Свържете се с нас

Казанлък

Изминалата учебна година беше изключително успешна за ОДК „Св.Ив.Рилски” гр.Казанлък

Published

on

Изминалата учебна година беше изключително успешна за ОДК „Св.Ив.Рилски” гр.Казанлък. Постигнати са високи резултати от нашите възпитаници на национални и международни конкурси, състезания, турнири в отделните направления – наука, изкуство,спорт.
Благодарение на финансирането от Община Казанлък през 2014/2015 уч. година в ОДК децата се обучаваха в следните учебни форми: изобразително изкуство, спортни танци, балет, музика, литературно творчество, таекуондо, приложно колоездене, пиар, православни християнски ценности и празници, занимания по интереси, спортно туристическо ориентиране, испански език, Енциклопедия, театрално изкуство, клуб „радио и телевизия”, клуб „Общество и медии”, разпределени в 55 постоянни и 11 временни групи, които обхващат 735 деца и ученици.
Проведени са инициативи по повод 65 – годишния юбилей на извънучилищните дейности в община Казанлък – концерт, фотоизложба, срещи с медиите, изработване на рекламни материали.
Ремонтирано е помещение за излагане на природо-научна сбирка от препарирани животински видове и е отварено отново за посетители – ученици и учители.
Присъдените награди и отличия общо през учебната година на нашите възпитаници са 362 , от които :
1. Отличия от национални състезания и конкурси – 282:
– І-ви места – 76, ІІ-ри места – 73, ІІІ –ти – 59, ІV-ти – 17
– Специални награди – 40 и Поощрителни – 17
2. Отличия от международни конкурси и състезания – 80:
– І-ви места – 17, ІІ-ри места – 32, ІІІ –ти – 14, ІV – ти – 6
– Специални награди – 9 и Поощрителни – 2
3. Отличия от общински турнири и състезания – 34
4. Стипендианти по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби – 8

ОДК и Община Казанлък бяха домакини на 5 национални конкурса, четири от които включени в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН:

1. Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци” и за хумористична
литературна творба „Присмехулници”, в рамките на Чудомирови празници Казанлък 2015.
Брой получени творби 1917 от 153 институции от 26 области.
2. Национален открит турнир по спортни танци и Купа България ІІ Ранг:
участвали около 285 танцови двойки от цялата страна.
3. Национален конкурс за класически, характерни,модерни танци за купа „Българска роза”.
Участвали над 1000 деца от 30 танцови състава от 12 области на страната. Брой танци по направления и възрастови групи 178.
4. Национален конкурс „Казанлъшка роза” с раздели Изобразително изкуство и Етнография.
Брой получени творби 1030 от 80 институции от 24 области.
5. Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Една българска роза”.
Явили се 85 индивидуални участника от 17 населени места от 10 области.
ОДК изказва благодарност на спомоществователите, с чието съдействие за поредна година мероприятията бяха проведени успешно: фондация „Чудомир”, Завод за пружини гр.Крън, „Суперабразив” ЕООД гр.Крън, Ротари клуб – Казанлък, СБУ – Казанлък, СТС Козметикс – Габрово, Би Би Си Кейбъл и на всички медии в Казанлък.
Благодарим и на Община Казанлък, Общински съвет – Казанлък, Военен клуб – Казанлък.

Освен конкурсната дейност, бяха проведени и следните инициативи:
1. Концерт по случай 65-годишния юбилей на извънучилищните дейности – 23.10. 2014г. в ДК „Арсенал” – взели участие около 300 деца от ОДК;

2. Фотоизложба „Извънучилищни дейности” – ноември 2014г. на стъклената витрина на Инфоцентър – Казанлък;
3. 25 – годишен юбилеен концерт на Клуб по спортни танци „Роза” – март 2015;
4. Годишни концерти на балетна формация Дива денс и на вокалните групи към ОДК;
5. Участия в Празника на розата – Казанлък 2015, и в Общински тържества ,концерти и празнични изяви на детски учебни заведения;
6. Открити следните изложби на ШИИ „Живопис: за Деня на християнското семейство в МБАЛ „Хр.Стамболски” ; „Коледни вълшебства” в Инфоцентър – Казанлък и във фоайето на РИО Стара Загора; „Малките нашенци” във Военен клуб – Казанлък и в Инфоцентър – Казанлък и изложба „Казанлъшка роза” във Военен клуб- Казанлък.
7. Участия на спортните клубове към ОДК в регионални, национални и международни състезания, турнири, шапмионати;

Като награда за успешния учебно-творчески сезон, възпитаниците на Общински детски комплекс ще почиват безплатно на море и на планина по Проект за творчески ваканции, Програма „Хайде да творим заедно” на Националния дворец на децата и на Министерството на образованието и науката.
Пожелаваме на всички талантливи деца и ученици весело и незабравимо лято. Очакваме ги заредени с нови идеи и вдъхновения.

литературен клуб


Денница Танева,
Директор на ОДК „Св.Ив.Рилски”
гр.Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Ден, в който да се наслаждавате на живота, да съзерцавате природата и да сключите примирие с неприятелите си

Published

on

Овен –Звездите гарантират признание и успех във всички дела само на тези представители на знака, чиито решения или постъпки са основани на дълбоки чувства и убеденост в собствената правота. Не е изключено да има причини да помрачат вашето настроение.

Телец –Нови хора, които се появят на пътя ви, могат да станат източник на много неприятности. Следете за знаци около вас – днес вашата вътрешна същност се отразява в околната среда и обкръжението ви.

Близнаци – Нарастващият жизнен потенциал може положително да повлияе върху вашият личен живот. Звездите са готови да ви помогнат да постигнете реализацията на вашите честолюбиви замисли и идеи.

Рак –Благоприятен ден, който ще премине под знака на милосърдието, любовта и прошката. Звездите ви съветват да прекарате повече време навън, тъй като именно там може да срещнете своята съдба под една или друга форма.

Лъв –Постарайте се да се избавите от превзето мнение и субективни оценки. Денят може да ви донесе неочаквани обрати на съдбата, затова запазете спокойствие. Вероятно отложени дела ще се нуждаят от спешно завършване.

Дева –Жизненият потенциал е на високо равнище, но излишъкът на вътрешна енергия може да се окаже разрушителен за вашето здраве. Звездите предупреждават за вероятност от спор на основа ревност или обида на наранено самочувствие.

Везни –Напрегнат ден, изискващ сериозно отношение към делата. Разпределете от рано приоритетите и задачите за деня, но се старайте да няма излишни амбиции. Не е изключено да ви се наложи да решавате домашни или лични проблеми.

Скорпион – Избягвайте да се занимавате с документи, обещания и излишните разговори. Сексуалните контакти изискват крайна предпазливост. Обърнете внимание на своето здраве или на здравето на свой близък.

Стрелец –Добър ден за завършване на делата, анализ на изминатия път. За постигане на поставените цели, ако се налага обединете усилия с други хора. Днес не бързайте да вземате отговорни решения, за да избегнете грешки. Необходим ви е съвет от близки хора.

Козирог – Във всички дела се обръщайте към здравия смисъл и интуицията. Вашата работоспособност положително ще се отрази на резултатите от работата ви. Звездите предвещават успех в професионалната област.

Водолей –Занимавайте се само с обичайните си дела, не изискващи активни действия и неоправдан риск. В отношенията с близките хора е възможно да се постигне пълно разбирателство. Не се препоръчва да рискувате или да правите скъпо струващи покупки.

Риби –Партньорските отношения днес ще бъдат плодотворни и ще носят взаимно удовлетворение. Жизненият потенциал, сексуалността и личното обаяние са на високо равнище. Може да имате интересни срещи и запознанства, но нямат да бъдат дълготрайни.

Съветите на Фортуна
В медицинско отношение денят е свързан с далака, с обновление на кръвта. Кръвта осъществява транспортна връзка между всички органи и тъкани, доставя хранителни вещества и кислород. Енергийно духовната нечистота влияе върху формулата на кръвта и на състоянието на организма като цяло.

Съблюдавайте спокойствие и умереност във всичко, не нарушавайте вътрешния си комфорт. Ден на чистота, измиване. Наслаждавайте се на живота, съзерцавайте природата, сключете примирие с неприятелите си, старайте се да разбирате всички и да не осъждате никого, бъдете справедливи и ще постигнете равновесие, душевно спокойствие, връзка с Космоса.

Повечето хора изпитват прилив на енергия, която трябва да се използва в творческо направление. Време за почивка от напрегнатите и активни дейности, които са били предприети в последните няколко дни. Трябва да възстановите силите си в хармония и на спокойствие. Това се отнася за тези, които наистина са имали активна дейност. 

Източник: tribune.bg

Продължете с четенето

Казанлък

Тази вечер настъпва астрономическата есен

Published

on

Астрономическата есен настъпва днес у нас в 22 часа и 21 минути, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

На днешния ден на есенното равноденствие, слънцето в София изгрява в 7.00 часа и 14 минути, и залязва в 19.00 часа и 24 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 10 минути.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало – т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.

Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.

новини.бг

Продължете с четенето

Казанлък

Денят на независимостта е

Published

on

На 22 септември се навършват 113 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България.

Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор от 1878 г.

Условията за обявяване на независимостта на младата българска държава в началото на ХХ в. били изключително благоприятни. През лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария – една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да го наруши, като анексира двете от провинциите на империята – Босна и Херцеговина.

Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф, за да съгласуват действията си.

Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в църквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на Независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Денят на Независимостта се отбелязва тържествено в различни краища на страната, но център на националното честване е Велико Търново.

Снимка архив Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

Облачна и дъждовна сряда

Published

on

Облачна и дъждовна сряда ни очаква. Това съобщават от НИМХ.

Ще духа до умерен вятър от северозапад.

Максималните температури ще бъдат между 16 и 21 градуса.

В 22:21 часа днес с есенното равноденствие започва астрономическата есен.

Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна.

През следващия ден захлаждането ще продължи.

Продължете с четенето

Казанлък

2192 нови случая на коронавирусна инфекция в страната, 112 в областта

Published

on

През последните 24 часа в страната са регистрирани 2192 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от единния информационен портал.

Направени са 22 276 диагностични теста – 6937 PCR и 15339 антигенни. Делът на положителните проби е 9, 8 процента.

Към 22 септември активните случаи са 40 832.

В болниците в страната се лекуват 4 935 души с диагноза COVID-19. За 405 от пациентите се полагат интензивни грижи.

През денонощието болестта отне живота на 58 души, излекуваните са 1030.

От началото на пандемията жертвите у нас са 20 224, като възстановени са вписани 425 682 души.

На 21 септември у нас са поставени 10 071 ваксини, от началото на имунизационната кампания техният брой е 2 481 276. Със завършена ваксинация са 1 289 055 души.

Общият брой на потвърдените носители на коронавирусна инфекция е 486 738, сред тях има 14 278 медици.

Статистиката за денонощието по области: Благоевград – 130 нови случая, Бургас – 153, Варна – 149, Велико Търново – 83, Видин – 45, Враца – 37, Габрово – 49, Добрич – 72, Кърджали – 27, Кюстендил – 39, Ловеч – 21, Монтана – 48, Пазарджик – 78, Перник – 41, Плевен – 26, Пловдив – 167, Разград – 40, Русе – 50, Силистра – 36, Сливен – 62, Смолян – 37, София-град – 387, София-област – 114, Стара Загора – 112, Търговище – 45, Хасково – 63, Шумен – 31, Ямбол – 50.

Продължете с четенето

Казанлък

Близо 170 училища в Старозагорско ще получават доставки по схемите на ДФ “Земеделие”

Published

on

167 учебни заведения и 20 840 деца и ученици в област Стара Загора ще получават плодове и зеленчуци по схемата “Училищен плод”, изпълнявана от ДФ “Земеделие”. 164 учебни заведения са подали заявления за доставки през настоящата учебна година и по схемата “Училищно мляко”, съобщи в интервю за Радио Стара Загора директорът на Областна дирекция на ДФ “Земеделие” Мехмед Зейнел.  

Той уточни, че през учебната 2021/2022 година, децата в училищата и детските градини ще получават 50 доставки по схемата „Училищен плод“ и 50 по схемата „Училищно мляко“. За втора поредна година, на децата и учениците ще се доставят освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, така и биологично произведени. Заедно с продуктите по двете училищни програми, задължително ще се доставя пчелен мед най-малко 3 пъти и не повече от 6 пъти за учебна година като задължителна съпътстваща мярка.

От доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират от ЕС и се прилагат от почти всички страни-членки на Общността, се възползват децата от подготвителните групи и учениците от І до IV клас включително, които посещават държавните, общинските и частните училища и детски градини. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com