Изложба „Памет за героите“ посветена на 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа откриват в Казанлък

   

Поводът за настоящата изложба „ Памет за героите“ е 152-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Наречена е така, защото историческата памет ни дава корени и чувство за принадлежност.

Изложбата представя паметниците и паметните знаци, посветени на четата и издигнати през годините от признателните поколения. Условно те могат да се разделят на три групи: паметници, бележещи славния и трагичен път на четата, паметници, посветени на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, и паметници, издигнати в чест на изтъкнати четници.

Някои от тях са истински произведения на монументалното изкуство, други са скромни и незабележими. Някои са издигнати в големи градове, на оживени кръстовища, в паркове и училища, други са далеч от пътища и маршрути и са почти забравени. Преди две години екип на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ издири и засне тези паметници и паметни знаци и намерението ни е те да бъдат събрани в алманах, в който, заедно с героите, да почетем и авторите на тези монументи.Някои от тях, заедно с историята им, ви представяме в настоящата изложба.

Тя ще бъде открита на 17 юли (петък) от 18 часа в Художествена галерия – Казанлък, където ще остане до 10 август.

Споделено с: Публично

Националнен парк-музей „Шипка-Бузлуджа“

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com