Свържете се с нас

Казанлък

Изминалата учебна година беше изключително успешна за ОДК „Св.Ив.Рилски” гр.Казанлък

Published

on

Изминалата учебна година беше изключително успешна за ОДК „Св.Ив.Рилски” гр.Казанлък. Постигнати са високи резултати от нашите възпитаници на национални и международни конкурси, състезания, турнири в отделните направления – наука, изкуство,спорт.
Благодарение на финансирането от Община Казанлък през 2014/2015 уч. година в ОДК децата се обучаваха в следните учебни форми: изобразително изкуство, спортни танци, балет, музика, литературно творчество, таекуондо, приложно колоездене, пиар, православни християнски ценности и празници, занимания по интереси, спортно туристическо ориентиране, испански език, Енциклопедия, театрално изкуство, клуб „радио и телевизия”, клуб „Общество и медии”, разпределени в 55 постоянни и 11 временни групи, които обхващат 735 деца и ученици.
Проведени са инициативи по повод 65 – годишния юбилей на извънучилищните дейности в община Казанлък – концерт, фотоизложба, срещи с медиите, изработване на рекламни материали.
Ремонтирано е помещение за излагане на природо-научна сбирка от препарирани животински видове и е отварено отново за посетители – ученици и учители.
Присъдените награди и отличия общо през учебната година на нашите възпитаници са 362 , от които :
1. Отличия от национални състезания и конкурси – 282:
– І-ви места – 76, ІІ-ри места – 73, ІІІ –ти – 59, ІV-ти – 17
– Специални награди – 40 и Поощрителни – 17
2. Отличия от международни конкурси и състезания – 80:
– І-ви места – 17, ІІ-ри места – 32, ІІІ –ти – 14, ІV – ти – 6
– Специални награди – 9 и Поощрителни – 2
3. Отличия от общински турнири и състезания – 34
4. Стипендианти по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби – 8

ОДК и Община Казанлък бяха домакини на 5 национални конкурса, четири от които включени в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН:

1. Национален конкурс за весела детска рисунка „Малките нашенци” и за хумористична
литературна творба „Присмехулници”, в рамките на Чудомирови празници Казанлък 2015.
Брой получени творби 1917 от 153 институции от 26 области.
2. Национален открит турнир по спортни танци и Купа България ІІ Ранг:
участвали около 285 танцови двойки от цялата страна.
3. Национален конкурс за класически, характерни,модерни танци за купа „Българска роза”.
Участвали над 1000 деца от 30 танцови състава от 12 области на страната. Брой танци по направления и възрастови групи 178.
4. Национален конкурс „Казанлъшка роза” с раздели Изобразително изкуство и Етнография.
Брой получени творби 1030 от 80 институции от 24 области.
5. Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Една българска роза”.
Явили се 85 индивидуални участника от 17 населени места от 10 области.
ОДК изказва благодарност на спомоществователите, с чието съдействие за поредна година мероприятията бяха проведени успешно: фондация „Чудомир”, Завод за пружини гр.Крън, „Суперабразив” ЕООД гр.Крън, Ротари клуб – Казанлък, СБУ – Казанлък, СТС Козметикс – Габрово, Би Би Си Кейбъл и на всички медии в Казанлък.
Благодарим и на Община Казанлък, Общински съвет – Казанлък, Военен клуб – Казанлък.

Освен конкурсната дейност, бяха проведени и следните инициативи:
1. Концерт по случай 65-годишния юбилей на извънучилищните дейности – 23.10. 2014г. в ДК „Арсенал” – взели участие около 300 деца от ОДК;

2. Фотоизложба „Извънучилищни дейности” – ноември 2014г. на стъклената витрина на Инфоцентър – Казанлък;
3. 25 – годишен юбилеен концерт на Клуб по спортни танци „Роза” – март 2015;
4. Годишни концерти на балетна формация Дива денс и на вокалните групи към ОДК;
5. Участия в Празника на розата – Казанлък 2015, и в Общински тържества ,концерти и празнични изяви на детски учебни заведения;
6. Открити следните изложби на ШИИ „Живопис: за Деня на християнското семейство в МБАЛ „Хр.Стамболски” ; „Коледни вълшебства” в Инфоцентър – Казанлък и във фоайето на РИО Стара Загора; „Малките нашенци” във Военен клуб – Казанлък и в Инфоцентър – Казанлък и изложба „Казанлъшка роза” във Военен клуб- Казанлък.
7. Участия на спортните клубове към ОДК в регионални, национални и международни състезания, турнири, шапмионати;

Като награда за успешния учебно-творчески сезон, възпитаниците на Общински детски комплекс ще почиват безплатно на море и на планина по Проект за творчески ваканции, Програма „Хайде да творим заедно” на Националния дворец на децата и на Министерството на образованието и науката.
Пожелаваме на всички талантливи деца и ученици весело и незабравимо лято. Очакваме ги заредени с нови идеи и вдъхновения.

литературен клуб


Денница Танева,
Директор на ОДК „Св.Ив.Рилски”
гр.Казанлък

Продължете с четенето

Казанлък

С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от град Крън до град Шипка

Published

on

650 000 лв. сме отпуснали през последните години за изграждане на велоалеи на територията на община Казанлък. С още 2 млн. лв. европейско финансиране ще се направи велоалея от гр. Крън до гр. Шипка, която се явява продължение на съществуващото трасе между Казанлък и Крън, съобщи във премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Дължината на велосипедната алея е близо 7 км. Тук е едно от най-красивите места на страната и трябваше да осигурим безопасни условия на всички колоездачи, коментира Борисов и допълни, че освен за велоалеи, продължават и инвестициите в антикризисни мерки в района. 

Само през последните 4 години 1066 микро-, малки и средни компании в района са подкрепени със 73 млн. лева, заяви премиерът. По програмата за безлихвено кредитиране на физически лица 6,2 млн. лв. са достигнали до 1423 души. По оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” продължава и подкрепата по отворената вече за разплащане процедура за средни предприятия. По нея 80 компании от област Стара Загора ще получат 11 млн. лв.

С осигурените от правителството над 100 000 лв. се ремонтира НЧ “Светлина 1861” в град Шипка, посочи още премиерът. Дейностите включват укрепване на сградата, както и ремонт на покрива.

Продължете с четенето

Казанлък

Новоизбраният кмет на Мъглиж д-р Душо Гавазов встъпи официално в длъжност

Published

on

Новоизбраният кмет на Мъглиж д-р Душо Гавазов встъпи официално в длъжност. Той бе избран на проведените на 28 февруари извънредни местни избори в общината. До този момент в продължение на 9 години и половина д-р Гавазов бе на поста зам-кмет.

Областният управител Гергана Микова поздрави кмета с успеха на изборите и с рождения му ден, който е днес. Тя му пожела да управлява мъдро и да работи за просперитета на общината. Г-жа Микова връчи символичния ключ на Мъглиж на новия кмет, който положи клетва.

„Преди 25 години положих първата си клетва – Хипократовата. Това беше след завършване на медицинското ми образование. Днес се кълна за втори път и съм изключително развълнуван. Благодаря на всички хора, които ми гласуваха доверие, за да спечеля толкова убедително. Благодаря на екипа си, който въпреки трудностите и епидемичната обстановка организира перфектно подготовката и провеждането на изборите. Обещавам да бъда кмет на всички мъглижани, независимо от тяхната политическа ориентация, възраст и пол. Ще направя всичко по силите си, за да продължим започнатото и да спазя всички обещания, които съм дал“, каза новоизбраният кмет на община Мъглиж.

Както се полага за рожден ден, Душо Гавазов получи огромна торта от административния екип на Общината.

Свещеници отслужиха водосвет за здраве и благополучие на Мъглиж и неговите граждани.  За рождения си ден и за своя нов пост кметът получи подарък от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан икона на Света Богородица с Младенеца.  

Продължете с четенето

Казанлък

Кметът на Община Казанлък отправи поздрав за юбилейните 50 години на ППМГ „Никола Обрешков“

Published

on

Кметът на Община Казанлък отправи поздрав за юбилейните 50 години на ППМГ „Никола Обрешков“. От името на Галина Стоянова Почетен плакет поднесе заместник-кметът Лилия Цонкова, която също е възпитаник на Математическата гимназия. Директорът Красимир Дамянов изрази благодарности за вниманието и грижите към учебното заведение от страна на Кмета и нейния екип.

В Поздравителния адрес Кметът Галина Стоянова се обръща към преподаватели и ученици като към пионери: „Всички Вие сте част от един невероятен отбор, част от историята на Казанлъшката математическа гимназия, от живота на Казанлък. Така, както патронът на гимназията допринася неимоверно за българската наука, всеки от Вас върви със свои стъпки към научни успехи, които Ви превръщат в победители.“.

Към пожеланията за здраве и успехи Кметът на Казанлък добавя: „Нека и в следващите 50 години се радваме на ППМГ „Никола Обрешков“ като средище за изграждане на умове, но преди всичко на смели сърца, които и занапред ще дръзват да надзъртат в Неизвестното, ще надхвърлят прегради и ще продължават смело да питат и да откриват нови отговори за Казанлък, за България, за Света!“.Математическата гимназия в Казанлък е открита на 29 септември 1970 година, когато със заповед на тогавашния министър на народната просвета се откриват първите в страната две математически гимназии. Казанлък е предпочетен заради големия брой изтъкнати математици и отличните представяния на учениците при участието им в национални и международни олимпиади.

Може да бъде изображение с един или повече хора, стоящи хора, обувни артикули и на открито
Може да бъде изображение с 7 people, including Vlado Chuchumishev, стоящи хора и на открито

ППМГ е едно от водещите училища в страната. Неговите възпитаници постигат уникални успехи на национално и международно ниво в областта на математиката и физиката, в областта на биологията и химията…Но не само. Учениците постигат успехи и в областта на хуманитарните науки история, философия, гражданско образование, в сферата на изкуството – музика, изобразително изкуство и дори спорта. 46 випуска продължават традицията да бъдат достойни и успешни Обрешковци. Всяка година наследниците на Никола Обрешков участват и печелят медали на международните олимпиади по физика, биология, химия.

Продължете с четенето

Казанлък

Три коли осъмнаха в Казанлък с разбити стъкла и обрани

Published

on

На 03.03.2021 г., около 01:10 ч., при извършване на обход на ул. “Славянска” и ул. “Трапезица” в гр. Казанлък, служители на РУ – Казанлък са установили три автомобила с взломени стъкла.

При последвалите процесуално-следствени действия е установено, че за времето от 18:30ч. на 03.03.2021 г. до 01:10 ч. на 04.03.2021г., след като са взломени предните леви стъклата на автомобилите, е извършена кражба на неустановена към момента парична сума на монети, чантичка с лични документи и две дебитни карти. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Продължете с четенето

Казанлък

Задържаха мъж, обрал кола в Казанлък

Published

on

На 04.03.2021 г. в РУ  -Казанлък се е явила 35-годишна жена, която заявила, че за времето от 18:00 ч. на 29.01.2021 г. до 12:30 ч. на 30.01.2021 г., след като през незаключена врата е проникнато в л.а. “Пежо”, паркиран в гр. Казанлък, ЖК „Изток“, е извършена  кражба на CD плейър, сак с дрехи, FM трансмитер и акумулатор. Образувано е досъдебно производство по чл.194, ал.1 от НК.

В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установено, че извършител на деянието е 33-годишен мъж от гр. Ловеч. Същият е установен и като извършител на кражба на акумулаторна батерия и сумата от 50 лв. на монети от л.а. „Шевролет“, отразена в бюлетин 57/26.02.2021 г. на ОДМВР – Стара Загора. С постановление на РП – Стара Загора на лицето е наложена мярка за неотклонение “Задържане под стража” за срок до 72 часа

Продължете с четенето

Казанлък

Борисов от Шипка: Средната заплата – 2000 лв. и нагоре

Published

on

Още 1-2 месеца трябва да се справим с пандемията. До следващите 4 години, вчера правихме разчети, ще вдигнем брутния вътрешен продукт до 100 млрд. евро. 196 млрд. лв. мога да им ги обещая. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който провери ремонта на храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка. 

„Когато преди 4 години взехме управлението, никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. Ковида ни спря за една година.

Убеден съм, че сега, по начина, по който лекуват лекарите, по който ваксинираме, ще постигнем поне 2000 лв. средната работна заплата и нагоре, ще продължим санирането, но на първо място са църквите, манастирите и джамиите, защото искам всички да са спокойни и да се отдадат на вярата.

Има ли вяра, има народ, има морал, има всичко останало, има бъдеще“, посочи в заключение той.

Премиерът се срещна и с кмета на Шипка и инспектираха ремонтирано читалище.

Борисов коментира отношенията ни с Турция: „От война до най-добри приятелски и съседски отношения“ и припомни, че кулата Атакуле в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни.

Борисов каза още, че опозицията освен с провокации с друго не може да си служи.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com