Казанлък отбеляза 134г. Съединена България в храм „Св. Йоан Предтеча“ (СНИМКИ)

   

По традиция, в храм „Свети Йоан Предтеча“  казанлъчани отбелязаха 134 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно най-големият християнски храм в Казанлък е мястото, където през 1885 година пред събралото се множество е възвестена първата официална телеграма за истинското им освобождение.

Казанлък отбеляза 134г Съединена България


„Великите сили, недоволни от създаването на една голяма българска държава, под руско влияние предизвикват ревизия на Санстефанска България и свикват Берлинския конгрес, с който разкъсват страната“, припомни в слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение уредникът в Исторически музей „ Искра” Мариана Ибришимова.

Казанлък отбеляза 134г Съединена България


Тя отбеляза, че стремежът на българите за обединена българска държава идва „след дълъг път на възстания и войни на българския народ“. „Няма българин, чужд на идеята за обединение и освобождение на останалите в турско робство земи“, разказа Мариана Ибришимова.

Казанлък отбеляза 134г Съединена България


„Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Затова девизът „ Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои над сградата на Народното събрание от 1911 година до днес и има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство и да помним: „Съединението прави силата!”.

Казанлък отбеляза 134г Съединена България

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com