Казанлъчанката Даниела Тодорова: Не трябва да се прави разлика между Олимпиада и Параолимпиада

   

Сребърната медалистка в хвърлянето на копие от Параолимпийските игри в Пекин през 2008 г. Даниела Тодорова призна, че е крайно обидена от премиите, които Министерството на младежта и спорта обяви за класиране от първо до осмо място в Рио де Жанейро. Златен медал на Параолимпиадата ще бъде премиран с 50 000 лв., сребърен – с 35 000 лв., а бронзов – с 25 000 лв. За класиране на 4-то място параолимпийците ще получат 15 000 лв., за 5-то – 10 000 лв., за 6-то място – 8 000 лв., за 7-мо – 6 000 лв., а за 8-мо – 5 000 лв.

Днес българските параолимпийци заминаха за Бразилия, където от 7 до 18 септември ще се съревновават на олимпийската арена.

Параолимпийците заминават за Рио
“Искам да кажа на всички хора, че Параолимпиадата е едно голямо състезание, наравно с Олимпиадата и не трябва да се прави разлика между тези две големи събития, защото ние полагаме толкова много труд, хората си нямат представа. Правя един призив към всички хора да не ни смятат за масов спорт, ние сме олимпийски спорт, борили сме се толкова дълги години, минали сме през толкова много контузии и се надявам един ден трудът ни да бъде възнаграден”, каза атлетката от Казанлък.
Параолимпийците заминават за Рио
“Чувствам се много обидена и засегната за премиите, защото на първата Параолимпиада, на която участвах – в Пекин през 2008 г., ние бяхме наравно с олимпийците, в Лондон нашите премии бяха 65 процента от тези на олимпийците, а сега са едва 20 процента. Не искам да се изразя така, но това е една подигравка към нашия труд. Виждате през колко контузии преминаваме с моите колеги, но оставаме в спорта, защото това е нашият начин на живот, нашата любов и това е обида към нашия труд”, допълни тя.

“Премиите бяха обявени четири дни преди заминаването ни и нямахме време да реагираме, но наистина призовавам хората от министерството да дойдат на една наша тренировка, да видят колко труд полагаме и през какви трудности минаваме и да видят дали заслужаваме тези 20 процента. Не само медалите са важни, това трябва да се направи преди медалите да са взети. Положили сме толкова много труд, че дори и да не вземем медал, трябва да дойдат да ни посрещнат”, каза още Тодорова.
Параолимпийците заминават за Рио
Тя все пак сподели, че заминава за Бразилия с положителна нагласа: “Настроението е добро, чакахме толкова дълго време, за нас Параолимпиадата е едно голямо състезание, на което отиваме позитивно настроени и се надяваме нещата да станат по най-добрия начин.”

Снимки: ИВАН ЙОЧЕВ/Sportal.bg

 

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com