Изложбата „Късносредновековни съкровища” ще бъде представена в ИМ „Искра“ Казанлък

   

Изложбата „Късносредновековни съкровища” ще бъде представена в Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Това каза за Радио „Фокус” директорът на музея д-р Момчил Маринов. Той посочи, че експонатите в изложбата са от фонда на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, който е и един от организаторите на събитието, с подкрепата на Община Казанлък и Исторически музей „Искра”.

Изложбата се организира във връзка със 150 години от основаването на Българската академия на науките. Тя представя над 240 експоната – едни от най-интересните и богати съкровища от епохата на късното средновековие. Ще бъдат представени накити от някои от най-важните съкровища, като тези от село Бохот, Плевенско, от село Боженица, Ботевградско, от село Главановци, Берковско, от село Горна Бела речка, Берковско, от село Костичовци, Видинско, от Несебър, Царево, Бургаско, и от село Василовци, Ломско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. „Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големият през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализира в изработката на различни предмети с висока художествена стойност”, каза още Маринов.

За изложбата е издадена и брошура, която се състои от две части. В първата част са представени епохата на късното средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са представени съкровищата, които участват в изложбата. Автор на текстовете и куратор на изложбата, е д-р Елена Василева от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Изложба „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” ще бъде открита на 8 август от 17.30 часа в Исторически музей „Искра“ и ще може да бъде посетена до 16 декември 2019 г.
Славяна ГАЙДАРОВА

You must be logged in to post a comment Login

               

This site is protected by wp-copyrightpro.com