Казанлък избира днес 51-та Царица Роза

   

18 момичета ще се борят за короната на 51-тата Царица Роза в Казанлък. Конкурсът-спектакъл ще се проведе тази вечер от 19 часа в Дома на културата “Арсенал”. С традиционният избор на най-красива абитуриентка започва и най-тържествената част от тазгодишния 116-ти Фестивал на розата в града.

Момичета, претендентки за короната по традиция са абитуриентки от община Казанлък.  

Тяхната подготовка за празника, наречена „Пътят към короната“ започна близо месец по-рано. Освен традиционната подготовка за конкурса, момичетата учиха народни танци, позираха за фотосесии, но и се включиха в кампании за разхубавяването на Града на розите.

Българският фолклор ще е главна сюжетна линия в представянето на казанлъшките красавици и в облеклото им по време на спектакъла, за което община Казанлък се доверил на Елена Христова, дизайнерка, която с моделите си популяризира българската шевица. Водещ на спектакъла ще бъде Орлин Павлов, издаде кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя обясни, че журито тази година ще бъде специално и ще бъде председателствано от президента на “Ротари –клуб” в Казанлък, защото тази година се навършват 20 години от създаването на клуба.

“Конкуренцията за короната е голяма, но тук не става въпрос за конкурс за красота, а за престиж, коя от тях да стане емблема на Долината на розите и и Царица на цветята. Това са деца израсли в нашата Долина, те знаят традициите ни и всяка една от тях ще отправи послание към своите съграждани”, каза Галина Стоянова. Тя поясни, че веднага след като бъде избрана новата Царица Роза ще направи и първия си обет да служи на Долината и на гражданите на Казанлък като посланичка на доброто и на местните традиции.

С избора на царица Роза започва и същинската част на Фестивала на розата, като тази година е обърнато специално внимание на розовото масло, обясни кметът Галина Стоянова.

За първи път по време на 116-те Празници на розата в Казанлък от 31 май до 2 юни ще се проведе научна конференция и изложение на парфюми и продукти от етерични масла в Музея на розата. Темата на конференцията е „Българската парфюмерийна индустрия. Тенденции и аромати“.

Освен да си наберат рози и да съберат уханията на новата розова реколта, гостите на празника тази година ще имат възможност да си направят и собствен парфюм. Съпътстващо събитие ще бъде „Направи си аромат“, което е насочено към широката публика, с предизвикателството всеки посетител сам да сътвори парфюм за своята индивидуалност.

Официално Новата Царица Роза ще бъде коронована на церемония на 31 май на празника на Казанлък, а на 2 юни ще поведе и шествието, което бележи и кулминацията на Фестивала на розата. bnr

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com