Казанлък се представи на изложението „Дни на розите“ в Италия

   

Изключителен интерес към Казанлък и Долината на розите и тракийските царе в Казанлък бе заявен в дните на изложението „Дни на розите“ в италианския град Спело, сподели днес по време на проведения в Община Казанлък Консултативен съвет по култура и туризъм зам.-кметът Даниела Коева. Тя водеше делегазция от Казанлък в състав – Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра“, и жителят на община Казанлък Георги Дойнов, изтеглен в анкетата на Общината за участие в представянето на Казанлък в на специализираното изложение в Италия.

Поканата за това участие е от Българското посолство в Рим и от организаторите от италианска страна. Изложението е посещавано от 20 хиляди души в трите дни на провеждането му, като в него са представени 150 фирми. Интерес у посетителите на изложението е предизвикала изложбата на фотограф-художника Александър Иванов, представяща културно-историческото наследство и природните забележителности на Долината. Фотосите  заедно с рекламните материали на Община Казанлък са разположени в приказната вила „Фиделия“, където цар Борис III и царица Йоана посрещат гостите си за своето сватбено тържество.

Отглеждането на рози и производството на розово масло е един от аспектите на евентуални бъдещи контакти с фирми от Казанлък , поясни още Даниела Коева. Интерес по време на изложението е проявен и към традиционния за Казанлък Празник на розата. „ Визитата в Италия бе много ползотворна в професионално отношение. Очаквам договори и конкретни резултати от него”, коментира директорът на ИМ „Искра” Момчил Маринов. Георги Дойнов призна, че до последно не е вярвал, че това пътуване наистина му се случва и благодари на Община Казанлък за предоставената възможност да участва в изложението.

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова сподели, че инициативата Казанлък да се представя в редица европейски столици като Брюксел, Лондон, Берн, Париж, а сега и в Рим, се превръща в една добра традиция за популяризиране  на града и Долината на розите и тракийските царе и за преоткриване на нашите дадености и културно-историческо богатство от европейците.
kazanlak-italy2
kazanlak-italy3
kazanlak-italy4

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com