Казанлък и Толияти с Меморандум за сътрудничество

   

Кметовете на Община Казанлък Галина Стоянова и на Толияти Сергей Андреев подписаха меморандум за сътрудничество днес. Андреев е специален гост на Града на розите по случай 10-тите юбилейни Празници в Долината на Тракийските царе. Контактите между двата побратимени града се развиват активно в сферата на културата, образованието и спорта вече 20 години. „Искаме да почувствате духа на Казанлък и в същото време, да направим така, че да бъдем полезни на жителите на нашите два града“, сподели кметът Галина Стоянова по време на срещата с руската делегация и допълни още, че с подписването на този меморандум, се надява отношенията между двата града да бъдат все така ползотворни и в идните 20 години.

В меморандума се казва, че страните си поставят за цел по- нататъшно развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес, с приоритет в сферите на местното самоуправление, културата, образованието, туризма, спорта, както и сътрудничество между Търговско –промишлените палати на двата града. „Страните заявяват, че побратимените отношения между Казанлък и Толияти и за в бъдеще ще се основават на принципите на конструктивното сътрудничество, взаимното съгласие и зачитане интересите и на двете страни“, се казва още в Меморандума.

„За нас това е особено важна година, защото отбелязваме 20 години сътрудничество и се радвам, че нашата връзка се развива непрекъснато както в сферата на културата и туризма, така също и лично с кмета Галина Стоянова и с местния бизнес“, с тези думи кметът на Толияти Сергей Андреев засвидетелства своята благодарност за добрите съвместни практики с Община Казанлък през годините.

Гостите от Русия станаха свидетели и на виртуална презентация- възстановка на древния град Севтополис, потопен във водите на язовир „Копринка“, дело на арх.Николай Йотов, който подчерта, че до този момент в света не е осъществяван подобен грандиозен проект, какъвто Казанлък и Долината имат шанса да реализират. „Решихме да използваме технологията на 21-ви век и да пресъздадем виртуално историята на този древен град, в памет на най –големите учени, посветили живота си на траките“, каза по време на представянето арх.Йотов. Той допълни, че ще разчитат на Ирина Бокова, като генерален секретар на ЮНЕСКО, за да може този мащабен проект да се случи. „Вярваме, че ще дойде ден, в който ще успеем да ви покажем завършен и реализиран този проект“, каза още архитектът.

Кметът Галина Стоянова предаде  наградите на децата от Русия, които участваха в конкурса „Малките нашенци“, на кмета на Толияти Сергей Андреев, като изрази надежда и за бъдещи съвместни инициативи между деца от двата побратимени града.

Част от официалната делегация от руския град Толияти са още заместник- кметът Артьом  Гончаров, Ирина Свешникова – съветник на кмета, общинският съветник и главен лекар в 1-ва Толиятска болница д-р Евгений Сакеев и Наталия Христ – ръководител на управлението за международни връзки на град Толияти. На срещата присъстваха и заместник- кметът на Община Казанлък Петър Косев, заместник – председателят на Общински съвет- Казанлък Драгомир Петков, представители на местния бизнес.

За следваща своя визита, гостите от Толияти начертаха идния Празник на розата догодина.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com