдете внимателни. 

Водолей

Времето е благоприятно за пътуване и посещение на нови места. Необходими са ви повече от всякога свежи впечатления, както и зареждане с положителни емоции. Може да се материализират някои ваши творчески желания.

Риби

Днес  е добре да контролирате емоциите и да се вслушвате в съветите на близки и приятели. Вечерта може да посветите на активен отдих, развлечения, сексуално разтоварване и нови запознанства.         

Съветите на Фортуна                      

Днес не е подходящо да се поставя начало на продължителни дела. Успешни ще са само тези, които са бързи и краткосрочни. С особена сила важи правилото: „Мълчанието е злато“. Желателно е да се говори по-малко. Силата на думите през този лунен ден нараства много и има особено голямо значение. Затова трябва да бъдете внимателни и предпазливо да произнасяте думите. В никакъв случай да не се изрича проклятие по адрес на някой човек. Сега те са действащи и бързо се сбъдват, но негативният импулс ще се върне обратно към вас.

В този ден небесата се разтварят, за да чуят думите и мислите на хората и отзивчиво откликват на тях. Всяка отправена молитва бива чута. Сбъдват се всички благи пожелания. Добре е да се откажете от масови мероприятия, шумни компании, вечеринки. Подходящо е да се прекара на спокойствие, у дома, в размисъл. Да не се извършват и никакви разрушителни действия – късане, рязане, чупене. 

Източник: Tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

2126 са новите случаи на коронавирус у нас, 157 в областта

Published

on

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2126 при направени 15 638 теста, показват данните от Единния информационен портал. 157 са доказаните нови случаи в област Стара Загора.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 384 877. Активните случаи са 65 754. Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 9195. Пациентите в интензивни отделения са 801. Излекуваните за последното денонощие са 3642.

За изминалите 24 часа са регистрирани нови 121 смъртни случая. Поставените ваксинни дози са общо 634 129, от които 13 755 за последното денонощие. 

Продължете с четенето

Казанлък

Облачно време със сериозни валежи

Published

on

Днес ще е предимно облачно, на много места с превалявания от дъжд, по-значителни в Западна България. В североизточните райони ще е почти без валеж. Ще духа слаб, в Източна България до умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 9 и 14 градуса.

По Черноморието облачността ще е значителна, по южното крайбрежие с превалявания от дъжд. Ще духа умерен юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 10-12 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините ще е предимно облачно с валежи от дъжд и сняг.

Ще духа умерен югоизточен, по-високите части и силен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 7 градуса, на 2000 метра – около 1 градус, съобщава БТА.

Повече за времето вижте и тук

Продължете с четенето

Казанлък

Общински служители почистват край язовир „Копринка

Published

on

Служители от Администрацията на Община Казанлък се включиха в кампанията„Да почистим Казанлък“ и днес почистват нерегламентирани сметища в района на язовир „Копринка“.

Може да бъде изображение с един или повече хора и на открито

В рамките на три дни Община Казанлък приканва казанлъчани да изхвърлят от домовете си от ненужни вещи. Тази година, ако казанлъчани не могат да достигнат с боклука си до един от общо седемте общински пункта, Общината напрарви организация да стигне до тях, за което надлежно уведоми.

Може да бъде изображение с един или повече хора, природа и дърво
Може да бъде изображение с 1 човек, на открито и дърво

До момента прави впечатление, че количеството изхвърлен боклук е значително по-малко, което дава надежда, че екологичната култура на казанлъчани се повишава. Дано! Резултатите ще са ясни в края на неделния ден.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com