Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъчанина Дечко Овчаров: Печеля медали с ампутиран крак

Published

on

На осем години пострадах при катастрофа, оттогава съм с протеза.

Дечко Овчаров има две световни и две европейски титли на хвърляне на диск и на копие плюс още шест златни медала от турнири за Световната купи за хора с увреждания. Участвал е на три параолимпийски игри – в Атина 2004 (две 9-и места и едно 8-о), Пекин 2008 и Лондон 2012. От 2005 г. на всяко състезание печели медал с изключение на параолимпиадите, защото там сливат в една група атлети с различен коефициент на увреждане. На последните Световни игри Овчаров зае първо място на диск, трети места на гюле и на копие, а от световното първенство в Катар се завърна с бронзов медал на диск и лично постижение. Дечко Овчаров живее в Павел баня заедно със съпругата си и двамата си синове Данаил (3,5 г.) и Стефан (5,5 г.).

– Дечко, как получи физическото си увреждане?

– През 1988 г. пострадах тежко в автомобилна катастрофа, бях само на 8 години. Левият ми крак беше натрошен на парчета и се наложи да го ампутират над коляното. Катастрофата стана на околовръстното до Казанлък и ме закараха в казанлъшката болница. Оттогава съм с протеза. Онзи ден пак там ми направиха операция. Имах проблем със същия крак на мястото, което се свързва с протезата. Получил се е от натоварването, от постоянните удари на плътта с протезата. Трябваше да се изреже. Отдавна търпях това увреждане, но нямаше как да се премахне досега, за да участвам на важни състезания. След такава операция не трябва да обувам протезата един месец, докато зарасне мястото. Но сега моментът позволява, подготовката ми е повече силова – вдигане на щанги, отколкото хвърляния. В понеделник влязох в болницата, във вторник ме оперираха и в сряда ме изписаха. В казанлъшката болница има много добър лекар, на който се доверявам – д-р Раев.

– Предполагам, че е било доста болезнено?

– Сложиха ми упойка в гръбначния стълб. Пет часа операция – чувствах се като при пареза, много зле, въпреки че не усещах краката.

– Как се приспособи към живота с това увреждане?

– То може би ме направи по-силен като характер. Защото животът в България е тежък не само за хората с увреждания, а за тях пък – още повече. Но неволята учи.

– От колко време се занимаваш със спорт?

– Професионално от 2002 г., когато започнах с хвърляне на копие. Шефът на нашата спортна федерация Илия Лалов ме откри на един плувен басейн в Павел баня. Видя, че имам физиката и желанието да се състезавам. Борислава Гурева ми беше първият треньор до 2012 г., а след това започнах да следвам в Националната спортна академия и преминах при проф. Стефан Стойков – шеф на Катедрата по лека атретика. Тренирам на много места, където има условия – правя лагери в София, в Павел баня, в Казанлък, в Мадан. В момента съм наблегнал на тренировките за тласкане на гюле, защото от програмата на параолимпиадата в Рио през 2016 г. махнаха диска. До лятото трябва да се подготвя и да покрия квота за участие. За мен обаче е важно да печеля медали, а не просто да участвам.

– Има ли начин да смениш протезата, за да ти бъде по-удобна?

– За съжаление удобните протези са много скъпи. Най-добрите се правят в Германия. Там правят какви ли не чудеса. Някой ден и истински крак може да присадят.

– Колко струват хубавите протези?

– От порядъка на 50 000 – 100 000 лв. Сумите са страшно големи за нашия стандарт и на мен не ми е възможно да отделя толкова пари за хубава протеза, която позволява нормално ходене. Но в Германия социалната политика е такава, че на хората с увреждания им раздават протезите. Аз нося модулна протеза, но ако я сравня с една модерна протеза, все едно да сравнявам трабантче с мерцедес.

– Но за да се състезаваш, не ти ли трябва нещо по-специално?

– За хвърлянето на диск – не толкова, но за копието – да, защото трябва да бягам за засилването. Научих се да ходя общо взето добре с протезите, които имам. Ако нямам някакви болки, ходя нормално с протезата. Мога и да бягам, макар че не е същото бягане като при здрав човек.

– По състезанията идва ли лекар с вас?

– Само на параолимпиадата в Атина имахме лекар. Оттогава не съм виждал нито масажист, нито лекар. Няма пари за тях. А в другите отбори има всякакви специалисти и хора, които помагат на атлетите. Явно в другите страни политиката спрямо хората с увреждания е съвсем различна.

– Какво правите, когато някой от вас се разболее на състезание?

– Ние сме си лекарите. Носим си лекарства и ги пием, когато се наложи. На световното първенство в Индия получих бъбречна криза. Много дълго пътувахме дотам и изведнъж започнаха адски болки. Към полунощ ме откараха в спешно отделение. Оказа се камък в единия бъбрек. Сложиха ме на системи, правиха ми инжекции. Изписаха ми някакви хапчета, бях като упоен, замаян. Що-годе спря да ме боли от тях, но тези хапчета те смачкват и не се чувстваш пълноценно. Въпреки това успях да се справя на състезанието и станах двоен световен шампион – и на копие, и на диск.

– Като се прибра в България, как продължи лечението на бъбреците?

– Три години си носих този камък. На няколко пъти влизах в болница да го разбивам, опитах какво ли не и все не иска да се маха. Чак на връщане от световното първенство в Нова Зеландия по време на полета много ме заболя. Прибрах се вкъщи и тогава излезе камъкът.

– Иначе здрав ли си?

– Като всеки човек и аз се разболявам понякога. Но колкото по-малко хапчета пия, ми е по-добре. Затова карам на чайчета. Малко или много спортът лекува човешкото тяло. Забелязал съм, че повече се разболявам, когато не тренирам. Затова според мен спортът е здраве.

– Следиш ли за теглото си?

– Аз съм от тежките хвърлячи – колкото съм по-едър, по-добри са и постиженията ми. Разбира се, не трябва да прекалявам с яденето. Поддържам между 90 и 100 кг. Не спазвам диета. Хапвам си сладичко, обичам си месото.

– Твоята колежка Стела Енева пие органични витамини и минерали. А ти добавяш ли добавки към храната?

– Да, когато съм в интензивна подготовка, пия аминокиселини, протеини. Те за нужни за активно спортуващите, защото храната не може да ни ги достави в достатъчни количества, а и защото тялото ни изразходва много полезни вещества. Ако не сипваш гориво, колата няма да върви. Така е и с хората.

– Синовете ти спортуват ли?

– Все още са малки, костната им система не е още напълно развита. Затова не смятам да ги юркам от малки. Пък и няма да ги карам да правят нещо против желанието им, само ако на тях им е интересно. Но големият ми син иска да идва с мен да тренира. Спортът му харесва. Аз ще съм до него и ще го подкрепям, доколкото мога.

Казанлък

РЗИ Стара Загора: Учениците от община Казанлък ще учат на ротационен принцип

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Продължете с четенето

Казанлък

Неизрядни шофьори остават за 24 часа в ареста

Published

on

На 20.10.2021 г. в РУ-Казанлък е започнато бързо производство по чл.345, ал.2 от НК срещу 29-годишен жител на с. Габарево, затова че на 20.10.2021 г., около 12.15 ч., в с. Габарево,  е управлявал мотопед “Хонда”, без да е регистриран по надлежния ред. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На същата дата в РУ-Казанлък е започнато още едно бързо производство по чл.345, ал.2 от НК срещу 48-годишен жител на с. Тъжа, затова, че на 20.10.2021г., около 16.00 ч., на четвъртокласен път в близост до с. Тъжа, общ. Павел баня, е управлявал л.а. “Мерцедес” с прекратена регистрация. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Хороскоп 21 октомври: Кошмарен ден за тези три зодии

Published

on

ОВЕН

Заредени сте със сили и желание за работа. Промените на работното място могат да ви изнервят, но след броени часове ще се убедите, че са във ваша полза. Очаквайте приходи, които са достатъчни, за да сте спокойни до края на месеца, но прахосвайте парите си без причина. Отложете уговорените делови срещи. Брачната ви половинка се старае да се съобрази с вашите задължения, но сте длъжни да намерите време и за интимни мигове и разговори със семейството си. Сексът ще ви зареди с отлично настроение и ще влее във вас нови сили.

ТЕЛЕЦ

От ранни зори ви е обзело нервно напрежение, за което нямате обяснение. Внимавайте да не нагрубите някого и не налагайте мнението си. Материалните ви стремежи са причината за трудностите, които срещате по пътя си. Печелите неприязънта на колегите си. Не преувеличавайте тежестта на разходите, които се налага да направите. Радвате се на успех в личните отношения, но се пазете да не предизвикате ревността на половинката си заради неочаквано впечатляващо запознанство. От вас зависи дали ще изживеете незабравими сексуални мигове с интимната си половинка или ще решите да изневерите. 

БЛИЗНАЦИ

Дребни детайли и малки недоразумения могат да ви отклонят от най-важната ви задача за този ден, а това не е във ваша полза. Бъдете концентрирани и търпеливи. Говорете  с колегите си за новите методи, които искате да приложите на работното място и които носят полза и на тях. Очертават се проблеми отново в личните отношения. Бъдете търпеливи и не обсаждайте брачния си партньор с въпроси, на които не иска да ви отговори. Любимите ви са огорчени от непрекъсната ви заетост и нежеланието ви да се отдадете на сексуални удоволствия.

РАК

На работното място се справяте отлично с рутинните си задължения. Промените са положителни. Всичко, започнато в този ден, ще ви донесе успехи. Единственото изискване  е да не сте прибързани. Следобед посетете свои делови партньори, с които от месеци искате да договорите общи проекти. Наясно сте, че ако са ви изневерили няма да простите и ще приключите веднага отношенията с интимния си партньор, но ако вие сте залитнали встрани ще търсите начин да получите прошка. Сексът е от огромно значение за вас и за отношенията ви.

ЛЪВ

Бъдете умерени в разходите през целия ден. Разногласия заради клевети на работното място са причина да нарушите спокойствието си. Неочаквано известие за нови задачи ще запълни времето ви. Бъдете внимателни с контактите си. Разчитайте преди всичко на себе си. Любимите ви хора са изпълнени с очакване за романтични мигове и приятни изживявания. Не ги лишавайте от тях. Вечерта си останете у дома и се отдайте на сексуални удоволствия, след които ще се почувствате преродени.

ДЕВА

Трудностите са породени от безотговорността на ваш колега,  но не пречат да успявате на работното място. Ще постигнете целите си, ако не се ядосате, че всичко се осъществява по-бавно. Не избързвайте да критикувате колегата си. Изслушайте казаното от него и ще спечелите повече уважение, отколкото ако спорите и се заяждате. Отношенията в семейството ви са хармонични. Не ги съсипвайте с ината си и нежеланието да сте в хармония с половинката си! Любимите ви хора се надяват, че вечерта ще се усамотите и ще се отдадете на сексуални изживявания.

ВЕЗНИ

Жънете успехи и отново ви завиждат. Имате нова възможност да постигнете делови споразумения. Подгответе за подписване финансовите договори със задгранични партньори. Ако сте си направили планове как да вложите парите си, могат да ви ги провалят ваши конкуренти. Не разказвайте притесненията си. Семейството ви е недоволно от отсъствието ви вечерта, но ще се наложи да прояви разбиране, защото то е важно и за бъдещите ви професионални успехи. След като се приберете, дори и ако сте изтощени, не пропускайте сексуалните удоволствия, за да си спестите разправията с интимния ви партньор.

СКОРПИОН

Начинанията са неуспешни. Полага ви се да си отдъхнете от напрежението. Не е изключено да помогнете на ваши нови служители или работници, ако заемате ръководен пост. Денят не е благоприятен за пътуване. Не рискувайте! Не проявявайте агресия към колегите си, защото ще си спечелите неприятели. Не пренасяйте лошото си настроение от работното място в семейството и на среща с партньора си. Вечерта се постарайте да не спорите с любимите си, ако имате намерение да ги приласкаете за сексуални удоволствия.

СТРЕЛЕЦ

Отново обмислете деловите разговори, от които зависи осъществяването на бъдещите ви професионални плановете. Не пропускайте да се видите с ваш приятел, адвокат и да обсъдите възможни риск. Следобед се концентрирайте в обичайните си задължения. Бъдете въздържани. Не мислете за промени на работното място. Близките ви и брачния ви партньор очакват да сте заедно вечерта, мили жени. Отдайте се на чувствата си. Любимите ви са подготвили приятна романтична вечеря, гарнирана и със сексуални удоволствия, които не трябва да пропускате.

КОЗИРОГ

Днес сте претоварени с работа, заради очаквани финансови успехи. Претенциите на ваш колега, че има повече знания от вас ще ви подразнят, защото знаете, че не е така. Не насрочвайте делови срещи в този ден. Уговорете ги за друг ден и не се опитвайте да поучавате колегите си как да работят, за да излеете гнева си. Не допускайте агресията да премине и в отношенията с любимите ви, които не са заслужили с нищо лошото ви отношение. Ако не сте се освободили от агресивната си нагласа, по-добре се откажете от сексуалните удоволствия.

ВОДОЛЕЙ

Ще останете разочаровани в очакванията си за големи печалби от ваши начинания, особено ако са в съдружие. Подвели са ви със сумата, която са ви обещали. Въздържайте се от пътувания. Ако се налага да провеждате делови разговори, изслушвайте с внимание събеседника си, за да ви донесат очакваните резултати. Не се надявайте на среща с дългоочакваната голяма любов, ако сте изживели скорошна раздяла. Още не сте в състояние да преценявате правилно новите си познати. Сексуалните мигове ще ви доставят удоволствие.

РИБИ

Престанете да мърморите на партньора си за всяка дреболия защото скоро ще му омръзнете без значение дали сте в делови отношения или в брак. Заради трудностите на работното си място не прекалявайте с претенциите си.  Всичко замислено може да почака. Стабилизирайте постигнатото до момента. Ако работите в сферата на търговията успехът е с вас. Отдайте се на чувствата си и не пренебрегвайте романтичните мигове тази вечер. Може да пропуснете сексуалните удоволствия, единствено, ако те са насилие над волята ви, за да не разочаровате интимната си половинка.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Днес е малко известен, но специален ден! Почитаме светец, правил уникални чудеса

Published

on

На 21 октомври Българска православна църква почита паметта на Преподобния Иларион Велики и на Свети Иларион, епископ Мъгленски.

Свети Иларион (291-372) бил монах-отшелник наречен Велики поради това, че бил пример на християнски подвиг, велик чудотворец и лечител, баща на монашеството по Светите Земи. 

Родил се в Палестина, близо до град Газа. Изпратен от родителите си езичници да учи в Александрия, където приел Светото Кръщение и станал ученик на великия отшелник и баща на монашеството Свети Антоний Велики. 

След време Иларион заминал за Палестина, където той и учениците му основали много манастири. Той изцелявал болни и луди, възкресявал мъртви, с което привличал към Христа хиляди хора. Странствал във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата много езичници. Свети Иларион завършил земния си път в Кипър

Свети Иларион Мъгленски

живял през XII век. Той произхождал от благочестиви родители, които дълго време били бездетни. От това безплодие особено тъжна била майката. Тя често изливала скръбта си пред Божията Майка. Веднъж в сънно видение Света Богородица й казала че роди син, който ще обърне мнозина към светлината на истината. Тя наистина родила син, който бил наречен Иларион.

Получил солидно образование и на осемнадесетгодишна възраст станал монах. Бързо преуспявал в духовния живот Като игумен Иларион се грижел неуморно за спасението на всички братя. Подбуждал ги да се пазят от грехове, да живеят праведно и благочестиво. 

Бичувал нетрезвеността. Изучил правилата на преподобни Пахомий Велики за аскетически подвизи, той често пъти по цели нощи прекарвал без сън. Станал широко известен със светия си живот. Във време на голям глад по неговите молитви празните житници на манастира се напълнили с пшеница. С нея той хранел не само своите, но и чуждите хора, които идвали при него за помощ. Охридският българският архиепископ Евстатий ръкоположил през 1134 г. Иларион за епископ Мъгленски.

В онова време Мъглен, град в Македония, бил известен като център на различни ереси. Свети Иларион започнал открита и смела борба срещу еретиците.

В беседи пред своето паство разкривал същността на православната вероизповед и изобличавал лъжеученията. Често излизал и в открити спорове с еретиците. 

Те се озлобили силно срещу него и веднъж го били с камъни до смърт. Но Бог запазил живота му. Това чудо поразило враговете. И мнозина от тях приели православното учение. Свети Иларион тихо починал на 21 октомври 1164 година. Мощите му се оказали нетленни. 

Много болни получавали изцеление от тях. В 1206 г. българският цар Калоян пренесъл тържествено светите мощи в Търново. При турското нашествие в края на ХІV век благочестиви християни ги скрили в подземие, където те дълго стояли. По-късно гръцки духовници ги открили и тайно ги пренесли в Цариград. Не е известно къде се намират сега тези свети мощи.

Блиц

Продължете с четенето

Казанлък

Времето днес: Циганско лято

Published

on

Днес ще бъде предимно слънчево, преди обяд на места в низините ще има мъгла или ниска облачност. В източните райони ще се появи слаб южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 16° и 21°.

Това съобщиха от НИМХ.

В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб запад-северозападен, по най-високите върхове северен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е около 12°, на 2000 метра – около 6°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, преди обяд на места с ниска облачност или мъгла. След обяд ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 16° – 17°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Продължете с четенето

Казанлък

4522 нови случая на коронавирус в страната, 212 в областта

Published

on

За последните 24 часа в страната са регистрирани 4522 нови носители на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 25 040 диагностични теста – 7434 PCR и 17 606 антигенни. Положителни са 18% от пробите.

Към 21 октомври активните случаи у нас са 68 776.

В болниците в страната се лекуват 6494 души, диагностицирани с COVID-19 – от тях 714 са постъпили през последното денонощие. На интензивна терапия са поставени 567 пациенти.

През изминалите 24 часа болестта отне живота на 107 души – 93.46% от тях са неваксинирани. Като излекувани са вписани 970 души.

От началото на пандемията жертвите у нас са 22 719 жертви, оздравелите са 463 582.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната е 555 077, сред тях има 15 258 медици.

На 20 октомври са поставени 13 484 ваксини, а от началото на пандемията – 2 657 271. С две дози са имунизирани 1 401 299 души. Бустер дози са поставени на 9979 души.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 165 нови случая, Бургас – 142, Варна – 377, Велико Търново – 127, Видин – 63, Враца – 97, Габрово – 83, Добрич – 100, Кърджали – 29, Кюстендил – 105, Ловеч – 79, Монтана – 112, Пазарджик – 92, Перник – 133, Плевен – 110, Пловдив – 364, Разград – 56, Русе – 94, Силистра – 45, Сливен – 90, Смолян – 29, София-град – 1386, София-област – 183, Стара Загора – 212, Търговище – 27, Хасково – 68, Шумен – 71, Ямбол – 83.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com