Свържете се с нас

Казанлък

Казанлъчанина Дечко Овчаров: Печеля медали с ампутиран крак

Published

on

На осем години пострадах при катастрофа, оттогава съм с протеза.

Дечко Овчаров има две световни и две европейски титли на хвърляне на диск и на копие плюс още шест златни медала от турнири за Световната купи за хора с увреждания. Участвал е на три параолимпийски игри – в Атина 2004 (две 9-и места и едно 8-о), Пекин 2008 и Лондон 2012. От 2005 г. на всяко състезание печели медал с изключение на параолимпиадите, защото там сливат в една група атлети с различен коефициент на увреждане. На последните Световни игри Овчаров зае първо място на диск, трети места на гюле и на копие, а от световното първенство в Катар се завърна с бронзов медал на диск и лично постижение. Дечко Овчаров живее в Павел баня заедно със съпругата си и двамата си синове Данаил (3,5 г.) и Стефан (5,5 г.).

– Дечко, как получи физическото си увреждане?

– През 1988 г. пострадах тежко в автомобилна катастрофа, бях само на 8 години. Левият ми крак беше натрошен на парчета и се наложи да го ампутират над коляното. Катастрофата стана на околовръстното до Казанлък и ме закараха в казанлъшката болница. Оттогава съм с протеза. Онзи ден пак там ми направиха операция. Имах проблем със същия крак на мястото, което се свързва с протезата. Получил се е от натоварването, от постоянните удари на плътта с протезата. Трябваше да се изреже. Отдавна търпях това увреждане, но нямаше как да се премахне досега, за да участвам на важни състезания. След такава операция не трябва да обувам протезата един месец, докато зарасне мястото. Но сега моментът позволява, подготовката ми е повече силова – вдигане на щанги, отколкото хвърляния. В понеделник влязох в болницата, във вторник ме оперираха и в сряда ме изписаха. В казанлъшката болница има много добър лекар, на който се доверявам – д-р Раев.

– Предполагам, че е било доста болезнено?

– Сложиха ми упойка в гръбначния стълб. Пет часа операция – чувствах се като при пареза, много зле, въпреки че не усещах краката.

– Как се приспособи към живота с това увреждане?

– То може би ме направи по-силен като характер. Защото животът в България е тежък не само за хората с увреждания, а за тях пък – още повече. Но неволята учи.

– От колко време се занимаваш със спорт?

– Професионално от 2002 г., когато започнах с хвърляне на копие. Шефът на нашата спортна федерация Илия Лалов ме откри на един плувен басейн в Павел баня. Видя, че имам физиката и желанието да се състезавам. Борислава Гурева ми беше първият треньор до 2012 г., а след това започнах да следвам в Националната спортна академия и преминах при проф. Стефан Стойков – шеф на Катедрата по лека атретика. Тренирам на много места, където има условия – правя лагери в София, в Павел баня, в Казанлък, в Мадан. В момента съм наблегнал на тренировките за тласкане на гюле, защото от програмата на параолимпиадата в Рио през 2016 г. махнаха диска. До лятото трябва да се подготвя и да покрия квота за участие. За мен обаче е важно да печеля медали, а не просто да участвам.

– Има ли начин да смениш протезата, за да ти бъде по-удобна?

– За съжаление удобните протези са много скъпи. Най-добрите се правят в Германия. Там правят какви ли не чудеса. Някой ден и истински крак може да присадят.

– Колко струват хубавите протези?

– От порядъка на 50 000 – 100 000 лв. Сумите са страшно големи за нашия стандарт и на мен не ми е възможно да отделя толкова пари за хубава протеза, която позволява нормално ходене. Но в Германия социалната политика е такава, че на хората с увреждания им раздават протезите. Аз нося модулна протеза, но ако я сравня с една модерна протеза, все едно да сравнявам трабантче с мерцедес.

– Но за да се състезаваш, не ти ли трябва нещо по-специално?

– За хвърлянето на диск – не толкова, но за копието – да, защото трябва да бягам за засилването. Научих се да ходя общо взето добре с протезите, които имам. Ако нямам някакви болки, ходя нормално с протезата. Мога и да бягам, макар че не е същото бягане като при здрав човек.

– По състезанията идва ли лекар с вас?

– Само на параолимпиадата в Атина имахме лекар. Оттогава не съм виждал нито масажист, нито лекар. Няма пари за тях. А в другите отбори има всякакви специалисти и хора, които помагат на атлетите. Явно в другите страни политиката спрямо хората с увреждания е съвсем различна.

– Какво правите, когато някой от вас се разболее на състезание?

– Ние сме си лекарите. Носим си лекарства и ги пием, когато се наложи. На световното първенство в Индия получих бъбречна криза. Много дълго пътувахме дотам и изведнъж започнаха адски болки. Към полунощ ме откараха в спешно отделение. Оказа се камък в единия бъбрек. Сложиха ме на системи, правиха ми инжекции. Изписаха ми някакви хапчета, бях като упоен, замаян. Що-годе спря да ме боли от тях, но тези хапчета те смачкват и не се чувстваш пълноценно. Въпреки това успях да се справя на състезанието и станах двоен световен шампион – и на копие, и на диск.

– Като се прибра в България, как продължи лечението на бъбреците?

– Три години си носих този камък. На няколко пъти влизах в болница да го разбивам, опитах какво ли не и все не иска да се маха. Чак на връщане от световното първенство в Нова Зеландия по време на полета много ме заболя. Прибрах се вкъщи и тогава излезе камъкът.

– Иначе здрав ли си?

– Като всеки човек и аз се разболявам понякога. Но колкото по-малко хапчета пия, ми е по-добре. Затова карам на чайчета. Малко или много спортът лекува човешкото тяло. Забелязал съм, че повече се разболявам, когато не тренирам. Затова според мен спортът е здраве.

– Следиш ли за теглото си?

– Аз съм от тежките хвърлячи – колкото съм по-едър, по-добри са и постиженията ми. Разбира се, не трябва да прекалявам с яденето. Поддържам между 90 и 100 кг. Не спазвам диета. Хапвам си сладичко, обичам си месото.

– Твоята колежка Стела Енева пие органични витамини и минерали. А ти добавяш ли добавки към храната?

– Да, когато съм в интензивна подготовка, пия аминокиселини, протеини. Те за нужни за активно спортуващите, защото храната не може да ни ги достави в достатъчни количества, а и защото тялото ни изразходва много полезни вещества. Ако не сипваш гориво, колата няма да върви. Така е и с хората.

– Синовете ти спортуват ли?

– Все още са малки, костната им система не е още напълно развита. Затова не смятам да ги юркам от малки. Пък и няма да ги карам да правят нещо против желанието им, само ако на тях им е интересно. Но големият ми син иска да идва с мен да тренира. Спортът му харесва. Аз ще съм до него и ще го подкрепям, доколкото мога.

Казанлък

Отпускат 3 милиона лева за преработка на розов цвят

Published

on

3 млн. лева за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, утвърди Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Финансовата подкрепа има ще подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката с оглед настъпването на предстоящия период за бране на цвят от маслодайна роза и неговото изкупуване.

Предоставянето на помощта е по искане на бранша и е обсъдено на видеоконферентна среща между ръководствата на МЗХГ и ДФЗ с представители на производителите и преработвателите на цвят от маслодайна роза.

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани в осъществяване процеса за изкупуване на произведения цвят от маслодайна роза, чрез покриване на част от разходите им.

Продължете с четенето

Казанлък

Още 10 дни училищата от Старозагорско подават заявки за нови учители

Published

on

До 30 април директори от Стара Загора и областта могат да подават заявки за свободни позиции в своите училища, за да присъединят към екипите си нови мотивирани учители от програма “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. За първи път програмата търси училища партньори в цялата страна. С новите учители от програмата на “Заедно в час” директорите могат да подсилят екипите си с взискателно избрани професионалисти, които са силно мотивирани да работят усилено с всяко едно дете.

Подаването на заявки става през сайта на “Заедно в час” с попълването на кратък формуляр. В него директорите могат да посочат сигурни свободни позиции, както и такива, които ще бъдат потвърдени на по-късен етап.

“Тази година имаше рекорден интерес към програмата и получихме над 3000 кандидатури за учители. От тях успешно преминаха през прецизния ни подбор над 100 души, които са готови всеки ден да работят за успеха на учениците, да пътуват, да учат, да не се отказват пред трудностите. За да станат обаче истински добри учители те имат нужда и от училищни колективи, които да ги приемат, подкрепят и заедно да търсят отговори на предизвикателствата в българското образование”, коментира Нели Колева, директор “Стратегически партньорства” в “Заедно в час”

“Заедно в час” вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. “Нов път в преподаването” е първата и най-успешна програма на организацията. Участниците в нея получават специално разработени обучения, менторска подкрепа, учителска правоспособност, намиране на позиция в училище, възможности за кариерно развитие, полезни ресурси, професионални контакти и силни приятелства. През последната година в програмата са въведени и специални модули за ефективно преподаване в онлайн среда.

Училищата партньори

Програма “Нов път в преподаването” търси партньорство с общински и държавни училища (специализирани и неспециализирани), в които ръководството и преподавателския колектив вярват и работят за успеха на всички ученици. Програмата е подходяща за училища, които проактивно работят за положителна промяна в българското образование, готови да подкрепят млади и мотивирани колеги и да прилагат иновативни практики.

В област Стара Загора “Заедно в час” работи от 2015 година. Шестима учители от програма “Нов път в преподаването” преподават в област Стара Загора през настоящата учебна година. Те работят в четири училища партньори на организацията в селата Маноле, Ръжена, Енина и Горно Черковище.  В областта продължават да преподават девет от възпитаниците на програмата от предишни випуски в различни населени места.

Новите учители

Учителите в програма “Нов път в преподаването” са избрани с взискателен подбор измежду хиляди кандидати, като гаранция, че притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система.  

Новите участници вече започнаха предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивната лятна обучителна програма, която включва теоретична и практическа подготовка (преподаване на ученици в реална учебна среда). В рамките на програмата учителите получават от “Заедно в час” още менторска подкрепа от хора с опит в преподаването, достъп до надграждащи обучения според нуждите им в класната стая и допълнителни възможности за професионално развитие. Всички обучения са съобразени с държавните образователни изисквания. 

НП “Мотивирани учители”

Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в акредитиран български университет и като част от Национална програма “Мотивирани учители” на Министерство на образованието и науката. Програмата предлага на училищата в страната да привлекат мотивирани и подготвени специалисти от разнообразни професионални области със или без педагогическа квалификация. “Заедно в час” е партньор, съвместно със СБУ и отговаря за осъществяването на модул 1 и 3 от програмата, които включват обучението, подготовката и подкрепата на новите учители.

За фондация “Заедно в час”
“Заедно в час” е неправителствена организация, която вече 10 години работи за осигуряване равен достъп до качествено образование за всяко дете. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. “Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

Продължете с четенето

Казанлък

Раждаемост, смъртност и миграция на населението в област Стара Загора през 2020 г.

Published

on

Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция.

Раждаемост

През 2020 г. в област Стара Загора са регистрирани 2 792 родени деца, като от тях 2 773 (99.3%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 21 деца, или с 0.8%.

Коефициентът на обща раждаемост през 2020 г. е 8.9‰.
Броят на живородените момчета (1 409) е с 45 по-голям от този на живородените момичета
(1 364), или на 1 000 живородените момчета се падат 968 момичета.
В градовете и селата на област Стара Загора живородените са съответно 1 916 и 857 деца. Коефициентът на раждаемост в градовете е 8.6‰, а в селата – 9.5‰.

6536536523

В регионален аспект най-висока е раждаемостта в общините Николаево – 18.0‰, Гурково – 13.8‰ и Мъглиж – 11.2‰ , а най-ниска в общините Опан – 5.7‰, Раднево – 7.6‰ и Гълъбово – 7.7‰.
Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години), или размерът на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказва съществено влияние върху равнището на раждаемостта и определя характера на възпроизводството на населението.
Броят на жените във фертилна възраст в област Стара Загора към 31.12.2020 г. е 62 885, като спрямо предходната година той намалява с 558 жени.

През 2020 г. броят на живородените деца от майки под 18 години в област Стара Загора е 231 и спрямо 2019 г. нараства с 8 деца. Броят на живородените деца от жени на възраст 40 и повече години намалява от 98 през 2019 г. на 97 през 2020 година.

Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2020 г. средният брой живородените деца от една жена в област Стара Загора е 1.73, което е с 0.01 повече от 2019 година.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете през 2020 година е 25.9 години.
През 2020 г. броят на живородените извънбрачни деца в област Стара Загора е 1 881, или 67.8% от всички живородени, което е с 0.9 процентни пункта по-малко в сравнение с 2019 г. (68.7%). Относителният дял на извънбрачните раждания в селата (78.4%) е по-висок, отколкото в градовете (63.1%).

Смъртност

655673634874

Броят на умрелите лица през 2020 г. в област Стара Загора е 5 935 души, а коефициентът на обща смъртност – 19.0‰. Спрямо предходната година броят на умрелите нараства със 739 случая, или с 14.2%.
Смъртността сред мъжете (20.7‰) продължава да бъде по-висока в сравнение със смъртността сред жените (17.4‰). През 2020 г. на 1 000 жени умират 1 118 мъже. Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (25.5‰), отколкото в градовете (16.3‰).

Показателят за преждевременна смъртност през 2020 г. в област Стара Загора (20.2%) се увеличава спрямо предходната 2019 г. (20.1%). В стойностите на показателя за преждевременната смъртност има съществени разлики при мъжете и жените. Умрелите жени на възраст до 64 години вкл. са 13.1% от всички умрели жени, а стойността на този показател при мъжете е 26.4%.
През 2020 г. в област Стара Загора са починали 14 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5.0‰. За сравнение, през 2001 г. коефициентът на детска смъртност е бил 17.5‰, през 2005 – 11.6‰, а през 2019 – 10.4‰.

Миграция

През 2020 г. в преселванията между населените места в област Стара Загора са участвали 12 707 лица.
От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в областта, 51.7% са мъже и 48.3% – жени.
По отношение на възрастовата структура с най-голям относителен дял сред преселващите се са лицата на възраст 40-59 години (38.6%), следвани от лицата 60 и повече години (29.9%) и лицата във възрастовата група 20-39 години – 20.6% от мигриралите лица.

Естествен и механичен прираст на населението

Броят и структурите на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично (миграционно) движение.
Разликата между живородените и умрелите представлява естественият прираст на населението. След 1990 г. демографското развитие на страната се характеризира с отрицателен естествен прираст на населението. През 2020 г., в резултат на отрицателния естествен прираст, населението на област Стара Загора е намаляло с 3 162 души.
Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 10.1‰. Коефициентът на естествения прираст в градовете е минус 7.7‰, а в селата – минус 16.0‰, или намалението на населението в резултат на естествения прираст се дължи предимно на негативните демографски тенденции в селата.
През 2020 г. 10 общини в областта имат отрицателен естествен прираст.
С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са общините Гурково (-5.4‰) и Стара Загора (-7.9‰).
С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е община Опан – минус 33.6‰, следвана от общините Гълъбово (-16.9‰) и Раднево (-15.7‰).
Община Николаево е с нулев естествен прираст.
Влияние върху броя и структурите на населението в областта оказва и механичният прираст, който през 2020 г. е положителен – 1 166 души (3.8‰).

Продължете с четенето

Казанлък

Избраха отново съдия Радослава Маждракова за ръководител на Районния съд в Казанлък

Published

on

Радослава Маждракова ще ръководи за втори мандат Районния съд в Казанлък.

Съдия Маждракова е избрана отново за ръководител на Районен съд Казанлък /  Новини от Казанлък


 
Отстояване на бързото и качествено правосъдие и усъвършенстване на организацията на работа на съда, непрекъснатото повишаване на квалификацията на магистратите и съдебните служители, осигуряването на максимален и ефективен достъп до правосъдие, включително чрез въвеждане на електронното правосъдие, са приоритетите, които си поставя съдия Маждракова.
 
Сред мотивите за избора й като административен ръководител са висок професионализъм, етични и лидерски качества, създадената организация в съда за преодоляване на проблемите с натовареността, както и на резултатите от нейния успешен първи управленски мандат.

Продължете с четенето

Казанлък

Разбиха и обраха апартамент в Казанлък

Published

on

На 20.04.2021 г. в РУ – Казанлък e получено съобщение от 49-годишна жена, че за времето от 15.00 часа на 19.04.2021 г. до 17.00 часа на 20.04.2021 г. е извършена кражба от апартамент, намиращ се в гр. Казанлък, на ул. “Илинден”.

При извършения оглед е установено, че след като е взломена метална врата, е проникнато в жилището и е извършена кражба на телевизор, готварска печка, фритюрник, конвекторна печка, килими и пердета. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Казанлъчани са изхвърлили най-много строителни отпадъци в кампанията „Да почистим Казанлък“

Published

on

НА ВТОРО МЯСТО СА РАЗЧИСТИЛИ СТАРИ МЕБЕЛИ

Общо 827 770 кг. строителни отпадъци са извозени до депото в село Шейново по време на тридневната кампания на Общината „Да почистим Казанлък“. На второ място най-голямо количество са изхвърлените стари мебели (дивани, гардероби, секции и др.) – 24 580 кг., от които най-много са изхвърлени още в първия ден на кампанията, петък – 12 760 кг., което означава, че жителите на града са направили предварителна подготовка за участие в кампанията. Събраните хартия, пластмаса и стъкло, извозени до Сепариращата станция, са с общо тегло 3 640 кг., като най-голямо количество са изхвърлени в събота и неделя, т.е. активността на гражданите се е повишила по време на кампанията. Казанлъчани са се освободили от 2 380 кг. ненужни дрехи.

Може да бъде изображение с на открито
Може да бъде изображение с път

За първи път тази година в акцията беше предоставена възможност на гражданите, които не могат да достигнат до един от седемте пункта за изхвърляне на ненужни вещи, Общината да стигне до тях. От тази услуга са се възползвали жителите на 23 адреса в града, които са подали предварителни заявки на обявените телефони за електроуреди и едрогабаритни отпадъци.

Служители на Администрацията почистваха района около язовир „Копринка“ и събраха около тон и половина битов отпадък.

Община Казанлък благодари на фирмите „Бригада“, „Елит“, „Енергия“, „Кибо“ и „Монамур“ за активното участие безвъзмездно!  

Благодарим на всички граждани, които откликнаха на желанието ни да направим Казанлък по-чисто и уютно място за живеене, особено на жителите в ж.к.“Изток“, които показаха най-голямо участие в кампанията!

Пазете чиста околната среда и подавайте сигнали за нередности на Горещия телефон 0 700 400 56!

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com