Свържете се с нас

Казанлък

Имен ден: Черпят най-бодрите имена, почитаме прочут богослов

Published

on

На 25 януари (по нов стил) се чества денят на св. Григорий Богослов.
За хората, които се интересуват от значението и превода на имената Григор – означава бодърстващ.

Отечеството на свети Григорий Богослов бил град Назианз, във Втора или Южна Кападокия, по името на който той се нарича Назианзин. Родителите му били благородни и почтени люде. Баща му също се казвал Григорий, а майка му – Нона.

Но баща му по-рано бил невярващ, тъй като произхождал от невярващи родители: от баща езичник и майка иудейка. Във вярата си той следвал и двамата, придържайки се както към езическата заблуда, така и към иудейското неверие. В това и се състои така нареченото ипсистарийско лъжеучение.

А майката на свети Григорий – блажената Нона, произхождала от християнски родители и сама била благочестива християнка. От ранно детство тя била възпитана в благочестие и по най-съвършен начин била научена на страх Божий, който е начало на всяка премъдрост.

А по Божие определение тя била съединена с брачен съюз с невярващ мъж, за да доведе и него в светата вяра: „защото неповярвал мъж“, по словото на апостола, „бива осветен чрез вярващата жена“ (1Кор.7:14).

Така се и случило. Нона, като убеждавала постоянно мъжа си с богомъдри слова и като се молела за него на Бога с цялото си усърдие, с Божия помощ го довела в християнската вяра. […]

След приемането на свето Кръщение той започнал праведен и богоугоден живот, подобаващ на истински и съвършен християнин. Живеейки в честно съпружество с такъв мъж, блажената Нона желаела да стане майка на младенец от мъжки пол.

Когато след това родила младенец от мъжки пол, тя го нарекла на името на баща му Григорий, както й било предвъзвестено в сънното видение. Тя възнесла голяма благодарност на Бога и поверила роденото дете на Неговия промисъл. С пълно усърдие принесла в дар на Бога това, което получила от Него по молитвите си. Но не кръстили детето веднага.

Детето било възпитавано съгласно християнските обичаи. Когато достигнало училищна възраст, веднага започнали да го учат на книгите. Възраствайки на години, Григорий възраствал и по разум. В съответствие с името си той бил разсъдителен, бодър духом, усърден в учението и превъзхождал по ум връстниците си.

Даже детските години не били препятствие за него да разбира това, на което се поучават достигналите съвършена възраст и разум. Още в детството той проявявал поведение, каквото е свойствено за старците. Не обичал детските игри, празните забавления и зрелищата от всякакъв вид, а се упражнявал в по-добри неща и прекарвал времето си в учение, а не в суета.

Когато достигнал юношеска възраст, благочестивата му майка го учела на благочестие с многото си майчини наставления. Тя му разкрила, че той е плод на нейните молитви, че тя с усърдни молитви го е изпросила от Бога и още преди зачеването му го е обрекла на служение Богу.

Добрият юноша слагал в сърцето си думите на майка си и се просвещавал с душата си във вяра, надежда и любов към Христа, истинния Бог. Повече от всичко той възлюбил целомъдрието на душата и чистотата на тялото и си поставил като закон внимателно да съхранява девството си до самата си кончина.

След раждането на свети Григорий блажената Нона родила и друг син, на име Кесарий, и дъщеря Горгония. Тя ги възпитала в благочестие и в книжно учение. Междувременно блаженият Григорий, желаейки да се усъвършенства в ораторско красноречие, в школска мъдрост и във всяка светска елинска наука, се отправил отначало към Кесария Палестинска, която по това време се славела с училища и с ученост.

Там той имал за учител ритора Теспесий. След това отишъл в Александрия като събирал съкровища на мъдростта при много мъже и обогатявал ума си. След това пожелал да се отправи към Атина. Свети Григорий извършил благополучно по-нататъшното пътешествие по море и пристигнал в Атина.

Там, изучавайки светските науки, той бил предмет на удивление за всички, поради необичайната острота на ума си и целомъдрения си живот. След известно време в Атина пристигнал и свети Василий, за да се усъвършенства в светската мъдрост.

Те двамата станали искрени приятели и съжители. Един бил у тях домът, една – храната, един – духът, една – мъдростта, един – нравът – също като при едноутробни братя. И двамата станали бележити и уважавани в Атина, понеже за кратко време те надминали учителите си; сами бидейки ученици, те станали учители за учителите си.

Григорий и Василий прекарали в Атина много години, изучили всички науки и дотолкова се усъвършенствали в тях, че се извисили над цялата атинска мъдрост.

Тогава Василий се отправил към Египет, за да се научи на духовна мъдрост от боговдъхновените мъже, както се повествува за това в житието му, а Григорий бил убеден чрез молби от атиняните да приеме учителско звание. Като изкарал там немного време след заминаването на Василий, чул, че баща му е поставен за епископ на Назианз.

Той незабавно се завърнал в родината си и имайки вече тридесет години от раждането си, приел свето Кръщение от ръцете на баща си. Искал в същия час да се отрече от света и да отиде в пустинята, но бидейки задържан от баща си, останал при него вкъщи.

Поставил си за правило – никога да не употребява клетва и да не призовава името Божие напразно, и спазил това правило до края на живота си. Постоянно се занимавал с четене на Божествените книги и прекарвал дните и нощите в богомислие.

Нееднократно съзерцавал във видения и Христа. Баща му го поставил против волята му за презвитер, а след това искал да го посвети и за епископ, но свети Григорий, като се отклонил от този сан и от почестите, а също и като се стремял към монашеско безмълвие, тайно избягал от дома си и отишъл в Понт, при своя приятел свети Василий.

Последният също бил вече презвитер и устроил в Понт манастир, в който се събрали множество монаси. Той писал на Григорий от Понт, като настойчиво го канел при себе си. По такъв начин те отново, както и по-рано в Атина, започнали да живеят заедно, като всеки имал другия за образец на добродетелта и като си подражавали един другиму.

Написали заедно и устави за постнически живот за монасите. Така свети Григорий живял със свети Василий достатъчно дълго време. Между това умрял братът на Григорий – Кесарий. Родителите много плакали за него. Бащата написал писмо до Григорий, в което със сълзи го убеждавал да се завърне у дома и да му помогне в старостта.

Така той се завърнал от Понт в Назианз. По-късно по молба на своя верен приятел Василий Григорий заел епископската катедра в град Сасима. Когато Тианският митрополит Антим, който причислявал Сасима към пределите на своята епархия, узнал за това, той довел тук войска с цел да не допусне Григорий да заеме катедрата и го причаквал на пътя.

Свети Григорий, като узнал по време на пътуването за козните на Антим и за доведената от него войска, отишъл в един манастир и там се грижел за болните, а след това се поселил в пустинята, търсейки така желаното от него безмълвие.

След немного време, по молба на родителите си, той отново се върнал в Назианз. Родителите му вече много остарели и се нуждаели, поради преклонните си години, от помощта му, още повече, че нямали други деца освен него. Другият им син починал, както вече бе казано, а и дъщеря им Горгония вече била отишла във вечността.

Като погребал благочестивите си родители, свети Григорий се освободил от грижи за тях. Но той желаел да се освободи и от славата, още повече, че жителите на родния му град го принуждавали да заеме епископския престол след баща си.

Тайно се отправил към Селевкия и останал там при църквата „Света първомъченица Текла“. Оттам той бил повикан от дружеските молби на Василий Велики и като се завърнал, поел грижата за приютите и болниците. Свети Василий, за да даде покрив на тези, които нямали къде глава да подслонят, построил обширни здания и като събрал тук бедни и болни, вдовици, сирачета и странници, им осигурявал ежедневната храна, а грижата за тях поверил на възлюбения си приятел.

По такъв начин свети Григорий бил кърмител на бедните, служител на болните, успокоител на странниците. В това време от арианската ерес, която вече много години смущавала Божията Църква, произлязла, подобно на нова глава на някаква хидра, нова ерес и съблазнявала мнозина.

Това била ереста на Македоний, който хулел Светия Дух. Арианите изповядвали, че Отец е Бог несъздаден и предвечен, а Синът е сътворен, при това не е единосъщен и не е съ-вечносъществуващ с Отца. А македонианите признавали Сина за равен на Отца, но хулели Светия Дух, при което едни казвали, че Той е твар, а не Бог, а други не го признавали нито за Бог, нито за твар.

Свети Григорий ги нарекъл полуариани, тъй като те почитали Сина, но унижавали Светия Дух. Тази ерес се разпространила особено силно във Византион. Когато достигнал до царствения град Византион, той бил посрещнат с радост от благочестивите християни. Заварил Църквата Христова намаляла до крайност.

Било лесно да се сметне броят на вярващите, тъй като по-голямата част от града тръгнала след ересите. Всички Божии храмове, величествени и богато украсени, били в ръцете на еретиците. Само един неголям и стар храм – „Света Анастасия“, отхвърлен от еретиците, бил оставен на православните.

И както някога свети Давид се въоръжил с прашка против филистимците, така и сега свети Григорий веднага се въоръжил със словото Божие против еретиците, побеждавал ги в споровете и унищожавал като паяжина догматическите заблуди.

С богомъдрите си и боговдъхновени слова ежедневно обръщал мнозина от заблуда към православие и за кратко време така увеличил броя на вярващите членове на Църквата Христова, че било невъзможно и да се преброят; а броят на еретиците от ден на ден намалявал, и се сбъднало това, което е казано в Свещеното Писание за дома Давидов и дома Саулов:

„Давид все повече се усилваше, а Сауловият дом все повече отслабваше“ (2Цар.3:1). Като просиял с такива подвизи и упорита борба с еретиците, свети

Григорий станал известен на всички; мъдростта му била прославяна навсякъде и заради нея той получил ново име от цялата свята православна Църква, името богослов, подобно на първия богослов, светия девственик Йоан, възлюбеният ученик Христов.

Макар че името богослов е свойствено и на всички велики учители и светители, тъй като всички те са богословствали, прославяйки достойно Света Троица, при все това то е усвоено на свети Григорий по особен начин и е станало негово допълнително име. То било дадено на Григорий от Църквата в знак на неговото тържество и победата му над много и големи еретици.

От това време всички започнали да го наричат богослов. Той бил дълбоко обичан от православните. Цял сонм благочестиви хора желаели да го види на патриаршеския престол. При това и Александрийският патриарх Петър, който приел престола след Атанасий Велики, написал послание до свети Григорий, поверявайки му константинополския патриаршески престол като най-достоен и понесъл много трудове за полза на Църквата.

Междувременно свети Григорий бил толкова изнемощял от телесни болести в Константинопол, че бил принуден да се откаже от грижите по управление на константинополската църква и искал да се завърне в Назианз.Свети Григорий Богослов се оттеглил в Кападокийска област и се поселил в родината си, в село Арианз.

Там той почивал, бидейки много слаб. Но светецът не оставил трудовете за слава Божия: заварил родния си град Назианз заразен с аполинариевата ерес и се стараел да го очисти и с лични увещания, и със свои послания. Когато гражданите го помолили да приеме бащиния престол, той се отказал и им поставил за епископ един презвитер, на име Евлалий, мъж ревностен във вярата и благочестив.

Самият той останал в пълно уединение в селището Арианз.Като живял там известно време и като оставил след себе си много назидателни съчинения, в дълбока старост, на 25 януари той отишъл при неостаряващия живот. Бил погребан с почит в град Назианз.

След много години благочестивият цар Константин Багрянородни пренесъл честните му мощи от Назианз в Константинопол и ги положил в църквата „Свети Апостоли“ – за помощ и защита на града и за слава на Христа Бога, прославян с Отца и Светия Дух во веки. Амин! 

Източник: Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.
 

25 Януари / Имен ден:  Гаро, Григор, Григорена, Григорий, Гриша

Григор (означава „който бди“ или „григорос“, което значи „бърз“),

Продължете с четенето

Казанлък

Хиляди участници и гости събра Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ на централния площад в Казанлък

Published

on

Общо 31 танцови състава с над 1500 участници от цяла България се събраха на централния площад “Севтпоплис” в Казанлък за 16-ото издание на Националното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”, организирано от местното Народно читалище “Жар”. Събитието събра на казанлъшкия “мегдан” представители на различни етнографски области от страната. В надиграването се включиха състави от София, Разлог, Стара Загора, Севлиево, Каварна, Кричим и Раковски, Хасково, Сливен и други, а представянията им събраха многобройна публика.

Официални гости бяха Царица Роза 2023 Кристина Попова и нейната подгласничка Нона Ангелова, а събитието откри кметът Галина Стоянова. “Днес Казанлък е столицата на нашата прекрасна държава България. Днес вие тук доказвате, че няма по-силно от българина, няма по-силно от хорото, няма по-силно от традицията, и че въпреки всичко, България ще бъде, благодарение на вас”, каза тя. Стоянова поздрави председателя на НЧ “Жар” Дора Петкова и нейното семейство за прекрасната организация, която осъществяват вече за 16-а поредна година. Дора Петкова заяви, че днес Казанлък е фолклорната столица на България. 

Програмата започна с дефиле по централния булевард на града, след което всички участници се събраха на площад “Севтополис”, където първи излязоха най-малките участници в детското надиграване “За ръчица”, което тази година се провежда за осми пореден път под надслов „Деца играят българско хоро“. В него участие взеха около 300 деца на възраст от пет години. Програмата продължи с Националното надиграване “Тъпан бие, хоро се вие”, а специалната награда на Община Казанлък беше връчена на танцов клуб “Лудовица” от Разлог, които първи са заявили своето участие в конкурса. Те поднесоха специална изненада на организаторите, а всички участници си тръгнаха със сувенири за спомен от надиграването в Казанлък. 

Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ се организира винаги в последната събота на май и е част от програмата на Празника на розата в Казанлък. БТА

Продължете с четенето

Казанлък

Алена с невероятен хороскоп за неделния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за последния ден от тази седмица. По думите й Водолеите да не налагат мнението си, а Рибите ще имат възможности за професионална изява.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Промените ви помагат в почивния ден да осъзнаете, че надеждите ви няма да се осъществят според вашите очаквания, но не ви носят вреда, въпреки несбъднатите ваши планове и мечти. В нервността си може да предизвикате загуби на работното място. Служебните ви задължения остават на втори план.

Пазете се от чаровен ухажор, който се опитва да се вмъкне в живота ви, но не защото ви обожава, а за да съсипе вече съществуваща ваша връзка или брака ви, след като не сте предпочели него.

ТЕЛЕЦ

В почивния ден не бягайте от реалността и не се доверявайте на непроверена информация. Не се изкушавайте да се впускате в поредните необмислени начинания. Откажете се от стремежа си да се самоизтъквате. Не е във ваша полза и да налагате насила мнението си.  

Новите ви идеи се реализират, ако цените помощта на околните и не проявявате ината си. Не са изключени проблеми с мъж, към които изпитвате привличане. Семейните жени, разочаровани от зачестилите проблеми в семейството, са склонни към изневери.

БЛИЗНАЦИ

Занимавате се с привидно безполезни задължения, които са ви наложени насила в почивния ден, но ви носят приходи. Не проявявайте наивност и алчност и не харчете спечелените пари на мига за тото или хазарт, защото успехът не е с вас и няма да ги умножи, а след това ще страдате от безпаричие по ваша вина.

Ще се изложите и ще провалите професионалните си планове за следващата седмица. Желанието да сте отдадени в полза на хората няма да се хареса на близките ви, с които ще се изпокарате. 

РАК

Уредете си среща с ваш партньор, който в почивния ден може да ви помогне да постигнете професионалните и личните си цели и амбиции. Той притежава достатъчно знания и умее да ви покаже посоката, но и да ви зареди с увереност.

За да постигнете целите си, не си губете времето с безсмислени занимания, а се заемете с поставените задачи. Ще се изострят отношенията с брачния ви партньор, мили дами. Контролирайте емоциите си и не се опитвайте да оправдаете поведението си. 

ЛЪВ

Искате да останете сами със собствените си мисли. Бъдете внимателни, ако в почивния ден се налага да шофирате. Внимавайте да не се окажете под прицела на колегиална омраза. Прикривайте професионалните си стремежите и не дразнете околните, като ги превръщате в свои неприятели.

В семейството ви назрява конфликт, скъпи дами. Изневерили сте и са ви разкрили. Трудно ще намерите оправдание за изневярата си. Не и с проява на агресия. Сексът с брачната ви половинка ще остане задълго само в мечтите ви.

ДЕВА

Намерете компромисно решение в спор с вашите колеги, за да са доволни и да ви подкрепят в този почивен ден. Начинанията са успешни и ще ви донесат ново признание и отлични приходи. Отложете деловите срещи и разговори, ако не са планирани и ви се струват натоварващи.

Имате по-важни задачи. През деня се заемете със задълженията си у дома. Не се заяждайте с близките си. Избягвайте изясняване на отношенията с интимния си партньор. Докажете на любимия, че сексът ви доставя удоволствие. 

ВЕЗНИ

В почивния ден ви вреди ви желанието да поставяте под съмнение мнението на вашите колеги. Бъдете обективни и не проявявайте пристрастност, когато давате оценката си пред ръководството. Работещите в промишлеността и в сферата на услугите не са късметлии.

Да очакват проблеми с конкуренти. Новото ви романтично увлечение може да се окаже разочароващо и да се отдалечите. Вечерта останете с близките си. Не харчете пари за ресторанти с приятели. Несемейните да не си позволяват сексуален контакт.

СКОРПИОН

Некоректност, измами и предателството на ваши делови партньори, на които сте се доверили ще ви разочароват още сутринта в почивния ден. Избягвайте запознанствата. Справяте се отлично със задачите си, а професионалните ви успехи са причина за компромиси от ваша страна.

Не предизвиквайте ръководството с думи, за да не останете без работа. В разговорите с любимите ви не трябва да се прокрадват и най-малките съмнения за изневяра, мили жени. Не ревнувайте без причина. 

СТРЕЛЕЦ

До обед в почивния ден отхвърлете обичайните си задължения и не се мръщете, че да ви неприятни заради продължителното време за изпълнение. Новите задачи оставете за следобед, когато сте се успокоили от постигнатите резултати и отношенията с вашите колеги са хармонични.  

Постарайте се да бъдете толерантни към мнението на колегите си. Не отказвайте предложената ви помощ. Семейните жени да не забравят и себе си и да се заредят с добро настроение. Ново романтично запознанство ще споходи несемейните. 

КОЗИРОГ

Заемете се с вашите най-важни служебни задачи, въпреки че деня е почивен. Пропуснатите възможности за изява в този ден са във ваша вреда, защото успехът е до вас и не е редно да го изпускате в края на месеца.

Огледайте се внимателно около себе си и преценете дали не трябва да създадете нови делови партньорства, без да влагате прекалена емоция и импулсивност при общуването. Самотните жени ще срещнат интересни хора и сред тях може да открият подходящ партньор, но трябва внимателно да преценяват.

ВОДОЛЕЙ

Успехът ви в кариерно отношение изисква да не сте нахални и пробивни и да не налагате мнението си в почивния ден. Бъдете любезни, чаровни и не пропускайте да изявите интелекта си. Ако прекалите с желанието си да въведете ред и с педантизма си на работното място, ще усложните отношенията си с вашите колеги.

Преди да пристъпите към изясняване на отношенията с интимния си партньор, осъзнайте грешките в поведението си. Семейните жени могат да се отдадат без притеснение на интимни преживявания.

РИБИ

Полезни нови знания, придобити в почивния ден, ви обещават нови възможности за професионална изява. Засилва се вашата чувствителност. Имате намерение да смените частично деловото си обкръжение, защото сте преценили, че имате врагове, които искате да отдалечите.

Колкото по-бързо се приберете днес при любимия си, толкова по-голяма е гаранцията, че ще се отдадете на чувствата си. Обидени сте на интимния си партньор, че сексуалният ви живот не отговаря на желанията ви.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Казанлък

Двама светци почитаме днес, вижте кои са те

Published

on

Днес отбелязваме 7 Неделя след Пасха на св. Отци от Първия вселенски събор. Почитаме и преп. Никита, еп. Халкидонски и преп. Софроний Български.

Седмата неделя след Великден е посветена на 318-те свети отци,

участвали в Първия вселенски събор. Съборът е свикан в 325 г. в град Никея (днес Изник, източно от Бурса, Турция), за да се противопостави на ереста на Арий (арианство). Сред видните участници в него са епископите – Александър Александрийски, Атанасий Велики, Евстатий Антиохийски, Макарий Йерусалимски, Пафнутий, Спиридон, Николай и други. Отците на събора формулирали важни понятия на православното християнско учение и особено тези, които се отнасят до второто лице на Светата Троица – Син Божи, въплътил се в Богочовека Иисус Христос. Съставени са и първите седем члена на Символа на вярата, краткото изложение на вярата, пише БТА.

Свети Никита бил добре образован духовник, известен с добродетелите си.

По-късно станал епископ на град Халкидон (днес Кадъкьой в азиатската част на Истанбул) и ръководел паството си с личен пример на съвършен живот и неуморно добротворство сред отрудените хора, които се нуждаели от утеха, закрила и помощ. Заради защитата на иконопочитанието и изобличаването на императора иконоборец Лъв Арменец, епископ Никита бил пратен на заточение, където и починал.

Свещеник Стефан от село Пенкьовци, Трънско, живял в XV-XVI век.

Поради турско насилие избягал първо в София, а сетне във Влашко. Там жена му починала и той приел монашество с името Софроний. Завърнал се отсам Дунава и живял в манастир край Русе (вероятно пещерния Басарбовски манастир), където се подвизавал с пост, молитва и милостиня. Няколко години след смъртта му монасите намерили тялото му нетленно и го поставили в ракла за поклонение. Житието му написал българският книжовник поп Пею, автор на житието на свети Георги Софийски Нови (пострадал през 1515 г.).

Източник: проф. Иван Желев, БТА

Продължете с четенето

Казанлък

В сравнение с 2021 г. населението на областта е намаляло с 2 617души

Published

on

Демографска ситуация в област Стара Загора през 2022 година:
• Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението;
• Намалява броят на живородените деца;
• Намалява броят на умрелите лица;
• Намалява детската смъртност;
• Намалява броят на сключените граждански бракове, докато броят на бракоразводите нараства

Брой и структури на населението

Към 31 декември 2022 г. населението на област Стара Загора е 291 852 души, което представлява 4.5% от населението на страната и нарежда областта на 5-то място по брой на населението непосредствено след областите София (столица), Пловдив, Варна и Бургас. В сравнение с 2021 г. населението на областта намалява с 2 617души, или с 0.9% .

Мъжете са 140 327 (48.1%), а жените – 151 525 (51.9%), или на 1000 мъже се падат 1080 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 53 години. С нарастването на възрастта се увеличават броят и относителният дял на жените от общото население на областа.

Разпределението на населението между градовете и селата е резултат от неговото естествено и механично движение. В края на 2022 г. в градовете живеят 207 954 души, или 71.3% от населението на областта, а в селата – 83 898 души, или 28.7%. В градовете жените са 108 637, или с 9.4% повече от мъжете, a в селата жените са повече от мъжете – с 4.6%.

Към края на 2022 г. населените места в област Стара Загора са 206, от които 11 градове и 195 села, разпределени в 11 общини, съгласно административно-териториалното устройство на страната. Почти половината (48.9%) от населението на областта живее в най-голямата община Стара Загора, а в най-малката – община Опан, живеят само 0.8% от населението на областта. Към края на годината в област Стара Загора има 44 населени места с население под 100 души и 7 населени места без население (с. Брестова и с. Жерговец в община Гурково, с. Бънзарето и с. Държавен в община Мъглиж, с. Овчарци и с. Гледачево в община Раднево и с. Воловарово в община Чирпан).

56578742

Най-големият град в областта е областният център гр. Стара Загора, който е с население 121 582 души, а най-малък е гр. Шипка – 1 194 души. Най-голямото село в област Стара Загора е Копринка (община Казанлък) с население 2 406, а най-малко е с. Осларка (община Чирпан) – 2 души.

В края на 2022 г. лицата на 65 и повече навършени години са 71 104, или 24.4% от населението на областта.
Процесът на остаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 28.7%, а на мъжете – 19.7%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях.
Към 31.12.2022 г. децата до 15 години в област Стара Загора са 43 053, или 14.8% от общия брой на населението.
Към 31.12.2022 г. общият коефициент на възрастова зависимост е 64.2% при 60.4% за страната, или на всяко лице в зависимите възрасти (под 15 и над 65 години) се падат по-малко от две лица в активна възраст.
Това съотношение е по-благоприятно в градовете – 58.7%, отколкото в селата – 79.7%.

Застаряването на населението през годините води до повишаване на неговата средна възраст – 45.4 години, която е около средната за страната (45.2 години) и нарежда областта на осмо място след областите София (столица), Сливен, Варна, Бургас, Благоевград, Пловдив и София. Средната възраст при мъжете в областта е 43.2 години, а при жените – 47.5 години. Средната възраст на населението в градовете е 44.7 години, а в селата – 47.2 години.

Променя се броя и относителния дял на населението в под, във и над трудоспособна възраст. Влияние върху съвкупностите на населението във и над трудоспособна възраст оказват както застаряването на населението, така и законодателните промени при определянето на възрастовите граници за пенсиониране.

За 2022 г. тези граници за населението в трудоспособна възраст са до навършването на 61 години и 10 месеца за жените и 64 години и 5 месеца за мъжете.

Населението в трудоспособна възраст в област Стара Загора към 31.12.2022 г. е 166 490 души, или 57.0% от населението в област Стара Загора, като мъжете са 87 807, а жените – 78 683.

Към края на 2022 г. над трудоспособна възраст са 79 239 души, или 27.2%, а под трудоспособна възраст – 46 123 души, или 15.8% от населението на областта.

Основните фактори, които влияят върху измененията в броя и структурите на населението, са демографските процеси – раждаемост, смъртност и миграция.
Раждаемост

През 2022 г. в областта са регистрирани 2 472 родени деца, като от тях 2 448 (99.0%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява със 278 деца, или с 10.2%.

Коефициентът на общата раждаемост за област Стара Загора през 2022 г. е 8.4‰.
Броят на живородените момчета в област Стара Загора е 1 240 и е с 32 повече от този на живородените момичета (1 208).
В градовете и селата на областта живородените през 2022 г. са съответно 1 687 и 761, а коефициентът на раждаемост е 8.1‰ в градовете и 9.0‰ в селата.
Броят на жените във фертилна възраст (15 – 49 навършени години), или размерът на родилните контингенти и тяхната плодовитост, оказват решаващо влияние върху равнището на раждаемостта и определят характера на възпроизводството на населението.
Към 31.12.2022 г. броят на жените във фертилна възраст в област Стара Загора е 55 301.
Тоталният коефициент на плодовитост е един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените. През 2022 г. средният брой живородени деца в областта от една жена е 1.84 при 1.78 за страната. В градовете средния брой живородени деца от една жена е 1.6 при 2.19 в селата.
През 2022 г. средната възраст на жените при раждане на първо дете е 25.9 години. В сравнение с 2021 г. се e намалила с 0.1 години. Средната възраст на жените при раждане на дете остава непроменена спрямо 2021 г. – 27.9 години.

През 2022 г. броят на извънбрачните раждания е 1 710, или 69.2% от всички раждания. Относителният дял на извънбрачните раждания в градовете (65.4%) е по-нисък отколкото в селата (77.6%).
Смъртност

Броят на умрелите лица в област Стара Загора през 2022 г. е 5 716 души, а коефициентът на обща смъртност – 19.5‰ при 18.4‰ за страната. Спрямо предходната година броят на умрелите намалява с 1 367, или с 19.3%.
Смъртността сред мъжете (20.6‰) продължава да бъде по-висока в сравнение със смъртността сред жените (18.5‰). Продължават и силно изразените различия в смъртността сред градското и селското население. Коефициентът на смъртност е по-висок в селата (26.1‰) отколкото в градовете (16.8‰) на област Стара Загора.
През 2022 г. в областта са починали 19 деца на възраст до една година, а коефициентът на детската смъртност е 7.8‰ и е по-нисък спрямо предходната година (9.9‰).

Бракове и бракоразводи

През 2022 г. се наблюдава намаляване на броя на сключените бракове. Регистрираните юридически бракове в област Стара Загора са 1 064 и са с 50 по-малко от предходната година. От всички регистрирани бракове 67.8% (721) са сред населението в градовете. В селата са сключени 343 брака. Най-много са сключените граждански бракове при жените и мъжете във възрастта от 25 до 29 години съответно 23.3% и 19.4%.
През 2022 г. средната възраст при сключване на първи брак за мъжете и жените е съответно 33.6 и 30.2 години. Спрямо предходната година средната възраст се увеличава с 0.5 години за мъжете, а при жените – с 0.3 години.
Коефициента на брачност, през 2022 г. е 3.6‰, като се запазва спрямо 2021 г.
За 83.5% от мъжете и 82.7% от жените, сключили граждански брак през 2022 г. той е бил първи.
По показателя „предишно семейно положение при сключване на брака“, най-голям е броят на неженените мъже – 888, следван от разведените – 151. При жените също най-голям е броят на неомъжените – 880, следван от броя на разведените – 172.
През 2022 г. разводите в областта са 436, като спрямо 2021 г. броят им нараства с 1.2%. От всички прекратени бракове 73.2% се отнасят за населението в градовете. Критичен момент в съвместния живот на брачните двойки е възрастта от 40 до 49 години. При мъжете относителният дял на разводите в този възрастов интервал е 37.6%, а при жените – 39.7%.

Вътрешна миграция

През 2022 г. жителите на област Стара Загора, сменили своето обичайно местоживеене с друго населено място в рамките на страната са 5 425 души. От тях, 2 921 лица (53.8%) са се преселили в населено място от областта. Сред тях 1 255 (43.0%) са мъже и 1 666 (57.0%) са жени.
В границите на областта, най-голямо териториално движение има по направлението „село – град“ (36.2%). По-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направленията „град – село“ (31.4%), „град – град“ (20.4%) и „село – село“ (12.0%)

Външна миграция

През 2022 г. 308 души са променили своя настоящ адрес от област Стара Загора в чужбина. Най-желани дестинации за емиграция от жителите на област Стара Загора са Германия – 71 (23.1%), Испания – 30 (9.7%) и Гърция – 29 (9.4%).
Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите включва български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната. През 2022 г. 40 619 лица са променили своето обичайно местоживеене от чужбина в България. Сред дошлите да живеят в страната 1 086 лица са предпочели да се заселят в област Стара Загора. Най-висок е делът на имигрантите от Сирия (28.1%), Турция (11.3%), Германия (9.8%) и Гърция (8.1%).

Eстествен и механичен прираст на населението

Разликата между ражданията и умиранията представлява естественият прираст на населението. През 2022 г. абсолютният размер на естествения прираст в област Стара Загора е минус 3 268 души. В сравнение с предходната година отрицателният прираст е намалял с 1 089 души.
Намалението на населението, измерено чрез коефициента на естествения прираст, е минус 11.1‰ за областта, като в градовете е минус 8.7‰, а в селата – минус 17.1‰.
Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва механичният прираст (нетното салдо от вътрешната и външна миграция), който е положителен – 651 души. Той се формира като разлика между броя на заселилите се (6 384) и изселилите се (5 733) от областта.

Гергана Митева
Главен експерт в отдел „Статистически изследвания – Стара Загора“
Териториално статистическо бюро – Югоизток

Продължете с четенето

Казанлък

Галина Стоянова отправи сърдечен поздрав по повод 90- тата годишнина на ДГ „Буратино“

Published

on

С празничен концерт – феерия на малки и големи възпитаници на Детска градина N7 „Буратино“ в Дом на културата „Арсенал“ бе отбелязана юбилейната 90-годишнина на детското заведение.

Пред пълната зала на поколения приятели, родители и близки на ДГ“Буратино“ Галина Стоянова отправи сърдечен поздрав, в който отбеляза важността на партньорството между педагозите и родителите, на тяхното взаимно разбирателство. Към децата тя пожела: „Да сте здрави, смели, щастливи и много успешни, защото всички ние винаги Ви желаем най-доброто! Защото, чудесата на света в детските очи не са седем – те са седем милиона!“.

Продължете с четенето

Казанлък

Алена със страхотен хороскоп за съботния ден

Published

on

Астроложката Светлана Тилкова-Алена направи много интересен хороскоп за съботния ден. По думите й Стрелците трябва да се готвят за пътуване, а Козирозите – да защитават позицията си.

Ето какво предрече Алена за всички зодии:

ОВЕН

Планирайте работата си така, че да не се преуморявате с непосилни задачи в почивния ден, особено ако са ви поставени неочаквано. Оцените надеждността на партньорите си. Не рискувайте. Нестандартният подход при разрешаване на служебни проблеми няма да ви е от полза в този ден.

Напрегнатия ден не ви помага да се откъснете от това, което ви предстои. Вечерта очаквайте приятни новини, свързани с романтична среща и изясняване на чувствата ви с любимите ви хора. Бъдете тактични. 

ТЕЛЕЦ

Успехът ще ви съпътства, ако в почивния ден сами сте обмислили и реализирали плановете си. Не обсъждайте с никого намеренията си, за да избегнете разочарованията. Търсете правилните решения.

Говорете с колегите си за проблемите на работното място, намерете решение и продължете уверено напред към поставените общи цели. Неуспехите си сте в състояние да предизвикате и сами, мили дами, защото на моменти ви обхваща депресия, заради невъзможност да надскочите себе си. 

БЛИЗНАЦИ

Отново се пригответе за трудности, които са преодолими в почивния ден, ако запазите спокойствие и проявите твърдост в мнението си. Следобед, стига да имате възможност можете работите спокойно и в дома си.

Ще успеете да завършите започнатото навреме, за да се радвате на една спокойна вечер с вашите близки и любими хора. Работите активно, но е възможно и да получите любовно признание. Споделените чувства ви зареждат с оптимизъм. Сексът ще ви се отрази добре, ако не е със случаен партньор.

РАК

Подгответе се за делови проблеми, които се налага да разрешавате в почивния ден. Заради тях ще промените плановете си и ще се натоварите със задължения, които изобщо не очаквахте. Съветвам ви вечерта да имате време за почивка, за да не се сринете от преумора. Вечерта очаквайте проблеми в семейството или с любимия, ако сте закъснели.

Не проявявайте капризи и чуйте какви са желанията половинката си. Романтичните мигове с интимния партньор и сексуалните удоволствия ще ви заредят със сили. 

ЛЪВ

Досадни задължения ще ви развалят настроението, но следобед ще получите признание от колегите си. Ако имате възможност пътувайте. Проведете разговор с хора, чрез които да обмислите разширяване на дейността си, ако сте се уговорили за среща днес.

Ако сте решили да търсите днес подходящия партньор за романтична връзка, късметът не е с вас. Романтичните запознанства ще ви разочароват. Въпреки нежеланието ви непрекъснато да доказвате чувствата към партньора си, днес го сторете.

ДЕВА

Не са изключени неочаквани запознанства, които няма как да избегнете в почивния ден, но пък ако си поставите за цел да ги съхраните, ще заслужите всеобщо възхищение. Не бива да пренебрегвате предложенията за допълнителна работа или съдружие, ако са ви поднесени в този ден.

Време е да приключите стара любовна връзка, която ви създава проблеми в семейния живот и може да разруши брака ви. Предпазвайте се от случайни сексуални контакти, защото ще бъдете изненадани скоро от нежелана бременност.

ВЕЗНИ

Стабилизирайте постигнатото в почивния ден и се отдайте на спокойна работа следобед. Не се впускайте в нови занимания и не договаряйте проекти, дори и да ви изкушават. Деловите разговори и срещи са успешни, но е по-добре да ги отложите за следващите дни, ако не сте сигурни в исканията си.

Време е да помислите за почивката си, мили делови жени, и да заведете любимите си хора или брачните си половинки на ресторант. След като се приберете у дома, можете да се отдадете на чувствата си.

СКОРПИОН

Днес, въпреки че деня е почивен, сте без настроение на работното място, а причината е във вас самите и притесненията ви, които са безпочвени. Рискувате да си заслужите забележки от ръководството, заради интрига, създадена от колега, който ви завижда.

Разчитайте на интуицията си, която ще ви подскаже верните действия. Обмисляйте думите си. Настъпил е момента да решите дали да съхраните брака си, мили жени, ако вече не издържате и сте засегнати от поведението на партньора си.

СТРЕЛЕЦ

Налага се да пътувате, но в почивния ден няма да свършите планираната работа. Денят е неблагоприятен за делови разговори. На работното място бъдете активни и търпеливи и не отказвайте предложение за доходна работа. Ако не сте внимателни, ще допуснете сериозни загуби до края на деня, които трудно ще възстановите.

Намерете пътя към сърцето на партньора си, мили жени, ако сте го отдалечили от себе си, заради непрекъсната си професионална заетост. Работили сте неуморно.

КОЗИРОГ

Бъдете предвидливи в намеренията си и коректни към околните в този почивен ден. Не се обезличавайте в своето обкръжение, а дайте да се разбере, че се придържате към вашата твърда линия на поведение и държите на мнението си. Заемете се с работата си и не се опитвайте да я прехвърляте на някой друг.

В отношенията с любимия ви бъдете въздържани в изразяване на емоциите, мили жени. Не изневерявайте! Семейните жени ще изживеят незабравими сексуални удоволствия. Несемейните да бъдат предпазливи.

ВОДОЛЕЙ

Намерете време в почивния ден и помислете за обогатяване с нови знания, за духовното си и интелектуално израстване. Тези от вас, които се занимават с бизнес, да прегледат договорите, които им предстои да подпишат през следващата седмица.

Ако не сте семейни и сте намерили подходящата половинка, днес е идеален ден за определяне дата за годеж и брак. Ще си гарантирате щастие. Ако сте се освободили от съмненията си и сте сигурни в чувствата си, сексът ще ви достави незабравими мигове.

РИБИ

Почивният ден оценете постигнатото и поставете началото само на предварително обмислени нови задачи. Планирайте времето си според приоритетите. Ако сте решителни,    блеснете с възможностите си. В противен случай ще се наложи да се справяте с отстраняване на грешки и да губите време което можете да вложите в нещо стойностно.

Въпреки деловата ви заетост, мили жени, създайте хармония в интимните си отношения, а ако сте семейни с брачния си партньор. Не се лишавайте от романтичните мигове.

Източник: Труд

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com