Свържете се с нас

Казанлък

Казанлък и Толияти с Меморандум за сътрудничество

Published

on

Кметовете на Община Казанлък Галина Стоянова и на Толияти Сергей Андреев подписаха меморандум за сътрудничество днес. Андреев е специален гост на Града на розите по случай 10-тите юбилейни Празници в Долината на Тракийските царе. Контактите между двата побратимени града се развиват активно в сферата на културата, образованието и спорта вече 20 години. „Искаме да почувствате духа на Казанлък и в същото време, да направим така, че да бъдем полезни на жителите на нашите два града“, сподели кметът Галина Стоянова по време на срещата с руската делегация и допълни още, че с подписването на този меморандум, се надява отношенията между двата града да бъдат все така ползотворни и в идните 20 години.

В меморандума се казва, че страните си поставят за цел по- нататъшно развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес, с приоритет в сферите на местното самоуправление, културата, образованието, туризма, спорта, както и сътрудничество между Търговско –промишлените палати на двата града. „Страните заявяват, че побратимените отношения между Казанлък и Толияти и за в бъдеще ще се основават на принципите на конструктивното сътрудничество, взаимното съгласие и зачитане интересите и на двете страни“, се казва още в Меморандума.

„За нас това е особено важна година, защото отбелязваме 20 години сътрудничество и се радвам, че нашата връзка се развива непрекъснато както в сферата на културата и туризма, така също и лично с кмета Галина Стоянова и с местния бизнес“, с тези думи кметът на Толияти Сергей Андреев засвидетелства своята благодарност за добрите съвместни практики с Община Казанлък през годините.

Гостите от Русия станаха свидетели и на виртуална презентация- възстановка на древния град Севтополис, потопен във водите на язовир „Копринка“, дело на арх.Николай Йотов, който подчерта, че до този момент в света не е осъществяван подобен грандиозен проект, какъвто Казанлък и Долината имат шанса да реализират. „Решихме да използваме технологията на 21-ви век и да пресъздадем виртуално историята на този древен град, в памет на най –големите учени, посветили живота си на траките“, каза по време на представянето арх.Йотов. Той допълни, че ще разчитат на Ирина Бокова, като генерален секретар на ЮНЕСКО, за да може този мащабен проект да се случи. „Вярваме, че ще дойде ден, в който ще успеем да ви покажем завършен и реализиран този проект“, каза още архитектът.

Кметът Галина Стоянова предаде  наградите на децата от Русия, които участваха в конкурса „Малките нашенци“, на кмета на Толияти Сергей Андреев, като изрази надежда и за бъдещи съвместни инициативи между деца от двата побратимени града.

Част от официалната делегация от руския град Толияти са още заместник- кметът Артьом  Гончаров, Ирина Свешникова – съветник на кмета, общинският съветник и главен лекар в 1-ва Толиятска болница д-р Евгений Сакеев и Наталия Христ – ръководител на управлението за международни връзки на град Толияти. На срещата присъстваха и заместник- кметът на Община Казанлък Петър Косев, заместник – председателят на Общински съвет- Казанлък Драгомир Петков, представители на местния бизнес.

За следваща своя визита, гостите от Толияти начертаха идния Празник на розата догодина.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

Казанлък

Михаил Шейтанов от ПГЛПТ спечели Национално ученическо състезание по „Стопански и финансов контрол“

Published

on

Изключително радостна новина дойде от Свищов в първите дни на декември и зарадва всички в ПГЛПТ. Михаил Шейтанов от 11 а клас, спец.“Електронна търговия“ спечели първо място в Националното състезание по „Стопански и финансов контрол“. Организатор на он-лайн надпреварата бе Стопанска академия „Д.А.Ценов“ в дунавския град. Състезанието се проведе за час и половина, а състезателния казус бе в интерактивна форма и въпросите в него, бяха свързани с конкретна операция по внос на стоки, която учениците трябваше да оценят и разгледат от позицията на митническия контрол.Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи '28=4358age=3 Jud... BGmaterial i.com уча.се моите уро... уроципо английск... мелиса стопанска академия "димитър A. ценов" специалност стопански и финансов контрол редовно. задочно и дистанционно обучение на български език срок 4 години WWW bg/kskb'

Михаил победи 143 участници от 16 училища в цялата страна. ПГЛПТ се представи с цели осем състезатели от специалност „Електронна търговия“. По време на състезанието се работеше индивидуално, като всеки от тях трябваше да влязат в точно определена виртуална състезателна стая. Михаил спечели специална грамота и наградата на Ректора на СА „Димитър.А.Ценов“. Всички участници в състезанието ще получат и Сертификати.

Продължете с четенето

Казанлък

Кои са кандидатите за началник на РУО-Стара Загора

Published

on

Милена Йолдова-Стоянова и Любомира Абдишева са допуснатите кандидати за длъжността началник на Регионалното управление на образованието в Стара Загора.

Досегашният  началник Татяна Димитрова беше задържана на 2 ноември при акция на служители на БОП към МВР – Стара Загора заедно с 55-годишния Георги Паликарев, привлечен като съучастник.  Двамата са обвинени за принуда с цел имотна облага. На 14 ноември Окръжната прокуратура в Стара Загора освободи от ареста бившия началник на РУО срещу парична гаранция от 2000 лева.

Кандидатите за началник на РУО Стара Загора трябва да се явят на тест на 12 декември от 10:00 часа в сградата на Министерството на образованието и науката. Интервюто с допуснатите след теста кандидати ще се проведе в същия ден.

Милена Йолдова-Стоянова беше назначена за изпълняващ длъжността началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора на 3 май 2022 година. Тогава Татяна Димитрова беше освободена заради дисциплинарни нарушения.

С решение на Върховния административен съд на 7 юни 2023 година Татяна Димитрова беше възстановена на длъжността началник на Регионалното управление на образованието -Стара Загора. БНР

Продължете с четенето

Казанлък

Разследват кражба на пари от магазин в Казанлък

Published

on

На 2-ри декември в 04:45 часа, в Районно управление-Казанлък, на тел. 112 е получен сигнал за кражба от магазин в Казанлък.

На място е установено, че деянието е извършено за времето 18:00 часа на 01.12.2023г. до 04:50 ч. на 02.12.2023г., след като с техническо средство е отключена вратата на търговския обект.

По данни на потърпевшите са отнети 250 лв. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от Наказателния кодекс.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъжа избягал с автомобила си през оградата на наказателния паркинг в Казанлък

Published

on

На 1-ви декември, в 08:46 часа, в Районно управление-Казанлък е получено съобщение за съборена и повредена оградна мрежа на наказателен паркинг в Казанлък от л.а.“БМВ“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия на полицейските служители е установено, че водач на автомобила е 53-годишен мъж, който към 08:20ч., след като е бил репатриран автомобила, отишъл да наказателния паркинг, за да иска да му бъде освободена и върната колата, отказал да заплати глоба и минал през оградата, намираща непосредственно до входния портал на паркинга.

Образувано е досъдебно производство по чл.325, ал.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж за трафик на жена от Казанлък с цел проституция

Published

on

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж за трафик на жена с цел развратни действия, съобщават от прокуратурата.

През месец ноември, обвиняемият П.К. въвел в заблуждение 30-годишна жена, че ще се ожени за нея, взел я от гр. Казанлък и я транспортирал до гр. София. Обвиняемият направил това с цел да използва жената за развратни действия.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 159а, ал.2, т.2, пр.2, вр. ал.1 Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор.

Днес, 04.12.2023 г., наблюдаващ прокурор е внесъл искане в Софийски районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.К.

Продължете с четенето

Казанлък

Източиха 110 литра дизелово гориво от трактор в гр. Шипка

Published

on

На 03.12.2023г., в 15.55,ч., в РУ-Казанлък е получен сигнал, че за периода от около 17.30 ч. на  02.12.2023г. до около 15.00ч. на 03.12.2023г., в землището на гр.Шипка,  е разпробит резервоар на трактор и са отнети 110 литра дизелово гориво.

Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето
Реклама

Новини от Стара Загора

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com