Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъчанката Елица Баракова в ТОП 3 на конкурса за Мис BGvolleyball

Published

on

Казанлъчанката Елица Баракова успя да намери място на финала на конкурса за Мис BGvolleyball.com 2016. Дали тя е новата носителка на короната ще стане ясно на 7 декември, когато е награждаването, а дотогава от bgvolleyball.com ще запазят мълчание по темата.

В последните две седмици борбата е била буквално за всеки глас.

Името на голямата победителка обаче ще стане ясно на официалната церемония по награждаването на призьорите, която ще се състои в столичния хотел „Маринела“ от 18:30 ч на 7 декември. Поканени са много гости, сред които известни спортни легенди и други известни личности.

Ето и как изглежда тройката в конкурса за Мис BGvolleyball.com 2016, като претендентките са подредени по азбучен ред:

Велина Минкова (Звезди 94)

Елица Баракова (Казанлък Волей)

Нася Димитрова (Марица)

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлъшката гара чества стогодишен юбилей

Published

on

Кметът на Казанлък отправи поздрав към служителите на ЖП гара Казанлък по случай стогодишния юбилей: „Стогодишнината на ЖП гара Казанлък е изключително важно и голямо събитие не само за Казанлък. То и днес е от национално значение, защото гарата продължава дълги години да работи не само за икономиката на града, но и за туризма, който се развива още по-бързо през последните години.“, отбеляза тя.

Може да бъде изображение с 7 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с 12 души, изправени хора и на открито

Галина Стоянова припомни: „Далечната 1912 година бележи нова линия на т.нар. „ЖП Подбалканска магистрала“ – линията Тулово – Казанлък“ и посочи решението като далновидно тогава. За съжаление, планът не е завършен заради последвалите войни и национални катастрофи. „Голямо събитие е, че Цар Борис Трети открива гарата в Казанлък през 1920 година.“, разказа Кметът на Казанлък и отличи отношението на тогавашните държавници към живота на местните хора. „Казанлък се развива динамично като икономика, един от десетте града, които дават най-голям брутен вътрешен продукт в държавата.“, заяви Галина Стоянова и посочи, че казанлъчани имат нужда от внимание от страна на държавата.

Може да бъде изображение с 5 души и на открито

„Казанлъчани трябва да се гордеят с мястото, в което живеят! Ще видите напредничавите казанлъчани през годините на настоящата изложба. Тук винаги е имало напредничави хора.“, каза Галина Стоянова. „Здраве, всеотдайност и един ден да посрещнете новите локомотиви и вагони!“, пожела Кметът на екипа на ЖП гара Казанлък и повече внимание от страна на държавата.

Официално бе открита фотоизложбата „100 години ЖП гара Казанлък“.

За здраве и благоденствие бе отслужен молебен.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп за 21 май: Кошмарен старт на уикенда за 3 зодии

Published

on

Овен

Денят започва малко стресиращо. Все още имате планина от работа и задължения пред себе си. Продължете стъпка по стъпка. Луната в знак Водолей ще ви направи по-спонтанни. Разговорите с другите ви завладяват и вдъхновяват.  

Телец

Днес се чувствате балансирани отвътре и добре мотивирани за действие. Най-накрая един напълно приятен ден за подобряване на настроението. Въпреки че имате много работа, правете само това, което наистина трябва да се направи.  

Близнаци

Днес постоянно възниква нещо, което да ви забавлява, водите непринудени разговори. Нужно е само да бъдете малко по-търпеливи. Наслаждавате се на деня.

Едно събитие ви кара много да се замислите.  

Рак

След дългата и напрегната работна седмица се нуждаете от поне един удължен уикенд. Независимо дали имате възможност или не, посветете следващите два дни на себе си и на една добра почивка.

Лъв

Днес няма да ви достига достатъчно обективност. Старайте се да обмисляте внимателно това, което казвате, не хвърляйте думите си на вятъра. Внимавайте да не давате обещания, които няма да можете да изпълните.

Дева

Ще успеете да свършите или да реализирате някои от заплануваните или започнати вече неща. Това ще ви донесе удовлетворение. Направете си разходка, това определено ще възстанови душевното ви спокойствие.

Везни

Подчертано време за приятели, общуване, излизане.

Прекарайте този ден, като се срещате и разговаряте с тези, които обичате и които са важни за вас. Чувствате се много добре и ще носите добро настроение и оптимизъм, където и да отидете.

Скорпион

Луната е в квадратура към вашия знак. Не сте в най-доброто настроение. Чувствате се малко претоварени и уморени. Правите всичко по-бавно. Имате нужда от почивка, както и нужда от промяна.

Стрелец

Добре е да разчитате на своя усет. Приятелски съвети и препоръки изслушвайте само от любезност, иначе по-добре ги игнорирайте. Придържайте се към собствените си разбирания. Възможно е да участвате в непланирано мероприятие.

Козирог

Денят трябва да посветите на себе си. Ще прекарате по-голямата част от времето у дома, в спокойна атмосфера, малко релакс или просто подремване. Следобед ще бъдете в готовност за общуване, за контакт с приятели или близки хора.

Водолей

Не може да се каже, че денят ще е много лесен, но посоката, в която се развиват събитията ще бъде напълно приемлива. Имате сили и смелост да се справите с настоящите задачи. Концентрирайте се върху основните аспекти и не навлизайте в малките детайли.

Риби

Тъй като в момента не знаете какво да очаквате и всичко може да се промени бързо, трябва да бъдете по-гъвкави.

Използвайте времето да помислите за себе си и за това, което наистина е важно за вас. Един добър масаж понякога може да върши чудеса.

Съветите на Фортуна

Ден е за стремителни действия. Ден, който носи творчески подем и вдъхновение. Вдъхновението ще посети всички, които не изпуснат момента и го използват правилно. Най-удачното време за провеждане на творчески вечери, концерти и други подобни мероприятия.

Енергията на деня може да окаже помощ за бързите дела. Време за колективно общуване. Не трябва да оставате дълго време в уединение. Бъдете по-близко до хората, до приятели, колеги. Също най-благоприятното време за начало на пътуване.  

Дадени обети и клетви придобиват голяма сила сега, затова не е желателно да бъдат нарушавани. Ако днес извършите благотворителни постъпки и не се похвалите на никого, няколко пъти ще увеличите благата си карма.  

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Имен ден: 17 красиви имена черпят, спазва се мистичен ритуал!

Published

on

На 21 май Църквата почита паметта на Св.Св. равноапостоли Константин и Елена. Константин се смята за първият християнски римски император. Преданието разказва, че майка му – царица Елена, отива на поклонение в местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус.

Обреди и традиции

В чест на св. Константин и майка му св. Елена жените пекат обредни курбани – ако някой от родата е прекарал тежка болест или премеждие. Мъжете, които си харесат булка на 21 май, са късметлии – съпругите им ще са отлични домакини и ще им раждат синове.

21 май е свързан и с Дионисиевите мистерии, които почитат възраждането на природата, огнените танци на нестинарите, магическите пророчества и лечебна сила.

Датата на църковния празник съвпада с някогашния древен култ към слънцето по нашите земи. Легендите разказват, че Константин е снажният момък, който нито за миг не се поколебал да влезе в огъня в името на Бог и той го избрал за свой помощник, с цел да убеди всеки, който е прегрешил да играе върху огнена жарава.

Според преданията на друга легенда, първата нестинарка е изкупила греховете на жителите в село Българи, което било затворено и те се женили помежду си, като белезите върху децата били доказателство за техните прегрешения.

Още от незапомнени времена нашите предци са знаели, че огънят притежава магическа сила и пречиства не само предметите, преминали през него, но и грешните души. Народните поверия гласят, че който прескача огъня ще бъде здрав през цялата година. Нестинарите, обаче, влизат боси в огнената жарава, за да изиграят своя ритуален танц, вярвайки, че светците ги покровителстват, докато са в огъня и им проправят път през него, за да не изгорят босите им крака. Затова те държат в ръцете си икона на двамата светци Константин и Елена.

В чест на огнените покровители, жените правят обредни курбани, особено, ако в семейството им има болен човек или са преживяли тежък период.

Мъжете, които си харесат булка на този ден се считат за големи късметлии, тъй като тя ще бъде отлична домакиня и ще ги дари със синове.
Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена – светлина, сияние, ореол, а също и избраница.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че „Еленка и Костадин носят градушката в чувал“.

Това е денят на игрите върху огън – нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Св. св. Константин и Елена със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно – и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава – живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Св. св. Константин и Елена.

В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

Имен ден празнуват всички, които носят името Елена (означава – факел), Ели, Елка, Койчо, Константин (означава – твърд), Коста, Костадин, Костадинка, Кунчо, Ленко, Стамен (означава – постоянен), Станимир, Станка, Стоил, Стоян, Стоянка, Трайко

Продължете с четенето

Казанлък

Още слънце в събота

Published

on

Днес ще е слънчево. Вятърът ще е слаб, от северозапад, преди обяд в източните райони – от югозапад.

Tова събщиха от НИМХ.

Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 28° и 33°, в София около 28°.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб, по високите и открити части – умерен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра – около 13°.

По Черноморието ще е слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 20°-25°. Температурата на морската вода е от 13° по северното крайбрежие до 17° по южното. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

9 души загубиха битката с COVID-19

Published

on

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 239 при направени 5414 теста. Това показват данните от Единния информационен портал.

Положителни са 4,5 % от изследваните проби.

Общият брой на хоспитализираните е 508, а тези в интензивно отделение са 46. Излекуваните са 2328.

За изминалите 24 часа са регистрирани нови девет смъртни случая.

651 са поставените ваксини.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 9 нови случая, Бургас – 13, Варна – 6, Велико Търново – 5, Видин – 3, Враца – 8, Габрово – 0, Добрич – 3, Кърджали – 0, Кюстендил – 5, Ловеч – 5, Монтана – 4, Пазарджик – 7, Перник – 4, Плевен – 1, Пловдив – 22, Разград – 4, Русе – 5, Силистра – 5, Сливен – 2, Смолян – 5, София-град – 89, София-област – 8, Стара Загора – 16, Търговище – 1, Хасково – 7, Шумен – 2, Ямбол – 0.

Продължете с четенето

Казанлък

Изложба „Неслучайно присъствие“ представя Мариела Гемишева в Казанлък

Published

on

Мариела Гемишева е художничка, която не остава в определени граници. Известна като модна дизайнерка, неколкократна носителка на приза „Златна игла“ на Академията за българска мода (1997 и 1998 за авангардна мода, 2017– дизайнер на годината), тя далеч не се задоволява с това амплоа и от много години атакува разбиранията ни за жанрове и стилове.

През последните десетина година голяма част от изявите й са свързани с родния Казанлък. Гемишева създава редица творби и организира акции, изложби и пърформанси, които се занимават с важни за града индустрии: маслодайната роза и оръжейното производство. Напоследък прибавя към тях и историческото наследство – гробниците в Долината натракийските царе. Този всеобхватен поглед й позволява да разсъждава за миналото и настоящето на града, както и да примирява на пръв поглед напълно противоположни парадигми.

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже „Ogms“ тя пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата “Guns and Roses Oil”. Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт ражда тази динамитна комбинация.

Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в „Шипковата къща“ в Казанлък. Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в „мускали“. Проектът e посветен на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта, между старото и новото.

През 2018 г. Мариела Гемишева представя инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата“ – художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки  розови скулптури активно „оживяват” и дават нов пулс на „застиналата” музейна експозиция.

„Secret Performance“ е реализиран през 2019 г. в могилната гробница „Грифони“ от 3-ти – 4-ти в. пр. Хр. в  долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

С изложбата „Неслучайно присъствие“ Мариела Гемишева решава да се включи за пореден път в живота на Казанлък, като покаже ретроспекция на творчеството си сред постоянната експозиция на Художествената галерия. Художничката се чувства дълбоко свързана с това място, където е започнало оформянето й като творец. Тя е част от него и то е част от нея.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com